به مناسبت روز جهانی موزه:

کارگاه آموزشی و نمایشگاه پته (رودوزی اصیل کرمان) در موزه پوشاک سلطنتی سعدآباد

کارگاه آموزشی و نمایشگاه پته (رودوزی اصیل کرمان) در موزه پوشاک سلطنتی سعدآباد

به منظور گرامیداشت روز جهانی موزه، موزه پوشاک سلطنتی واقع در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد اقدام به برپایی کارگاه آموزشی هنر پته و نمایشگاه این صنایع دستی ایرانی نموده است.

  • کد مطلب: 6834
  • تاریخ انتشار: دوشنبه 16 ارديبهشت 1398 - 16:01

به منظور گرامیداشت روز جهانی موزه، موزه پوشاک سلطنتی واقع در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد اقدام به برپایی کارگاه آموزشی هنر پته و نمایشگاه این صنایع دستی ایرانی نموده است.

 

به گزارش روابط عمومی سعدآباد، این کارگاه به مدت دو روز در روزهای شنبه و یکشنبه 28 و 29 اردیبهشت ماه 1398،  با مربی گری زهرا مرادی عسکری، از اساتید سوزندوز استان کرمان در  محل این موزه برگزار می گردد.

 

نمایشگاه آثار سوزندوزی مرادی نیز از روز شنبه 28 اردیبهشت ماه به مدت یک هفته در موزه پوشاک سلطنتی دایر خواهد بود.

 

 علاقمندان جهت کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام با شماره تلفن های 27940435 (021) و 27940431 (021) تماس حاصل نمایند و در روز های یاد شده به موزه پوشاک سلطنتی به نشانی میدان تجریش، میدان دربند، مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد،  مراجعه نمایند.

 شایان ذکر است با توجه به محدود بودن ظرفیت کلاس، اولویت با کسانی است که زودتر ثبت نام کنند.

 

پته دوزی؛ هنر اصیل ایرانی

پته دوزی نوعی رودوزی و یکی از هنرهای اصیل ایرانی است که به زنان هنرمند استان کرمان تعلق دارد. پته دوزی در واقع نوعی سوزن دوزی ایرانی است که از دوخت نخ های پشمی رنگین بر روی پارچه زمینه ای پشمی و ضخیمی که عریض نامیده می شود حاصل می شود. طرح های زمینه پته از بوته، ترنج، سرو، بته جقه،  درخت زندگی و … تشکیل می شود و نمای آن منظره ای بی نظیر از گل و بوته های رنگین را به نمایش می گذارد. هنرمندان پته دوز که اکثراً از زنان و دختران خانه‌دار هستند با کمک سوزن نقوشی  را که از صور خیالشان الهام گرفته است، به وسیله  بخیه‌های نخی رنگین بر زمینه ی‌ پارچه  پشمی ضخیمی می‌نشانند. نخ‌هایی که برای پته دوزی بکار می‌رود نخ‌های پشمی ظریف و رنگارنگی هستند که ریس نامیده می شوند و معمولاً به رنگهای عنابی، زرد، نارنجی، قرمز، آبی، سفید ، مشکی، سبز روشن، سبز تیره، زرد، نارنجی، قرمز، سبز ماشی، لاکی و… هستند.

از پته دوزی برای دوخت رومیزی، سجاده، جلد قرآن، جانماز، پرده، کوسن، زیر لیوانی و… استفاده می شود. معروفترین نقوش پته، طرح پته‌ای یا درخت زندگی است که به نامهای متعدد در پته به کارگرفته می‌شود، مانند پته میری، پته ترمه‌ای، پته جقه‌ای، پته بادامی، پته سربندی، پته افشاری، پته کردستانی و غیره.  از دیگر طرحهای پته دوزی، پیچک ترنج، سروچه، نقوش حیوانی بخصوص پرندگان و لچک ترنجی را می‌توان نام برد. یکی از معروفترین پته‌ها، روپوش مقبره شاه نعمت‌الله ولی در ماهان کرمان است که یکی از پرکارترین پته‌های تولید شده در ایران بوده و بیش از یک قرن از عمر آن می‌گذرد.