پروژه احیاء چهار رشته قنات محوطه و حریم موزه های ظروف ، اب ، ملت و نظامی به پایان رسید .
به گزارش روابط عمومی مجموعه سعدآباد ، این پروژه که در دوره ای بیش از سه ماه انجام پذیرفت ،با نظارت بخش فنی مجموعه سعدآباد و توسط اساتید تجربی صورت گرفت.
در این پروژه احیاء ، رشته ای از قنات محوطه ملت که بیش از ٤٠ سال به دلیل موانع مختلف و عدم پاکسازی و لایه روبی مصالح و خاک ، ریزش مخازن و مسیر های قنات ، ریشه ها گیاهی و غیره جریان اب کاملا متوقف و جوی انشعاب ان کاملا خشک شده بود ،پس از انجام این عملیات ، مجددا اب قنات در آن جریان یافت.
شایان ذکر است ، عملیات صورت گرفته در بخش های مختلف این پروژه شامل : مطالعات تاریخی ، مطالعات میدانی شناخت ، مطالعات اسیب شناسی ، شناسایی مخازن و مسیرها و و یژگی های ساختار ، پاکسازی ، لایه روبی ، ریشه زنی ، اوار برداری از بخشهای مسدود شده حاصل از ریزش ، استحکام بخشی بدنه و مسیر جریان ، مرمت بخشهای تخریب شده ،پاکسازی مسیر جوی ، حریم گذاری مسیر جوی در بخشهای آسیب دیده ، کَول گذاری و درپوش گذاری جهت جلوگیری از ورود هرگونه نخاله و ... می باشد.
خاطر نشان می گردد ، ساخت برخی از این قناتها به اواخر دوره قاجار تا دوره پهلوی اول بر می گردد که کاربرد مصرفی برای زندگی و طبیعت داشته و از دوره پهلوی دوم نیز از آن ها جهت آبیاری باغ و محوطه استفاده می شد .
این قنات ها از نوع قنات های کوره ای می باشند .
گفتنی است در زمان پهلوی اول، سراسر باغ سعدآباد از رودخانه دربند مشروب می شد. رضاخان، آب رودخانه دربند را خریداری کرد و به آبیاری این باغ اختصاص داد ولی پهلوی دوم دوازده ساعت از آب رودخانه را به رعایا بخشید و چون آب این رودخانه برای آبیاری سعدآباد کافی نبود از دوازده رشته قنات های قدیمی و جدیدالاحداث استفاده گردید.