گزارش تصویری از نمایشگاه آثار نو قهوه‌خانه‌ای

"پرده درویشی کوروش بزرگ" در موزه هنرهای زیبا

رونمایی از «پرده درویشی کوروش بزرگ» و پرده‌های درویشی مهدی طالعی نیا(نقاش نوقهوه‌خانه‌ای)، و هنرگردانی مرضیه باشتنی (کارشناس موزه هنرهای زیبا) ظهر جمعه، 2 آذرماه 1403 در موزه هنرهای زیبا با حضور مدیر مجموعه، سید محسن میر و آفرین امامی، مدیر میراث جهانی کاخ گلستان برگزار شد.

  • کد مطلب: 8578
  • تاریخ انتشار: شنبه 3 آذر 1403 - 10:58

به گزارش روابط عمومی و اموربین‌الملل مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد؛ مراسم  افتتاحیه نمایشگاه و آیین رونمایی از پرده درویشی کوروش بزرگ، با حضور علاقمندان به هنر پرده‌کشی و سبک نقاشی نوقهوه‌خانه‌ای ظهر روز جمعه 2آذرماه 1403، در محل موزه هنرهای زیبا برگزار شد.

پرده‌­کشی نوعی نگارگری عامیانه ایرانی است که با حدود پانصد سال قدمت از زمان صفويه تا کنون، مادرِ نقاشیِ موسوم به قهوه‌خانه‌ای تلقی می­شود. این هنر تنها جریان نگارگری ایرانی است که در تمام مدت حیات خود، تنها با یک محتوای مذهبی- عاشورایی ارائه می­شده و بر­خلاف سایر انواع نگارگری ایرانی، از سلجوقی، ایلخانی و تیموری گرفته تا دوره صفویه، افشار، زند و قاجار که همگی به­طور هم­زمان، دارای سه محتوای رزمی، بزمی و مذهبی بوده­اند، هنر پرده­کشی، فاقد محتوای رزمی و بزمی بوده است و این خلاء تاریخی و محتوایی را در طول تاریخ با خود داشته است.

با کشف این خلاء محتوایی، پس از حدود پانصد سال که از عمر هنر پرده­کشی می­گذرد، در پروژه­ای پژوهشی تحت عنوان احیای هنر پرده­کشی که در پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، توسط مهدی طالعی­نیا آغاز شد، برای نخستین بار، «اولین پرده درویشی شاهنامه­ای»، «اولین پرده درویشی زنانه»، «اولین پرده درویشی علوی» و «اولین پرده نقالی جشن­های باستانی ایرانی» و چند پرده نقالی دیگر، و با هدفِ پر کردن این خلاء محتوایی ساخته شد تا از این پس هنر پرده­کشی نیز مانند تمام مکاتب نگارگری ایرانی، دارای حداقل سه محتوای رزمی، بزمی و مذهبی باشد.

و حال با ترسیم اولین پرده نقالی تاریخی با نام «پرده درویشی کوروش بزرگ» تلاش دارد تا گامی در جهت ساخت پرده­های تاریخی که هویت ملّی را نیز تداعی می­کنند، داشته باشد. این پرده شامل زندگی اسطوره­ای مردی است که علاوه بر رقم زدن تمدن بزرگ ایرانی، پیام­آور صلح در جهان باستان بوده و پیام صلح او تا به امروز نیز باقی است.

 

این نمایشگاه تا تاریخ 20 آذرماه 1403 میزبان هنردوستان می‌باشد.