معرفی کتاب کاری از موزه آب
چارهی آب در تاریخ فارس جلد 2
انتشارات : گنجینه ی ملی آب ایران
کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران
نام نویسنده : پرهام جواهری - محسن جواهری
تاریخ انتشار : 1380
تعداد صفحات : 303
نوبت چاپ : 1
بنام حضرت دوست :
شگفتیآفرینیهای پدران ما یکی دوتا نیست، باید سدهای باستانی را دید، آبرسانی دشت ایگ از رودخانهی رودبال را یافت. آسیابهای مسجد سنگی داراب را به چشم دید. با دراکان آشنا شد و چگونگی آبرسانی آن را به دشت مادوان پی گرفت. سد استوار تنگ آب ماهی اشکنان را به تماشا نشست و کارهای بزرگ داریوش را در آبیاری جلگههای رامگرد و کربال شناخت و به کارآمدگی سازهها پرداخت.
باید به لایروبی دژ چاههای بسیار پرداخت. بسیاری از دژهای ایران، افسانهای اسطورهای دارد. دژ مزایجان، دژ استفرن، دژ دختر داراکو از این نمونههاست. ایرانیان نه تنها در فنآوری و آفرینش سازههای آبی، سرآمد روزگار خود بودند که در نگارش و سازماندهی امور آب، اگر نه بیمانند که کمهمتا بودند .
در این کتاب جلوههایی از قدرت ایرانیان باستان در زمینهی مهندسی آب، نیز برخی از راهکارها و چارهاندیشیها در زمینهی بهرهبرداری از آب، بازگو شده است. سدها و بندهای قدیمی روی رودخانه کر از جمله سازه های آبی بی نظیری می باشند که از چند هزار سال پیش قدمت داشته و بعضا هنوز هم در حال بهره برداری هستند
در نقاط خشک و کم آب منطقه نیز روش های مهندسی که در دنیا به نام ایران شناخته شده، یعنی شناسایی سفره های زیرمینی آب و ایجاد قنات، از زمره مهم ترین منابع آبی به شمار می آمده است. منابع ذخیره آب و آب انبارها با عملکرد و معماری ویژه خود هنوز هم چاره رفع مشکلات کم آبی در بسیاری از نقاط جنوب فارس می باشند .
نگار پیمانی مسئول موزه آب
آذرماه 1400