🔹«کالسکه نقره ملیله کاری»
-کشورسازنده :هندوستان
-اندازه پایه:١٧*٦٠ سانتیمتر
-محل نمایش : تالار پذیرایی زیر زمین کاخ موزه سبز
-گردآورنده: نوشین تدین طهماسبی (کارشناس ارشدکاخ موزه سبز)
-عکس : (آرشیو موزه)
🔸ملیله کاری،
شاخه ای از هنر فلزکاری است که با مفتول های نازک انعطافپذیر از جنس فلزاتی همچون طلا، نقره و مس انجام می پذیرد. این طرح در ساخت طلای هندی بسیار رایج و محبوب است . بسیار ظریف و زیبا ساخته می شود و شامل طراحی های منحصر به فردی است.در این سبک از پیچاندن فلز با ظرافت زیاد به یک الگو یا طراحی دقیق دست پیدا می کنند. علاوه بر زیورآلات هندی، لوازم دکوراتیو گوناگون مانند انواع گلدان، ظروف پختوپز، بشقابهای زینتی، مجسمههای برنزی (در اکثر موارد با طرح بودا)، فانوس و آویزهای تزئینی از دیگر صنایع دستی فلزی هندوستان بهشمار میآید. همچنین استفاده از آویزهای هنری فلزی برای تزئین ارابهها و مکانهای مقدس مانند معابد هندی در این کشور به چشم میخورد.
اوریشا در شرق هند یکی از ایالاتی است که هنرمندان آن در صنعت ملیلهکاری از مهارت بسیار بالایی برخوردار هستند بهطوریکه امروزه حتی برخی از کشورهای اروپایی از هنر ملیلهکاری هنرمندان هندی الهام میگیرند.
🔹معرفی شی:
این کالسکه از جنس نقره با هنر زیبای ملیله کاری ،نصب شده بر روی پایه چوبی سفید رنگ با دو اسب و دو سوار و یک پرچم است که در پشت پرچم این کلمات به چشم میخورد:
Kalinga - Cuttack
که نشان دهنده منطقه تاریخی “کالینگا “ در هند مابین ماهانا دی و گوار و “کاتاک “نام شهری در ایالت شرقی هند به نام اوریشااست که خاستگاه هنر ملیله کاری در هندوستان هستند .
این کالسکه نقره از جمله هدایاى متعلق به پهلوى دوم است که در این موزه نگهدارى و در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد.