پلاک مرکز زرهی و سوار نیروی زمینی ارتش در دوران پهلوی دوم

پلاک مرکز زرهی و سوار نیروی زمینی ارتش در دوران پهلوی دوم
  • کد مطلب: 6255
  • تاریخ انتشار: چهارشنبه 2 خرداد 1397 - 12:43

شی: پلاک مرکز زرهی و سوار نیروی زمینی ارتش در دوران پهلوی دوم

مناسبت: اهدایی به پهلوی دوم  از سوی مرکز زرهی و سوار ارتش ایران در تاریخ مهر 1337ه.ش

مشخصات

-         ابعاد: 17×26 سانتی متر

-         جنس: فلز

محل نمایش:نمایشگاه موقت "کلکسیون ماکت های نظامی موجود در کاخ موزه ملت"، اردیبهشت 1397

محل نگهداری: مخزن اصلی، کاخ موزه ملت

پژوهشگر: سحر عبداللهی کومله ،کارشناس ارشد کاخ موزه ملت

عکس: جواد نجفعلی زاده

 

معرفی شی

این شی پلاکی فلزی با زمینه ای قرمز رنگ می باشد، که در تاریخ مهر 1337ه.ش توسط مرکز زرهی و سوار (مستقر در پادگان جی- تهران) به بزرگ ارتشتاران که عنوانی رسمی و نظامی برای پهلوی دوم بود، اهدا گردیده است. در این پلاک تصاویر و عباراتی به صورت نقش برجسته به چشم می خورد مانند: آرم تاج کوچک، تانک، یک ارابه و سواران آن و ... به همراه عبارت هایی نظیر مرکز زرهی و سوار و ... تمام این علائم و عبارات به نوع حکومت و یکی از مراکز آموزشی نیروی زمینی ارتش دوران پهلوی دوم اشاره داشته است.

 معرفی مرکز زرهی و سوار

اهداف منطقه ای و جهانی آمریکا در آن دوره، در مورد کشورهای وابسته ای همچون ایران پس از امضای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در 4 آوریل 1949 (1327ه. ش)، سبب گردید تا در سازمان جدید نیروهای مسلح تعداد افراد ارتش افزایش یابد و به دنبال آن، آموزش های نظامی از جایگاه ویژه ای برخوردار گردد. بنابراین مرکز زرهی و سوار (یکی از زیرشاخه های نیروی زمینی ارتش پهلوی دوم) به همراه سایر مراکز آموزشی مسئولیت تعلیم و تربیت نیروهای ارتش را برعهده گرفتند. در تاریخچه مرکز آموزش زرهی شیراز آمده است که، این مرکز در سال 1328ه.ش به دستور پهلوی دوم به عنوان یکی از دانشکده های تابعة دانشگاه نظامی در پادگان سلطنت آباد سابق تأسیس شد و پس از توسعة تجهیزات زرهی و به منظور اجرای آموزش به طور مستقل در جهت تربیت خدمه و مکانیسین، از دانشگاه نظامی جدا گردید. در ابتدا این مرکز به پادگان جی (شرق فرودگاه مهرآباد تهران/ پادگان شهید ستاری فعلی) که آموزشگاه ویژه درجه‌ داری بود، منتقل شد. سپس در سال 1340ه.ش کلمه سوار از نام این مرکز آموزشی حذف گردید و نام آن به مرکز زرهی تبدیل شد. براساس بررسی های انجام شده و به دلایل: وجود صدای هواپیماهای فرودگاه مهرآباد به علت کمی مسافت با مرکز آموزشی، مساعد نبودن محل، محدود بودن زمین های آموزش، دور بودن میدان تیر و ... این مرکز در 15 اردیبهشت ماه 1344ه.ش به شهرستان شیراز (استان فارس) منتقل شد.

معرفی مراکز آموزشی نیروی زمینی ارتش پهلوی دوم

در سال 1324ه.ش برنامه آموزشی مدونی جهت یگان های نیروی زمینی ارتش پهلوی دوم وجود نداشت. اما در سال 1325ه.ش اولین برنامه آموزشی تدوین شد اما به دلیل بی سوادی اکثر پرسنل وظیفه این برنامه به نتیجه نرسید، بنابراین مجدداً دوره های آموزشی تحت نظر سازمان های موثر برای پرسنل نیروی زمینی  تعیین گردید، مانند دبیرستان نظام (پادگان اقدسیه- شمال تهران)، دانشکده افسری ویژه آموزش علوم به افسران. فارغ التحصیلان این رشته ها می توانستند در دو دانشکده، دانشگاه جنگ (دانشکده فرماندهی و ستاد، دانشکده فرماندهی عالی و ستاد مشترک) به ادامه تحصیل مشغول شوند. مرکز آموزشی زرهی شیراز در آن زمان یکی از مراکز آموزشی زیرنظر دانشکده فرماندهی و ستاد بود.