🔸نام اثر: مجسمه مرکوری
نام پیکره تراش: ژان باپتیست پیگال
محل اثر: سرسرای طبقه اول / کاخ ملت
ابعاد اثر: ارتفاع 59 سانتی متر ، سطح مقطع: 27 سانتی متر
پژوهشگر: فاطمه سلیمانی ثمرین
🔹ژان باپتیست پیگال
مجسمهساز فرانسوی درسال1714میلادی در پاریس متولدشد و درسال 1785 درگذشت. وی در جنبش باروک ، نو کلاسیسیسم فعالیت داشت.
🔸 تحصیلات هنری خود را در رم به پایان رساند اگرچه وی نتوانست جایزه رم را بدست آورد، اما پس از تلاش بسیار وارد آکادمی رویال شد و به یکی از محبوب ترین مجسمه سازان معروف تبدیل شد.
🔸گسترۀ آثار وی کارهای متنوعی را دربر میگیرند، که مضامین رسمی و تکچهره از آن جملهاند.
ژان باپتیست پیگال نخستین بار پیکره مرکوری را درسال ۱۷۴۴ از سنگ مرمر تراشید که هم اکنون در موزه لوور نگهداری می گردد.
🔸اثر موجود در موزه ملت با نام هِرمس یا مرکوری (پیام آور خدا) از جمله ساخته های ژان باپتیست پیگال است که بر روی اثر سال 1745 حک گردیده است.
🔹مرکوری
مرکوری نام یکی از ایزدان روم باستان بود. رومیان مرکوری را به شکل مردی جوان وخوش سیما با کفشها و کلاهی بالدار ترسیم مینمودند.
اعتقاد بر این بود که وی از تمامی مردم مراقبت میکند و وظیفه دیگر او انتقال خوشبختی و حمایت از گلهها و چوپانان بود.
🔸هرمس( نام رومی مرکوری )، پسر زئوس و پلیاد مایا، دومین پسر جوان خدایان المپیا است. او فرستاده و پیام آور خدایان بود و آزادانه بین دنیای مادی و معنوی در حرکت بوده و سرپرست روح در زندگی پس از مرگ است.
در بعضی اسطوره ها، او خدایان دیگر را برای رضایت خود و خشنودی بشر گول می زند و حقه بازی می کند.
🔸علائم او عبارتند از، ستون سنگی که مجسمه بالاتنه او بر بالای آن نصب شده است، خروس، لاک پشت، کیسه یا کیف پول، صندل بالدار یا کلاه بالدار است. نماد اصلی او کادوسئوس لاتین و کریکیونور یونانی که به شکل دو مار اطراف یک چوب بالدار با حکاکی خدایان دیگر بر آن می باشد.
🔹در اقتباس رومیان از زیارتگاه یونانیان، ، او با خدای رومیان عطارد شناخته می شود هرمس به دو صورت، جوانی خوش سیما و تنومند یا به شکل مردی سالخورده دارای ریش به تصویر کشیده شده است. هرمس سریع و حیلهگر بود، بدین سبب قادر به رفتوآمد سریع بین جهان انسانها و جهان ایزدان بود و نقش پیامرسان ایزدان و واسطهای میان انسانهای فانی با المپ نشینان به حساب میآمد. با توانایی آزادانه سفر کردن بین جهانها، همچنین وظیفه راهنمایی ارواح مردگان به دنیای زیرزمینی و پنج رودخانه را بر عهده داشت.
منابع
• دورانت، ویل (۱۳۷۸)، تاریخ تمدن، یونان باستان (جلد دوم)، ترجمهٔ امیرحسین آریانپور و دیگران، به کوشش سرویراستار، محمود مصاحب.، تهران: شرکت انتشارات علمی و فرهنگی، شابک ۹۶۴-۴۴۵-۰۰۱-
↑ "Hermes: Greek god of herds, Trade & Athletics". theoi project. Retrieved September 29, 2015.
↑ "Hermes". mythweb.com. Archived from the original on 12 October 2015. Retrieved September 29, 2015.
↑ Ron Leadbetter. "Hermes". pantheon.org. Retrieved September 29, 2015.