نام کتاب:
تاریخ تمدن (عصر ایمان)
نام نویسنده: ویل جیمزدورانت
مترجمان:
ابوطالب صارمی،ابوالقاسم پاینده و ابوالقاسم طاهری
چاپ دوازدهم،تهران،۱۳۸۵.
ناشر:
انتشارات علمی و فرهنگی
تاریخ تمدن یکی از کتب برجسته و مهمی است که هر کتابخوان علاقمند به این حوزه ، می بایست آنرا در زمره الویت های خوانش خود قرار دهد .
ویل دورانت ، « تاریخ تمدن » را بین سال 1935 تا 1975 در یازده جلد ، با همکاری همسرش ، به چاپ رسانده است ، در اکثر منابع ، نام «آریل دورانت » در شش جلد اول کتاب به عنوان ویراستار آمده، اما بعد از فوت ویل دورانت ، نام او، به عنوان نویسنده نیز ،دیده می شود.
دورانت و همسرش چهار دهه در نگارش این مجموعه به دور دنیا سفر کردند و اولین سفرشان بعد از چاپ جلد اول کتاب آغاز شد ، از مصر، ایران تا سیبری و ژاپن دورانت در پیشگفتار این کتاب ( جلد چهارم تاریخ تمدن )می نویسد:
( این کتاب مانند تمام مجلدات قبلی آن ،می بایست به زنم نیاز شده باشد که به مدت سی و هفت سال مرا از صبر جمیل ، حمایت ، راهنمایی و الهامی بهره مند ساخته است که حتی اهدای تمام این مجلدات به او نمی تواند آنها را جبران کند ، با اشارۀ او ، این دو جلد را به دختر ، داماد و نوه مان هدیه می کنم . ویل دورانت 22 نوامبر 1949)
ویل دورانت در 5 نوامبر 1885 م برابر با 1264 خورشیدی بدنیا آمد و به سال 7 نوامبر 1981 در گذشت، وی در سال 1913 وارد دانشگاه کلمبیا شد و در زیست شناسی تحصیل کرد و سپس در رشته ی فلسفه آموزش دید و در سال 1917 دکترایش را در فلسفه به پایان رساند.
از سال 1927 پس از کسب موفقیت از نوشتن کتاب خود « تاریخ فلسفه» متقاعد شد که تمام عمر خود را صرف نوشتن تاریخ تمدن نماید . از جمله آثار شناخته شده ی وی در ایران می توان به دو اثر ، 1- تاریخ فلسفه 2- لذات فلسفه با ترجمه ی عباس زریاب خویی ، اشاره کرد.
به گفته ی هنری توماس ، ویل دورانت افکار پیچیده فلسفی را که دور از دسترس زبان مردم عادی بود به زبان ساده در دسترس مردم عادی قرار داد و برای همه قابل فهم کرد.
وی در نگارش این کتاب نیز روشی منحصر به فرد و بدیع داشته است ،اکثر تاریخ نگاران در نگارش تاریخ بر روی وقایع تاریخی تمرکز دارند اما دورانت و همسرش بر خلاف آنها به عوامل تأثیر گذار تمدن ساز در طول تاریخ توجه می کردند..
محتوای تاریخ تمدن بر محور انسان و زندگی اوست ،دورانت ،زندگی انسان را از دوران پیش از تاریخ تا قرن هیجدهم را مورد بررسی و مطالعه دقیق ،قرار می دهد.ویل دورانت معتقد بود ، تمدن رودی است با دو ساحل ،اما اغلب تاریخ نگاران بر خود، رود توجه دارند و دقت خود را صرف رود خانه ی در جریان تاریخ نموده اند که معمولا پر آشوب و پر هیاهوست و اجازه ی برداشت ها و تفاسیر صحیح را نمی دهد. ساحل به نظر او همه مردمانی است که در طول تاریخ خانه و مجسمه ساختند و شعر سراییده اند و هم در شکل گیری تمدن نقش داشتند.
دورانت و همسرش در سال 1968 برای کتاب تارخ تمدن ( فصل دهم ، روسو و انقلاب ) موفق به دریافت جایزه ادبی پولیتزر شدند.
منابع اطلاعاتی ویل دورانت در نگارش تاریخ تمدن آثار هردوت و آرنولد توین بی ( Arnold Toynbee)بوده است.
جلد چهارم تاریخ تمدن یکی از جذاب ترین بخش های این مجموعه کتب برای خوانندگان ایرانی است.
کتاب با جدول گاه شماری آغاز شده سپس از جنگ های صلیبی ، انقلاب اقتصادی بهبودی اروپا ، ایتالیا پس از رنسانس و ...سخن به میان آمده است.
جلد چهارم در واقع چند سده پایانی قرون وسطی و زمینه های رنسانس ، به بحث گذاشته شده، است.
ویل دورانت منصفانه می کوشد که برخلاف حقیقت سخن نگوید و سهم هیچ ملتی را در تمدن بشری پایمال نسازد ، روش او شیوۀ تاریخ نگاری جامع و کلی از جمله عرضه کردن تمام مراحل یک فرهنگ یا یک عصر در یک تصویر و شرح کلی عصر ایمان بر دو بخش و شامل 22 فصل است در فصل چهاردهم (عظمت و انحطاط مسلمانان ) در قسمت ،اسلام و جهان مسیحیت می نویسد :
«اسلام در جهان مسیحی نفوذ گوناگون بسیار داشت ، اروپای مسیحی غذاها ،شربت ها، داروها ، درمان ، اسلحه ، استفاده از نشان های خانوادگی ، سلیقه و انگیزۀ هنری ، ابزارها و فنون صنعت و تجارت و قوانین و راه های دریایی را از اسلام گرفت.
و غالبا لغات آنرا نیز از مسلمانان اقتباس کرد ، با کمی تحریف همان کلمات مانند: شربت ، نارنج ، لیمو، شکر و.....
بازی شطرنج از طریق اسلام از هند به اروپا رسید و در راه با نام های فارسی گرفت ،مثلآ checkmate تحریف « شهمات» است.
نسخه ی چاپ شده این کتاب در آرشیو کتابخانه ی مجموعه سعدآباد نگهداری می شود و مربوط به سال 1385 می باشد که توسط انتشارات علمی و فرهنگی به چاپ دوازدهم رسیده است.
مترجمان آن اساتیدی بی بدیل چون:
ابو طالب صارمی ،ابوالقاسم پاینده و ابوالقاسم طاهری می باشند.
مهدیه منوچهری مسئول کتابخانه و پژوهش 17 مرداد ماه 1400