عکس تنها سفر خارجی رضا خان پهلوی در موزه هنر و مردم

عکس تنها سفر خارجی رضا خان پهلوی در موزه هنر و مردم

مجموعه ای از تصاویر مربوط به پهلوی اول ( رضا خان ) از سال 1299 تا 1320 شمسی در طبقه اول موزه هنر و مردم ( تاریخ معاصر ) در معرض بازدید عموم قرار گرفته است . یکی از آثار این مجموعه تصاویری است از ضیافتی که مصطفی کمال آتا تورک به مناسبت حضور پهلوی اول ( رضا خان ) در آنکارا برپا نموده است...

  • کد مطلب: 2548
  • تاریخ انتشار: سه شنبه 16 خرداد 1391 - 20:37

 

"سفر به ترکیه" تنها سفر خارجی رضا خان پهلوی

مجموعه ای از تصاویر مربوط به پهلوی اول ( رضا خان ) از سال 1299 تا 1320 شمسی در طبقه اول موزه هنر و مردم ( تاریخ معاصر ) در معرض بازدید عموم قرار گرفته است . یکی از آثار این مجموعه تصاویری است از ضیافتی که مصطفی کمال آتا تورک به مناسبت حضور پهلوی اول ( رضا خان ) در آنکارا برپا نموده است. در این عکس رضا خان ، آتا تورک ، همسر و دخترش و برخی از میهمانان حضور دارند. قطع عکس 70x100 به صورت سیاه سفید می باشد که بر روی بوم چاپ شده است. و از مجموعه اسناد خاندان پهلوی در مجموعه سعدآباد می باشد.

 روز شنبه 12 خرداد 1313، رضاشاه تنها مسافرت خارجي خود را با حركت به سمت تركيه آغاز كرد. او در رأس يك هيأت 17 نفره كه اكثرشان نظامي بودند، به اين سفر مبادرت كرد.
در ميان رهبران كشورهاي جهان رضاشاه نخستين كسي بود كه به محض اعلام جمهوريت در تركيه، تغيير حكومت را به آتاترك تبريك گفت. سردار سپه كه در آن زمان به تازگي به نخست‌وزيري منصوب شده بود، در ‌آبان 1302 يك جلد كلام‌الله مجيد و يك قبضه شمشير مرصع به عنوان هديه براي آتاترك فرستاد و به او تبريك گفت. اين امر مقدمه‌اي براي ايجاد روابط دوستانه ميان دو كشور گرديد.
مسافرت رضاشاه به تركيه در 1313 فصل جديدي در روابط دو كشور گشود. باقر كاظمي وزير امور خارجه، حسين سميعي رئيس تشريفات داخلي، حسين شكوه رئيس دفتر مخصوص، قره‌گوزلو رئيس تشريفات، امير لشكر امان ‌الله جهانباني، سرتيپ عبدالرضا افخمي، سرتيپ صادق كوپال، سرهنگ حسن ارفع، سروان محمود خسرواني، سروان حسينقلي اسفندياري، سروان عبدالله ظلي، سروان علي‌اصغر مزيني، ستوان يكم محسن قديمي، عباس فروهر معاون تشريفات وزارت خارجه، حسين قدسي منشي وزير خارجه، يوسف شكراني عضو دربار و اسدالله ارفع رئيس بخش رمز ستاد ارتش، اعضاي هيأت همراه رضاشاه را در سفر به تركيه تشكيل مي‌دادند.
علت آنكه رضاشاه، بيشتر افراد هيأت خود را از ميان نظاميان برگزيد، گزارشهائي بود كه طي آن آتاترك رئيس جمهور تركيه قصد داشت در جريان سفر شاه به تركيه، قدرت نظامي كشورش را به رخ وي بكشد . به همين دليل بازديد از مكانهاي نظامي، تأسيسات ارتش و رژه يگانهاي زميني، هوائي و دريائي تركيه در برنامه سفر شاه ايران از تركيه گنجانده شده بود.

رضاشاه و هيأت همراه از طريق تبريز، خوي و ماكو وارد خاك تركيه شد و پس از عبور از مسيرهاي قارص، ارزروم، طرابوزان و سامسون وارد آنكارا پايتخت اين كشور شد. او روز 21 خرداد وارد تركيه و روز 26 خرداد وارد آنكارا شد، 38 روز در آن كشور ماند و روز 20 تير به تهران بازگشت، مقر حزب خلق، ساختمان رياست جمهوري و وزارت خارجه و مجلس ملي تركيه، سربازخانه‌ها، رژه‌هاي هوائي، دريائي و زميني،‌استحكامات تنگه‌هاي داردانل و بسفر، قصرهاي سلاطين عثماني، ميدان اسب‌دواني، مدرسه پيشاهنگي دختران و پسران و چند مجلس موسيقي و رقص و آواز، از مهمترين مراكزي بود كه شاه ايران و همراهانش طي اقامت خود در تركيه مورد بازديد قرار دادند.
سفر به تركيه تأثير عميقي بر روحيات رضاشاه گذاشت.او به ويژه در بخش بي‌حجابي زنان بيش از ساير مشاهدات خود تحت تأثير قرار گرفته بود.«مستشارالدوله» سفر كبير ايران در تركيه مي‌گويد اولين اظهارات رضاشاه كه حاكي از تأثيرپذيري وي در زمينه مشاهداتش از زنان تركيه بود، جمله‌اي بود كه شاه در عمارت حزب خلق تركيه خطاب به وي بر زبان آورد. رضا شاه 2 سال پس از پايان سفر خود به تركيه در آذر 1314 به محمود جم رئيس‌الوزرا چنين گفت:«نزديك دو سال است كه اين موضوع ـ كشف حجاب ـ سخت فكر مرا به خود مشغول داشته است،‌خصوصاً از وقتي كه به تركيه رفتم و زنهاي آنها را ديدم كه «پيچه» و «حجاب» را دور انداخته و دوش بدوش مردهايشان در كارهاي مملكت به آنها كمك مي‌كنند، ديگر از هر چه زن چادري است بدم آمده است. اصلاً چادر و چاقچور دشمن ترقي و پيشرفت مردم است. »

از ديگر پيامدهاي سفر رضاشاه به تركيه انعقاد پيمان «سعدآباد» در تهران ـ تير 1316 ـ ميان وزيران چهار كشور منطقه بود. به موجب اين پيمان چهار دولت پادشاهي افغانستان، ايران، تركيه و عراق در زمينه يكسان سازي سياستهاي منطقه‌اي و حمايت از يكديگر در صورت بروز خطر، متعهد شدند. گفته مي‌شود انعقاد پيمان سعدآباد پيشنهاد دولتمردان انگلستان بود. زيرا آن كشور در سالهاي دهه 1930 / 1310 تا 1320 ش با اوجگيري خطر كمونيسم استاليني همواره در تلاش بود تا براي حفظ منافع خود در آسيا دولتهاي اين قاره را به صورت يك ديوار دفاعي به يكديگر متصل و متعهد سازد.

 

دیگر آثار موزه ها