بوصیری، شرف الدین محمدبن سعیدبن حَمّاد صَنهاجی، شاعر و صوفی نامبردار مصری در سده هفتم میباشد.
وی خطاطی ماهر، محدّث، فقیه و قاری قرآن نیز بوده ولی مقام شاعری و بویژه سرودههایش در مدح پیامبر اکرم صلّی اللّه علیه وآله وسلّم سبب شهرت وی شده است. اشعارش را به جهت نکویی، لطافت، انسجام و زیبایی الفاظ ستودهاند.
قصیده بُردة یا به زبان عربی قصیدة البُرأة و همچنین الکواکب الدریَّة فی مدح خیر البریة، یکی از مشهورترین سرودههایی در مدح پیامبر اسلام محمد بن عبدالله است که اثری از محمد بن سعید بوصیری است. بسیاری از بزرگان ادبیات عرب معتقدند که این قصیده، بهترین شعر در حوزه مدیح نبوی( مدیح نبوی، به شعری گفته میشود که به مدح پیامبر اسلام محمد بن عبدالله پرداختهاست).
در این اشعار از صفات ظاهری و باطنی، خلقیات، اظهار شوق برای دیدن و زیارت وی و همچنین در تقدیس اماکن مربوط به وی و ذکر معجزات او یاد میشود ،این قصیده در بلاد اسلامی شهرت بسزایی دارد به گونهای که برخی از مسلمانان هر شب جمعه این شعر را همخوانی میکنند. برای خواندن این شعر، مجالسی به پا میشود که به «مجالس البردة الشریعه» شهرت دارد. بسیاری از شعراء و ادباء از قصیده بردة بوصیری الهام گرفتهاند.
بُرده بوصیری، که در روایات علت نامگذاری آن ، به این خاطر بود که شاعر گویا قبل از سرودن این اشعار بیمار و حتی فلج بوده و پس از سرودن این اشعار زیبای خود در مدح پیامبر اکرم (ص) خواب می بیند که حضرت محمد (ص) به خواب وی آمده و ردای خویش را به وی عطا می کند و نیز دست مبارک خویش را بر پیکر بیمار شاعر می کشد و شاعر به هنگام صبح می بیند که هیچ گونه بیماری ندارد ، اما هر چه هست این قصیده 116 بیتی در مدح و ستایش پیامبر را می توان به جرات یکی از بی نظیرترین قصائد سروده شده در مدح پیامبر (ص) دانست . این قصائد و علی الخصوص « بُرده » به زبانهای هندی، فارسی، ترکی، آلمانی، فرانسوی و انگلیسی ترجمه گردیده است. این شعر در نهایت استواری و کمال زیبایی و متانت و حسن استعمال فنون بدیعی ممتاز است.
پژوهش: الهام نصرت نظامی (مسئول موزه خط و کتابت میرعماد)
این آثار که بخشی از گنجینه موزه میرعماد بشمار میآیند، این روزها زینب بخش گالری طبقه دوم موزه خط و کتابت میرعماد است که به همت مسئول موزه (الهام نصرت نظامی) و به مناسبت میلاد با سعادت پیامبر گرانقدر اسلام(ص) برای نخستین بار از مخازن این موزه به بخش نمایشگاهی این موزه جهت نمایش برای بازدیدکنندگان محترم به نمایش درآمده است.