اثر مارک شاگال در موزه هنر ملل

اثر مارک شاگال در موزه هنر ملل

مارک شاگال نقاش برجسته فرانسوی-روسی و از پیشگامان سبک اکسپرسیونیسم انتزاعی است. برخی از تابلوهای وی هم اکنون در موزه هنرهای معاصر تهران و کاخ سعدآباد تهران نگهداری میشود این آثار در زمان سلطنت محمد رضا پهلوی و توسط فرح پهلوی خریداری شدند . شاید مارک شاگال برای افرادی که ...

  • کد مطلب: 2772
  • تاریخ انتشار: چهارشنبه 19 مهر 1391 - 11:58

مارک شاگال نقاش برجسته فرانسوی-روسی و از پیشگامان سبک اکسپرسیونیسم انتزاعی است. برخی از تابلوهای وی هم اکنون در موزه هنرهای معاصر تهران و کاخ سعدآباد تهران نگهداری میشود این آثار در زمان سلطنت محمد رضا پهلوی و توسط فرح پهلوی خریداری شدند. شاید مارک شاگال برای افرادی که چندان با نقاشی آشنا نیستند هنرمند شناخته شده ای همچون پیکاسو یا ونگوگ نباشد اما به احتمال زیاد این افراد با دیدن آثار شاگال ارتباط بسیار راحت تری با نقاشی های او برقرار میکنند، ارتباطی که برقراری آن با آثار هنرمندانی مانند پیکاسو در بیشتر مواقع بسیار سخت و دشوار است .

 شاگال در نقاشی هایش از نمادهای مختلفی  استفاده میکرد که شاید هر مخاطبی ارجاعات آنها را متوجه نشود اما به راحتی میتواند زبان تصویری ساده شاگال را درک کند و در پیچ خمهای فرمالیستی آثار او سر در گم نشود.شاید به همین دلیل باشد که او را نقاش خیالها و خاطره ها میدانند.او تا پایان عمر در آثارش تصاویری را ثبت میکرد که ریشه در دوران کودکی او،زادگاهش و فرهنگ فولکلور دارد.

زاخارویچ شاگال هفتم جولای سال 1887 در ویت بسک که بخشی از بلاروس فعلی است متولد شد. او در خانواده ای با 9 فرزند بزرگ شد ،که پدرش ماهی فروش بود.همین نکته بعدها در بسیاری از آثار این نقاش ظاهر شد .کارشناسان هنری عقیده دارند ماهی هایی که از گوشه و کنار تابلوهای شاگال سر در می آورند و حتی بعضی از اوقات در حال پرواز هستند خاطرات آن دوران را بازتاب میدهند و برای خود نقاش یادآور پدرش هستند.

 آنطور که از تحلیل نقاشی های این هنرمند بر می آید او دوران کودکی خوشی داشت با آغاز جنگ جهانی دوم و اشغال فرانسه به دست نیروهای نازی شاگال مجبور به مهاجرت شد و این بار بعد از پشت سر گذاشتن مرز کشورهای مختلف از داخل خاک امریکا سر در آورد . در سال 1944 همسر شاگال بیمار شد و 2 سال بعد در گذشت این اتفاق تاثیر شدیدی بر روحیه او داشت. شاگال و همسرش به شدت به هم وابسته بودند و در بسیاری از تابلوهای این نقاش میتوان تصویر همسرش را دید که همراه با او یا به تنهایی در گوشه ای از تابلو ایستاده است در نقاشی ها و آثار چاپی این هنرمند عناصری دیده میشوند که تکرار آنها را میتوان در بیشتر این آثار دید.

هر یک از این عناصر نمادی  از یکی از تفکرات این هنرمند نقاش است برای مثال گاو در نقاشی های او به عنوان نمادی از "بهترین شکل زندگی"شناخته می شوند درخت "نماد دیگری از زندگی است"نوازنده ویلون یکی دیگر از نمادهایی است که در تعداد زیادی از آثار این هنرمند به چشم میخورد .نوازنده ویلون در زادگاه او نقشی محوری داشت و در لحظات حساس زندگی هر فرد (تولد،ازدواج و مرگ)حضور پیدا می کرد، تا هم پیام آور شادی باشد و هم اندوه.

ساعت شماطه دار یکی دیگر از این نمادهاست که آن را در آثار شاگال هم نماد زمان میدانند و هم زندگی متواضعانه.

پنجره نمادی از میل به آزادی و رهایی است که گاهی اوقات شاگال از تصویر یک اسب برای نشان دادن این میل استفاده میکرد.

شاگال پس از روبرو شدن با دو جنگ جهانی حضور در دوران شکل گیری تأثیر گذار ترین جنبشهای هنری قرن بیستم سفر به آمریکا و زندگی در پایتخت هنری امروز جهان و خلق هزاران اثر ماندگار در روز 28 مارس سال 1985 و در سن 97 سالگی در گذشت.

"لمس کردن یک سنگ لیتوگرافی درست مانند لمس کردن یک طلسم است.احساس میکنم همه شادی هایم و تمام زندگی ام را روی آن حک میکنم."  

 

دیگر آثار موزه ها