محقق : مریم اقباله / کارشناس ارشد موزه ظروف سلطنتی
از جمله ظروف به نمایش گذاشته شده در موزه ظروف سلطنتی مجموعه فرهنگی – تاریخی سعدآباد سرویس چینی ساخت کمپانی " لیموژ" فرانسه مزین به آرم شیر و خورشید در میان ظروف و طرح گل های اسلیمی در حاشیه می باشد .
شیر و خورشید نشانی است که تا پیش از انقلاب ایران در سال خورشیدی1357 نماد ملی ایران بود این نشان آمیزهای از فرهنگهای کهن میان رودان ، ایران ، تازی ، ترک ، یهودی و مغول است . ریشه نماد شیر وخورشید نشان ستاره بینی خورشید در صور فلکی اسد ( شیر ) در منطقه البروج بوده است . در هنگام زمامداری دودمانهای ترک و نزدیک سده ششم هجری، نشان شیر و خوشید از ستاره بینی به کارهای هنری در قلمرو اسلامی از مصر تا آسیای میانه وارد شد . در ایران پیش از اسلام، خورشید نشان
" میترا " بوده و ریشه در باورهای ایرانیان باستان داشته است . در اوستا و گاتها از خورشید بارها یاد شدهاست . خورشید (به صورت یک مرد) همیشه سلطنت را در ایران تداعی میکردهاست ، « تصویر بلورین خورشید » سراپرده سلطنتی داریوش سوم را متمایز می نموده است . درفش اشکانیان با تصویر خورشید تزیین می شده و بر بالای تاج شاهان ساسانی گویی قرار داشته که نماد خورشید بوده است . در دوران صفوی نشان شیر و خورشید مظهر دو رکن جامعه بود: حکومت و مذهب . درفشهای مختلفی در زمان شاهان صفوی استفاده میشدهاست و تا زمان شاه عباس صفوی ، نشان شیر و خورشید به نشانی رایج در درفشهای ایران بدل شده بود . شاهان پهلوی تعبیر ایرانی شیر را دوباره رواج دادند، تعبیری که در آن شیر نشان پادشاهی و همچنین نشان رستم در شاهنامه بوده است .