جهشی کم‌سابقه در مرمت و احیای آثار هنری مجموعه سعدآباد در سال 1403–1404

جهشی کم‌سابقه در مرمت و احیای آثار هنری مجموعه سعدآباد در سال 1403–1404

مجموعه فرهنگی‌تاریخی سعدآباد در راستای مأموریت خود برای صیانت از میراث هنری و فرهنگی ایران، طی سال 1403–1404 گام‌هایی مؤثر و کم‌سابقه در زمینه مرمت، حفاظت و بازنمایی آثار ارزشمند هنری برداشته است. این اقدامات در راستای برنامه‌های راهبردی مدیریت مجموعه و با بهره‌گیری از ظرفیت‌های تخصصی داخلی صورت گرفته است.

  • کد مطلب: 8650
  • تاریخ انتشار: شنبه 20 ارديبهشت 1404 - 10:01

به گزارش روابط عمومی و اموربین‌الملل مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد؛ طی یک‌سال گذشته، بیش از 85 اثر نقاشی فاخر از مخازن موزه هنرهای زیبا مورد ساماندهی حفاظتی و مرمت اضطراری قرار گرفتند. همچنین 16 اثر دیگر با انجام مرمت‌های اساسی و دقیق، برای نخستین‌بار پس از سال‌ها، در وضعیت پایدار و استاندارد نگهداری قرار گرفته‌اند.

از جمله دیگر اقدامات شاخص، می‌توان به مرمت اضطراری یک تابلو نقاشی رنگ‌روغن بزرگ متعلق به سرسرای طبقه دوم کاخ ملت اشاره کرد که با توجه به موقعیت مکانی و قدمت اثر، اهمیتی ویژه دارد.

در مسیر ارتقای کیفیت نگهداری و نمایش آثار، نورپردازی استاندارد طبقه اول موزه هنرهای زیبا نیز طراحی و اجرا شد تا ضمن رعایت الزامات حفاظتی، تجربه بصری بازدیدکنندگان به‌شکل چشمگیری بهبود یابد.

همچنین برای نخستین‌بار پس از 50 سال، مجموعه‌ای از آثار برجسته نقاشی معاصر از مخازن به سالن‌های نمایش منتقل و در معرض دید عموم قرار گرفتند. این آثار با تکنیک‌های متنوعی از جمله رنگ‌روغن بر بوم و چوب، آبرنگ، گواش و آکریلیک بر مقوا خلق شده‌اند و متعلق به هنرمندان شاخصی چون:

سهراب سپهری، فریده لاشایی، بهمن محصص، جواد محجوبی، حسین زنده‌رودی، فرامرز پیلارام، محمد احصایی، ایران درودی، ابوالقاسم سعیدی، ناصر افجه‌ای، پروانه اعتمادی، منصور قندریز، بهجت صدر، ستراک نظریان، محمد رفعت، محمدعلی سجادی، سلیمان ساسون و دیگر چهره‌های برجسته هنر معاصر ایران* است.

در بخش دیگری از این دستاورد فرهنگی، 7 تابلو قهوه‌خانه‌ای بزرگ از محمد مدبر، حسین قوللر آقاسی و حسین همدانی نیز مورد مرمت قرار گرفتند. این آثار، روایت‌گر فرهنگ تصویری عامه و بخشی مهم از میراث تصویری اجتماعی ایران هستند.

افزون بر این، چند اثر هنری اروپایی موجود در مخازن موزه نیز مورد بررسی، مستندسازی و مرمت قرار گرفتند که به‌زودی برنامه‌ریزی لازم جهت نمایش عمومی آن‌ها انجام خواهد شد.

مجموعه اقدامات صورت‌گرفته در این بازه زمانی، بیانگر تعهد مجموعه سعدآباد نسبت به حفظ، معرفی و به‌روزرسانی گنجینه‌های هنری و میراث فرهنگی کشور است. این روند همانند سال گذشته و همچنین سال جاری با جدیت ادامه خواهد یافت و برنامه‌ریزی برای فازهای بعدی مرمت و نمایش آثار در دستور کار قرار دارد.

این مجموعه پیش از این هم به طور مکرر گزارش‌های ویدئویی از عملکرد واحد مرمت را در صفحه رسمی مجازی مجموعه منتشر کرده است که علاقمندان می‌توانند گزارش کامل عملکرد این واحد را در لینک های زیر مشاهده نمایند.

ویدئوی حفاظت پیشگیرانه

ویدئوی مرمت تابلو