به مناسبت زادروز سهراب سپهری معرفی آثار موجود این هنرمند در هنرهای زیبا

به مناسبت  زادروز سهراب سپهری معرفی آثار موجود این هنرمند در هنرهای زیبا
  • کد مطلب: 8424
  • تاریخ انتشار: پنج‌شنبه 13 مهر 1402 - 22:08

پژوهش: نگار نارویی کارشناس موزه هنرهای زیبا

به سراغ من اگر می‌آیید

نرم و آهسته بیایید

مبادا که ترک بردارد

چینی نازک تنهایی من

سهراب سپهری شاعر،نویسنده، نقاش بنام معاصر

اهل کاشان متولد: مهرماه 1307

وفات : اردیبهشت 1359

سهراب سپهری نقاش واژه‌های شاعرانه است. در شعر از نقاشی می‌گوید و در نقاشی، واژه‌ها را به تجسم وامی‌دارد. هرچند سپهری نیز مانند بسیاری از هم‌نسلان خود به اروپا سفر کرد و با بینش‌های نوین نقاشی مدرن از نزدیک آشنا شد، اما همیشه به نگاه برآمده از تفکر شرقی وفادار ماند و در پی تعمق بیشتر و درک عمیق‌تر راهی شرق دور شد و سرانجام در عظمت خیال‌انگیز شرقی غرق گشت و تمام عمر بر آن عاشق ماند.

در نقاشی‌های سپهری خبری از موجود زنده نیست، اما طبیعت خود به مثابه امر زنده و حاضر، نمادی از زندگی و زنده بودن است که هستی را در ناب‌ترین شکل خود به جلوه‌گری فرا می‌خواند.

نگاه مینیمالیستی سپهری تنها محدود به فرم نیست و رنگ را نیز در شامل می‌شود. تابلو در پهنه‌ای خاکستری، به عنوان یکی از محبوب‌ترین رنگ‌های سپهری، غرقه است .از دیدگاه سپهری هنر تمام‌نشدنی است و اثر تنها به واسطه تخیل شاعرانه و در ذهن مخاطب امکان تکامل را می‌یابدو ذهن همواره بر عین غلبه دارد. ادراک تصویر، وابسته به بینش شهودی است و مخاطب با تأملی عارفانه می‌تواند انرژی شورانگیز نقاش را در پسِ هر ضربه قلم‌مو بازشناسد که با آهنگی از جنس نجابت شرقی، لحظه یکی شدن با روح خلاقه طبیعت را نمایان می‌سازد. از این رو نقاشی‌های سهراب را می‌توان هایکوهای تصویری نامید که در آن چند فرم‌ ساده در هم‌نشینی صمیمی خود، پرده از رازی ازلی بر می‌دارند و ذهن را به تعلیقی خلسه‌وار و عمیق سوق می‌دهند؛ جایی که در ورای دغدغه‌های روزمره و تجسد مادی اشیاء، می‌توان با طبیعت یکی شد .

در چنین جهانی، کلمه، رنگ، خط و موسیقی در ضرباهنگی هماهنگ حرکت می‌کنند و نمی‌توان آن‌ها را از یکدیگر تفکیک نمود؛ شاید به همین دلیل است که نقاشی‌های سپهری چنین شباهتی به اشعارش دارند، در واقع روح جاری در هر دو یکی است و تنها فرم ظهور آن‌ها متفاوت است در واقع "تفسیر نقاشی‌های نیمه‌انتزاعی سهراب سپهری را جابه‌جا در شعر باصفای او می‌یابیم. او در نقاشی‌ها و در شعرهایش به چیزهای ساده، آرام و زیبا دلبستگی دارد"و همه چیز در پسِ همین سادگی معنا می‌یابد.

سهراب در غروب اردیبهشت سال 1359 در بیمارستان پارس تهران به‌علت ابتلا به بیماری سرطان خون درگذ شت.

سهراب سپهری موزه هنرهای زیبا در مجموعه فرهنگی سعد آباد

 

 

 

 

 

downlodبه مناسبت زادروز سهراب سپهری معرفی آثار موجود این هنرمند در هنرهای زیبا