معرفی تابلوی بند سلامی
جنس اثر: کاغذ، چوب (چاپ عکس روی شاسی)
ابعاد اثر: 50 × 75 سانتیمتر
موزه آب
🔹بند سلامی یا سد سلامه در استان خراسان رضوی، شهرستان خواف، در ۲۵۰ کیلومتری جنوب غربی مشهد بنا شده است. در پرونده ثبتی اثر قدمت این بنا را به قرن 9 هجری قمری مقارن با نظام الملک خوافی وزیر سلطان حسین بایقرا در اواخر سده نهم هجری معرفی گردیده. این بنا با شماره ثبت 2454 در تاریخ 19/07/ 1378 در فهرست آثار ملی قرار گرفته است.
🔹قدمت این سد در کتاب نزهت القلوب وکتاب المسالک والممالک به زمان ساسانیان بر میگردد. و در ساخت این سد از مصالح سنگ و ساروج استفاده شده است.
بند سلامی با عمق بیش از 18 متر در داخل دره ، وارتفاع تاج 70 متر ، طول تاج 214 ودر در دهانهای به عرض بیش از 20 متر ساخته شده است.
آب سد از طریق رشته کوه مرتفع بین خواف وباخرز بوده که دارای چندین چشمه دائمی است و یک کانال انحرافی بر روی رودخانه فصلی که با عنوان تنگل سده معروف بوده است تامین می گردد و با طی مسیر از حوضه باخرز وارد محدوده تنگل سده گشته و با ورود به دشت سده از طریق آبراهه از بخش سلامی خارج شده و با گذشتن از بخش زوزن و شهرستان قائنات وارد تالابی در افغانستان میشود.
طبق گفته میراث فرهنگی شهرستان خواف مالکیت فعلی سد سلامی آقای قریشی وزارعین سلامی هستند. امروزه به دلیل آب فراوان، خاک حاصلخیز و آب و هوای مطلوب به عنوان یک مکان گردشگری آبی شناخته میشود.
گردآورنده: حامد خراسانی