معرفی آلبوم: یکی از نفیس ترین آلبوم هایی که در موزه آلبوم های سلطنتی سعدآباد نگهداری می شود، آلبومی است که به شکلی کامل روایتگر چگونگی مراحل ساخت بنای آرامگاه پهلوی اول می باشد. در صفحه نخست این آلبوم دیباچه ای با این مضمون نوشته شده است، « این آلبوم که محتوای آن عکس های مربوط به ساختمان آرامگاه رضاشاه و در واقع تاریخ مصور این بنای عظیم از بدو شروع تا پایان است بخاکپای مبارک بندگان ... تقدیم می گردد.». این متنی است که "علی اکبر زینی" دانش آموز دبیرستان عظیمیه شهرری در دیباچه آن نوشته است. همچنین او در صفحه دوم این آلبوم چنین نوشته است«... این بنده بیمقدار از آرامگاه رضا شاه از روز اول تا پایان ساختمان بعنوان یادبود عکس میگرفتم و اینک مجموعه آنرا بصورت آلبومی تقدیم خاکپای همایونی مینمایم. امید است...». آنچه مشخص است این دانش آموز دبیرستانی خوش ذوق از تاریخ 1/9/26 لغایت 17/2/29 از مراحل ساخت این بنا عکاسی می کرده و در آخر این مجموعه به شکل آلبوم به دربار اهدا کرده است. نکته جالب اینکه تصویری از این دانش آموز در دست نیست و صرفا در برخی از تصاویر سایه او در حال عکس گرفتن، دیده می شود.
مشخصات آلبوم: جلد آلبوم در ابعاد 5/22×5/35 سانتیمتر، پاپیه ماشه دارای نقاشی لاکی با نقش لچک و ترنج است که در مرکز آن تصویری از بازی چوگان نقش بسته و اطراف آن را گل های ختایی و پرندگان سیمرغ در برگرفته است. این آلبوم حاوی 257 قطعه عکس می باشد که هر یک دارای زیر نویس مجزا و تایپ شده بر روی کاغذهای کوچک سفید است که در زیر هر عکس چسبانده شده است. تصاویر توسط گیره های قهوه ایی رنگ بر روی برگه های آلبوم نصب شده اند.
شرحی بر موضوع آلبوم: پروژه ساخت آرامگاه رضا شاه و ساختمان های مرتبط با آن در زمینی به مساحت 7500 متر مربع در ضلع جنوب غربی آستانه حضرت عبدالعظیم از اواخر پائیز 1326 آغاز و در اردیبهشت ماه 1329 به پایان می رسد. مقبره اصلی با مساحت 660 متر مربع و با ارتفاع 7/22 متر از سطح زمین تا راس گنبد ساخته، که 7 متر از گنبد امامزاده عبدالعظیم حسنی (ع) پایین تر بود. مجموعه آرامگاه شامل مقبره اصلی، کتابخانه، موزه و چند ساختمان اداری مختلف بود. طراح و مهندسین ناظر این بنا عبارت بودند از، مهندس کیقباد ظفر، علی صادق و محسن فروغی که توسط شرکت های مقاطعه کاری مهندس پناهی و شریک، و مهندس ابتهاج و شرکاء ساخته شد. لازم به ذکر است، برای ساخت آرامگاه بالغ بر 000/000/33 ریال هزینه شده بود. این آلبوم در حال حاضر در بخش پهلوی اول موزه به نمایش گذاشته شده است.
تهیه و تدوین: لادن تاجبخشیان