🔹معرفی کتاب "استخراج آب های پنهانی"
تالیف "ابوبکر محمد ابن الحسن الحاسب الکرجی" با ترجمه حسین خدیو جم می باشد.
🔸کتاب "استخراج آب های پنهانی" با عنوان اصلی "انباط المیاء الخفیه" در حدود سال ۱۰۱۰ میلادی توسط ابوبکر محمد ابن الحسن الحاسب الکرجی، ریاضی دان و آب شناس ایرانی، به زبان عربی به رشته تحریر درآمده و نخستین بار در سال ۱۹۴۱ در دانشگاه اسلامی حیدرآباد به زبان عربی چاپ شد و در سال ۱۳۴۵ توسط حسین خدیو جم به زبان فارسی ترجمه و توسط بنیاد فرهنگ ایران و در سال ۱۳۷۳ توسط پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و کمیسیون ملی یونسکو در ایران منتشر شده است.
کرجی در این کتاب حاصل یافتهها و تجربههای شخصی خود و آنچه که پیشینیان درباره حفر قنات گفته و نوشتهاند را آورده است و همچنین به وضوح از کرویت و نیروی جاذبه زمین و قوانین تعادل و حرکت که چندین قرن بعد توسط دانشمندان اروپایی(گالیله، کپلر و نیوتن و.... ) مطرح شد سخن میراند.
در این کتاب به تعریف زمین، آب های پنهانی، تعریف کوه ها و سنگ هایی که به وجود آب گواهی می دهند، شناخت زمین هایی که درون آن ها آب است، گیاهانی که بر وجود آب گواهی میدهند، معرفی کوه های خشک و زمین های کم آب پرداخته شده است.
همچنین شناخت انواع آب و اختلاف طعم آنها، راه شناخت آب های سنگین و سبک، رقیق و غلیظ و شیرین و ناگوار و طریقه اصلاح آب های فاسد از مطالب بسیار مفید و جالب درج شده در این کتاب می باشد.
در ادامه کتاب، نویسنده به مطالبی پیرامون فصول سال، خاک های زمین، حریم چاه و کاریز بر موازین دینی، حریم قنات، بیان تراز ها، مشکلات حفر و ... می پردازد. این کتاب با معرفی ترازهایی که توسط نویسنده اختراع شده ادامه یافته با نکاتی تخصصی و کاربردی در خصوص حفر چاه و کاریز، گشودن مجاری مسدود و ... پایان می یابد.
در موزه آب واقع در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد تمثال و اختراعات ابوبکر محمد ابن الحسن الحاسب الکرجی برای عموم علاقمندان به نمایش گذاشته شده است.
نگار پیمانی، مسئول موزه آب