شمعدانهای باربدین در موزه تاریخ معاصر

شمعدانهای باربدین در موزه تاریخ معاصر

در مجموعه آثار موجود در موزه تاریخ معاصر مجموعه سعدآباد ، دو شمعدان برنزی در گوشه ای از موزه خود نمایی می کند دو شمعدان که از جمله اولین آثار برنزی قالبگیری شده در قرن 19 میلادی می باشد . هر کدام ازاین دو شمعدان برنزی دارای  5 شاخه است که بدور پایه آنها گل و برگهایی پیچیده شده است ...

 

  • کد مطلب: 2236
  • تاریخ انتشار: چهارشنبه 26 بهمن 1390 - 16:37

در مجموعه آثار موجود در موزه تاریخ معاصر مجموعه سعدآباد ، دو شمعدان برنزی در گوشه ای از موزه خود نمایی می کند دو شمعدان که از جمله اولین آثار برنزی قالبگیری شده در قرن 19 میلادی می باشد . هر کدام از این دو شمعدان برنزی دارای  5 شاخه است که بدور پایه آنها گل و برگهایی پیچیده شده است ارتفاع آن ها 47 سانتیمتر و نام سازنده بر روی پایه حک گردیده است.  این دو شمعدان در طبقه دوم موزه و در گالری دوم در کنار مجموعه ای از لباس های خاندان پهلوی به نمایش گذاشته شده است.

سازنده این آثار ، فردیناند باربدین ، از شناخته شده ترین هنرمندان قرن 19 میلادی بود که برای اولین بار مجسمه های برنزی قالبگیری شده را رواج داد  . او متولد سنت مارتین ایالت کالوادس ، فرانسه و در سال 1810 میلادی به دنیا آمد در نوجوانی در یک کارگاه کاغذ سازی پاریزین Parizian  مشغول شد و در سال 1834 یک تولید کننده موفق کاغذ دیواری بود . اما وی که در صدد بود شاهکارهای هنرمندان یونان و روم باستان را باز پافرینی کند در سال 1838 حر فه اش را تغییر داد و همراه با آشیل کلاس شرکتی را به نام کلاس- باربدین تاسیس کردند و با استفاده از دستگاه ریخته گری که خود اختراع کرده بود مجسمه های قدیمی را قالبگیری می کردند . اولین قرارداد رسمی را با بازآفرینی آثار هنرمندانی چون آنتونی لوئیس باری ، ژان باتیست کلیزینگر ، میکل انجلو و لوکا دلا روبیا در سال 1843 بست. شرکت آنان در سال 1850 فعالیت خود را گسترده تر نمود و وارد حرفه تزیینات و دکوراسیون شدند و در ساخت مجسمه ها  از هنر هایی چون مینا کاری و ساخت گلدان و لوستر های چینی استفاده کردن و در این تکنیک از آثار ژاپنی و چینی الهام گرفتند . بیشتر آثار آنان به سبک نئوگریک ( یونان جدید ) گوتیک و لویی 16 بودند. از سال 1854 م این شرکت در نمایشگاههای بین المللی از جمله نمایشگاه آمستردام ، وین و پاریس شرکت کردند و در نمایشگاه پاریس مدال بزرگ افتخار را نصیب خود گردانید . همچنین در نمایشگاه بین المللی لندن در سال 1862 سه مدال دریافت نمود .

با شروع جنگ فرانسه و پروس (پادشاهی پروس 1701 – ایالت خود مختار آلمان 1918- 1871 م) شرکت با کمبود مواد اولیه از جمله فلز خام مواجه و دچار رکود شد و تولید و ساخت مجسمه متوقف گردید. بستن قراردادی با دولت فرانسه جهت ساخت توپهای جنگی دگر باره کارخانه شروع به فعالیت نمود وبعد از جنگ مجدداً ساخت مجسمه را در پیش گرفت .

سرانجام فردیناند باربدین در سال 1892 بعد از حدود 60 سال فعالیت در زمینه ساخت مجسمه و آثار برنزی در پاریس فوت کرد و اداره کارخانه به برادزاده اش واگذار گردید . آثار برنزی قرن 19 با امضای F. Barbedinne  امروزه نیز در موزه ها ، کاخ موزه ها ، قصر ها ، خانه اشراف زادگان خود نمایی می کند و حتی در برخی موارد دقت در ساخت آنان به حدی بالاست که با نمونه اصلی برابری می کند و در حراج های بزرگ عتیقه در پاریس و لندن با قیمت هزاران دلار فروخته می شود.