تابلو و میز کنسول چوبی با نقش شاهنامه در موزه صنايع دستي

تابلو و میز کنسول چوبی با نقش شاهنامه در موزه صنايع دستي

نقش شاهنامه در تعلیم و تربیت ایرانیان از گذشته تا کنون بر هیچ کس پنهان نیست .شاهنامه فردوسی اثر ماندگاری است که پس از گذشت 1000 سال  هنوز غبار روزگار نتوانسته است بر طراوت و تازگی آن خدشه وارد كند و از تاثیر معنوی و سازنده اشعار پند آموزش ذره ایی بکاهد...

 

  • کد مطلب: 1581
  • تاریخ انتشار: يکشنبه 25 ارديبهشت 1390 - 10:19

 

نقش شاهنامه در تعلیم و تربیت ایرانیان از گذشته تا کنون بر هیچ کس پنهان نیست .شاهنامه فردوسی اثر ماندگاری است که پس از گذشت 1000 سال  هنوز غبار روزگار نتوانسته است بر طراوت و تازگی آن خدشه وارد كند و از تاثیر معنوی و سازنده اشعار پند آموزش ذره ایی بکاهد.

  پیوند هنر شعر سرایی و تصویر سازی  از دیر باز بین هنرمندان ایرانی و غير ايراني سبب شد تا در برهه ایی از زمان هنرمندان را به خلق شاهکارهایی مانند نگارگری  تشویق کند.

در همين راستا در عصر معاصر  به اشتیاق هنرمندان ديگري بر می خوریم که توانسته اند این اتصال و  حلقه  ارتباطی  هنر نگارگری ایرانی را از بطن اشعار کهن پارسی  بر دیگر مواد طبیعی همچون چوب و فلز و سنگ  نمایش دهند.

 در موزه صنایع دستی معاصر ایران  نمونه  اثری با  فرم تابلو و میز کنسول چوبی وجود دارد که با شیوه معرق تهیه و در آن چند مجلس مختلف از شاهنامه فردوسی  نقش شده است،صحنه هایی همچون بیدادگری ضحاک مار بدوش ،کاوه آهنگر  و خان سوم رستم دستان ابر مرد افسانه ایی ایران.

این اثر فاخر از دو جنبه مورد توجه بینندگان این موزه قرار گرفته است: یکی از نظر استفاده از اشعار فردوسی و دیگری  استفاده کاربردی بخشی از هنر ماندگار ایرانی .

 خان سوم رستم،كه نبرد اژدها با رستم و رخش را به نمایش مي گذارد،برگرفته از صحنه نگارگری  استاد فرشچیان به شمار مي رود که با ظرافت و پویایی خاصی مصور شده است.این اثر گویای جدال نفس انسان  بشکل اژدها ست که در نهایت با پیروزی رستم به پایان می رسد .

همچنین اتحاد ایرانیان با رهبری کاوه آهنگر و ساخت پرچم چرمین ایرانی و نابودی ضحاک به منزله درس استقامت و یکپارچکی ایرانیان در عصر باستان است كه از ورای داستانهای خردمندانه شاهنامه فردوسی  در ساخت میز کنسول به نمایش گذاشته شده است.

 این اثر نفیس  با صحنه آرایی  و انتخاب بخش هایی از اشعار فردوسی  توانسته است،به مشخصات  تربیتی و تعلیمی آن مانند عشق ورزی، آموزه های دینی  در هفت خان رستم ،نقوش نمادین اسطوره ها در فرهنگ ایرانیان باستان و همچنین پیوندها ی فرهنگی و دادگری و خرد ورزی به همراه هویت و غیرت ایرانیان اشاره کند تا به این شکل بتواند برای دانش پژوهان و هنرمندانی که سعی در اشاعه  فرهنگ ایرانی را دارند به بخشی دیگر از آموزه های شاهنامه فردوسی در باب بررسی مقایسه ایی سخنان شاهنامه با قرآن و احادیث  بپردازد .

این اثركه در طبقه دوم موزه صنایع دستی معاصر در مجموعه فرهنگی تاریخی سعد آباد قرار دارد به وسيله دو تن از هنرمندان  معرق کار دوره معاصر  پس از انقلاب اسلامی  ساخته شده است.تابلو معرق زمینه رنگ با نقش خان سوم رستم  حاصل کار رضا ابراهیمی  از ارومیه در سال 1373  و میز کنسول  تمام معرق  با زمینه رنگ  اثر علیرضا ستوده  از اردبیل  درسال 1374  در ابعاد اشیای کاربردی و تزئینی ساخته شده است .