ظرف کوچک تزیینی به شکل برگ انگور در موزه آشپزخانه سلطنتی سعدآباد

ظرف کوچک تزیینی به شکل برگ انگور در موزه آشپزخانه سلطنتی سعدآباد
  • کد مطلب: 7458
  • تاریخ انتشار: يکشنبه 16 آذر 1399 - 10:53


ظرف کوچک تزیینی به شکل برگ انگور در موزه آشپزخانه سلطنتی سعدآباد
نام اثر : ظرف کوچک تزیینی به شکل برگ انگور
جنس اثر : چینی بیسکوییت
تزیینات اثر : نقاشی گل و برگ در متن سفید و لبه ها با رنگ طلا اندود شده
نام کمپانی : لموژ (لمونژ)
نام کشور : فرانسه
قطر اثر : 11سانتیمتر
تهیه و تدوین : موزه آشپزخانه سلطنتی

برای شناخت ظروف لمونژ باید کمی به عقب تر بازگردیم. مارکوپولو بخشی از اعتبار خود را با کشف ماده سرامیکی به نام "چینی" در طول سفر معروفش به چین، به دست آورد. تا اواخرقرن 17، چین تنها صادرکننده "چینی" در جهان بود، در اواخر قرن 18، مادام پمپادور شروع به واردات این ظروف از چین و ساخت و تولید ظروف چینی در فرانسه نمود.
Manufacture De Sevres یا تولیدی کمپانی سور، یکی از این کارگاهها بود که در نزدیکی شهر پاریس افتتاح شد و به بزرگترین تولیدکننده چینی در اروپا تبدیل شد.
در میان بسیاری از سازندگان ظروف چینی، نام لیموژ، بلافاصله هنر تزیینی ظریف و پیچیده ای را به ذهن متبادر می کند. چینی لیموژ یکی از محبوب ترین هنرهای تزیینی است که از فرانسه ظهور کرده است. بخشی به این دلیل که اشاره به یک سازنده ندارد بلکه به مجموعه کارخانه های خمیر سخت گفته می شود که قرنها پیش در این شهر مشهور رونق داشته است. الگوهای چینی لیموژ که به دلیل تنوع در طراحی و قابلیت استفاده در جفت سازی مشهور هستند، همچنان توجه مجموعه داران مشتاق را که مشغول پرورش مجموعه هایی از کلاسیک تا معاصر هستند، جلب می کند.
قدمت چینی لیموژ به اواخر قرن هجدهم برمی گردد. زمانی که کشف خاک رس کائولن مسیر تاریخ منطقه را تغییر داد. این ماده اساسی برای ساخت ظروف چینی خمیر سخت، که در دمای بسیار قابل توجهی پخته می شود و منجر به یک درخشش زیبا می شود که برای تزیینات ایده ال است. با بهره گیری از در دسترس بودن خاک رس کائولن، کارخانه های کوچک تولید ظروف چینی در مناطق اطراف آن افتتاح شدند . با ورود پادشاه لویی چهاردهم فرانسه در سال 1781 بود که یکی از کارخانه های محلی را به منظور تهیه ظروف چینی برای دربار خود خریداری کرد و پس از آن، تحسین چینی لیموژ آن را به عرش رساند.
در واقع ماده سفیدی که برای ساختن ظروف چینی با مارک لیموژ یا لمونژ مورد استفاده قرار می گرفت اول بار توسط همسر یک شیمی دان در سال 1765، به امید این که به عنوان یک ماده برای ساخت صابون استفاده شود کشف شد. خاک ناحیه لیموژ غنی از ذخایر کائولین و فلدسپات (نوعی کانی بلورین که از سیلیکات آلومینیوم و سدیم و پتاسیم و کلسیم تشکیل شده) بود که مواد اولیه برای ساخت و چسباندن چینی به حساب می آمد.
لیموژ یکی از قدیمی ترین شهرهای کشور فرانسه در سال 1771 بود که به سرعت پس از آغاز فعالیت شروع به ساخت تجهیزات تولید مانند کوره های چوبی، برای ساخت ظروف چینی اعلا کرد. امروزه نام شهر لیموژ با محصولات چینی با کیفیت تولید شده توسط این شرکت ها، مترادف شده است بطوری که این ظروف را در دنیا با نام لیموژ می شناسند. نقاشی های دستی و تزیینات این ظروف، توسط افرادی که مورد تایید کارخانه بوده انجام میشد. این افراد شامل هنرمندان حرفه ای و غیر حرفه ای میشدند.
تولیدات ظروف لیموژ :
از این چینی برای ساخت سرویس های مورد نیاز غذاخوری مانند بشقاب، کاسه، سینی، ظروف مناسب مهمانی مانند فنجان، قوری، شیرینی خوری، زیرسیگاری و ظروف تزیینی و دکوراتیو مانند ست های دسرخوری، گلدان، جاشمعی و... سود می جستند.
لیمونژ حقیقی و با کیفیت بین سالهای 1700 تا 1930 تولید می شد بعد از 1930 کیفیت اشیاء نقاشی شده به دلیل رکود اقتصاد جهانی با تغییراتی مواجهه شد. شایان ذکر است مجموعه داران کلکسیونهای خود را بر اساس سازنده ها، نقوش و کیفیت این ظروف انتخاب و کامل می کنند.
با گذر زمان کارخانه های منطقه لیموژ چند برابر شدند و در قرن نوزدهم چینی لیموژ مشتری های بین المللی را برای خرید ترغیب نمود. کارخانه ظروف چینی هاویلند، که در اوایل دهه 1840 در نزدیکی لیموژ افتتاح شد، به عنوان منبع اصلی خدمات چینی برای دفتر رئیس جمهور ایالات متحده تبدیل شد، زیرا قطعات آنها نشان دهنده توجه وافر به تجمل و ظرافت به محصولات در این کشور را داشت. این کارخانه با تحقیقات هوشمندانه خود در جهت بازاریابی ظروفی مناسب با زمان خودش تولید می کرده است. مجموعه دارامن امروز ادعا میکنند که بسیاری از ظروف لیمونژی که از خانه مادربزرگها به جا مانده از تولیدات این کارخانه می باشد.
موفقیت ظروف لیموژ در اوایل قرن بیستم هنگامی که قطعات لیموژ در نمایشگاه بین المللی هنرهای تزیینی پاریس در سال 1925 به نمایش گذاشته شد، به اوج جدیدی رسید. تحسین فراوان برای کالاهای لیموژ بلافاصله وضعیت منطقه را به عنوان یکی از بهترین مناطق جهت تولید پرسلین تضمین نمود.

اخبار مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد, [۲۴.۱۱.۲۰ ۰۹:۲۵]
امروزه با توجه به افزایش ارز، قیمت ظروف لیموژ بسیار بالا بوده و افراد کمی از آن به عنوان ظروف مصرفی استفاده می کنند. بیشتر ظروف چینی لیموژ بعنوان ظروف دکوری در منازل افراد متمول دیده می شود. بسیاری از مجموعه داران آمریکایی و اروپایی ادعا می کنند برخی از ظروف موجود در مجموعه آنها ساخت همان کارخانه اولیه در منطقه لیموژ فرانسه بوده و به این موضوع می بالند.
لیموژ همچنان یک منطقه پرجنب و جوش برای تولید ظروف چینی است و همچنان خود را به عنوان یک صنعت دستی با کیفیت نشان می دهد. فراتر از این جنبه ها، لیموژ همچنین به دلیل انواع مختلفی از همکاریهای هنری اخیر در زمینه طراحی و سرامیک، همچنان شهرت خود را در جهان سرامیک حفظ کرده است. از آثار نقاشی دستی Franz Bischoff، هنرمند اتریشی- آمریکایی گرفته تا محصور کردن هنرمندان معاصر از جف کوونز و یایوی کوساما. تولیدکنندگان ظروف چینی لیموژ طراحی و برش های ظریف را به نحو احسن رشد داده اند. لیموژ خواه طرفدار اشکار معاصر باشد خواه هنر کلاسیک، سبکی را برای همه سلایق بوجود می آورد. جذابیتی جهانی که برمی گردد به یک سابقه چشمگیر و طولانی.

 

فهرست منابع :
https://zaanko.com
https://iranshush.ir
http://titihome.blogfa.com
-بررسی میدانی ظرف کوچک تزیینی به شکل برگ انگور در موزه آشپزخانه سلطنتی سعدآباد
@saadabadpalace
https://t.me/saadabadmultimedia/1094