به گزارش روابط عمومی و اموربینالملل مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد؛ مراسم افتتاحیه نمایشگاه و آیین رونمایی از پرده درویشی کوروش بزرگ، با حضور علاقمندان به هنر پردهکشی و سبک نقاشی نوقهوهخانهای ظهر روز جمعه 2آذرماه 1403، در محل موزه هنرهای زیبا برگزار شد.
پردهکشی نوعی نگارگری عامیانه ایرانی است که با حدود پانصد سال قدمت از زمان صفويه تا کنون، مادرِ نقاشیِ موسوم به قهوهخانهای تلقی میشود. این هنر تنها جریان نگارگری ایرانی است که در تمام مدت حیات خود، تنها با یک محتوای مذهبی- عاشورایی ارائه میشده و برخلاف سایر انواع نگارگری ایرانی، از سلجوقی، ایلخانی و تیموری گرفته تا دوره صفویه، افشار، زند و قاجار که همگی بهطور همزمان، دارای سه محتوای رزمی، بزمی و مذهبی بودهاند، هنر پردهکشی، فاقد محتوای رزمی و بزمی بوده است و این خلاء تاریخی و محتوایی را در طول تاریخ با خود داشته است.
با کشف این خلاء محتوایی، پس از حدود پانصد سال که از عمر هنر پردهکشی میگذرد، در پروژهای پژوهشی تحت عنوان احیای هنر پردهکشی که در پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، توسط مهدی طالعینیا آغاز شد، برای نخستین بار، «اولین پرده درویشی شاهنامهای»، «اولین پرده درویشی زنانه»، «اولین پرده درویشی علوی» و «اولین پرده نقالی جشنهای باستانی ایرانی» و چند پرده نقالی دیگر، و با هدفِ پر کردن این خلاء محتوایی ساخته شد تا از این پس هنر پردهکشی نیز مانند تمام مکاتب نگارگری ایرانی، دارای حداقل سه محتوای رزمی، بزمی و مذهبی باشد.
و حال با ترسیم اولین پرده نقالی تاریخی با نام «پرده درویشی کوروش بزرگ» تلاش دارد تا گامی در جهت ساخت پردههای تاریخی که هویت ملّی را نیز تداعی میکنند، داشته باشد. این پرده شامل زندگی اسطورهای مردی است که علاوه بر رقم زدن تمدن بزرگ ایرانی، پیامآور صلح در جهان باستان بوده و پیام صلح او تا به امروز نیز باقی است.
این نمایشگاه تا تاریخ 20 آذرماه 1403 میزبان هنردوستان میباشد.