در کاخ موزه سبز نمونههای زیبایی از مرصعکاری بر روی سنگ یشم موجود میباشد که به غایت زیبا و در نهایت استادی ، به دستور پهلوی اول (رضاشاه) جهت استفاده بر روی میز کار ساخته شدهاند، که نگاه هر بیننده را مجذوب خود میسازد، این مجموعه که شامل جای کاغذ، جای دوات، مُهر، شمعدان، قلمدان، پاکت بازکن و ... میباشد که از سنگ یشم زمردین ساخته و با جواهراتی نظیر یاقوت قرمز، الماس و ... مرصعکاری گردیده است.
مرصع کاری یکی از شاخه های صنایع دستی سنگی مرصع کاری است . مرصع به معنی آنچه با جواهر تزئین شده باشد، است.(جواهر نشان) هنر مرصع کاری عبارت است از نشاندن جواهر(سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی) بر روی ظروف ، زیور آلات و اشیاء تزئینی دیگر .
تاریخچه
از هزاران سال پیش ساخت زیور آلات و یا ظروف تزئینی و نشاندن نگین بر روی آنها در ایران رایج بوده است. آثاری چون جام ها، کاسه ها و زیور آلاتی جواهر نشان که مربوط به دوره های هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و ... می باشد گواه این امر است که هنرمندان از هزاران سال پیش در زمینه نشاندن سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی بر روی این اشیاء تبحر داشته اند.
مواد اولیه این هنر انواع سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی از قبیل زمرد ، الماس ، فیروزه ، یاقوت ، عقیق ،یشم ميباشد .
يشم سنگي است که هزاران سال در تمدن هاي قديم به خصوص در آسيا مورد استفاده قرار مي گرفته است. در چين اين سنگ را به نام سنگ بهشت مي شناسند و از 8 هزار سال پيش، قبل از اينکه فلز مورد استفاده قرار بگيرد، چيني ها پي به سفتي منحصر به فرد اين سنگ برده و از آن به عنوان تبر، اسلحه و مجسمه هاي حکاکي شده استفاده مي نمودند. در فرهنگ هاي مختلف نيز به ويژه در مکزيک و آمريکاي جنوبي يشم را سمبل آب و زندگي مي دانستند و از جايگاه خاصي در ميان اين اقوام برخودار بوده است.
دیگر آثار موزه ها