معرفی اثر به مناسبت گرامیداشت «ابن سینا»

تابلوی این سینا (موزه استاد بهزاد)

تابلوی این سینا (موزه استاد بهزاد)

ابو علی حسین بن عبدالله بن حسن بن علی بن سینا ملقب به ابو علی سینا (شیخ الرئیس )370 هجری قمری در شهر بخارا به دنیا آمد و در رمضان سال 416 در سن 57 سالگی درگذشت.

  • کد مطلب: 8544
  • تاریخ انتشار: چهارشنبه 31 مرداد 1403 - 13:16

نام اثر: ابن سینا

تکنیک :گواش روی فیبر

سال اتمام :1329/03/07

 

ابو علی حسین بن عبدالله بن حسن بن علی بن سینا ملقب به ابو علی سینا (شیخ الرئیس )370 هجری قمری در شهر بخارا به دنیا آمد و در رمضان سال 416 در سن 57 سالگی درگذشت.

آرامگاه ابدی او در شهر همدان واقع شده است. 

وی پزشک - ریاضی دان - اخترشناس -جغرافی دان - زمین شناس - شاعر - منطق دان - فیلسوف و دولت مرد ایرانی از مشهور ترین و تأثیر گذار ترین فیلسوفان ایران زمین و جهان است.

وی اولین کسی بود که تسفیر قرآن را نوشت.

آثارش در زمینه فلسفه و پزشکی اهمیت بسیاری دارد .از آثار اصلی و بنام  او می توان از دانشنامه (قانون فی طب )به عنوان یکی از معروف ترین آثار تاریخی و پرشکی نام برد.

وی از جمله دانشمندان و پزشکان خاص دربار امیر نوح سامانی در بخارا بود.

بعد از زوال سامانیان وی در خدمت مجد الدوله رستم امیر آل بویه در شهر ری بود..در حوزه فلسفه می‌کوشید تا فلسفه مشایی را با دین سازگار کند در این جهت علاوه بر اثبات وجود خدا  به صدور کثرت از وحدت - علم خداوند به جزئیات - پیوند حادث و قدیم - رابطه صفات و ذات خداوند بر خلقت پرداخت.

همانطور که اشاره شد آرامگاه وی در میدان ابن علی سینا در مرکز شهر همدان واقع شده است.

 

استاد حسین بهزاد در مراحل مختلف کاری چهره بزرگان را به تصویر کشیده است که یکی از این آثار بوعلی سینا می باشد.

بهزاد به سهم خود در تجدید حیات هنر های تصویری کوشید و جریانی را پدید آورد  که به موازات مکتب کمال الملک تا به امروز ادامه دارد. 

یکی از آثار مطرح چهره بزرگان اثر ابن سینا می باشد که متعلق به دوره سوم کاری استاد بهزاد است. 

بهزاد در تابلو ابن سینا بارعایت قوانین مناظر به صورت بصری و تأکید بر طراحی و قدرت بخشیدن به حفظ تند و کند کردن خطوط آن ها را رعایت کرده و نشان دادن حالت درونی و روحی ابن سینا به وضوح به تصویر کشیده شده.

ابن سینا در مرکز صفحه چهره تخیلی از وی که در حال نوشتن است را ترسیم کرده که به عبایی بر تن - شال قهوه ای به کمر - عمامه به رنگ سبز که همگی نشانه لباس های وزرا و علما در دوران سامانیان بوده است را نشان می دهد.

در این دوره لباس های بلند و کلاه مهمترین بخش پوشش مردان بوده است، لباس  علمای دوره سامانی  دراعه (پیراهن بلند) سفید و یا سبز بوده که بوعلی سینا نیز جزء علمای این دوره  بوده اند و همچنین طاقه ای از ملحم مرغزی (پارچه ای از تار ابریشم و پود  پنبه) به رنگ سبز که  روی سر می‌گذاشتند‌ .

سپس طلیسان یا همان شال که از کتان بوده  را روی عمامه می انداختند به طوری که ادامه آن شانه ها و کمر را از پشت سر می پوشانده که در این اثر به وضوح خواهید دید.

درجه بندی رنگ سبز را در این اثر مشاهده می کنید که نشان از تجدید حیات و تولد دوباره است.

قالیچه ای که ابن سینا روی آن نشسته باحاشیه ای از  نقوش اسلیمی تزئین شده است.

بهزاد در  پیرامون ابن سینا 10 کتاب و 3 برگه به همراه قلم و قلمدان ترسیم کرده است.

تکنیک این اثر گواش روی فیبر است و تاریخ اتمام آن1329/03/07 می باشد.

 

پژوهش: فریبا امیدی نیا (مدیر موزه استاد بهزاد)