گردآوری و تالیف : سید ابوالقاسم انجوی شیرازی
انتشارات سروش
سال 2537
در منابع و ماخذ ادب مکتوب پارسی ، سیر زندگی حکیم فردوسی و رنجهایی که این مرد بزرگ برای رسیدن به هدف عالی خود تحمل کرده است وجود دارد اما نحوه برخورد توده مردم با این کتاب و نظریات و عقاید و احساسات آنان درباره شخص فردوسی و شاهان و قهرمان شاهنامه تا چند سال پیش به صورت مجهولی بزرگ وجود داشت .
برای روشن شدن این مجهول مرکز فرهنگ عامه در سراسر کشور به گرداوری و ثبت و ضبط روایت های شفاهی در این زمینه اقدام کرد .کثرت و تنوع این روایت ها چندان بود که با مطالعه و بررسی آنها تاثیر و نفوذ شاهنامه حکیم فردوسی در مردم آشکار می شد و علاقه و دلبستگی آنان را به شخصیت والای حکیم طوس و قهرمان حماسه جاوید ایران نشان میداد . برای اینکه همگان بتوانند به این مدارک دسترسی داشته باشند ،بخشی از این اسناد انتخاب، تدوین و تنظیم شد و به مناسبت اولین جشن طوس با عنوان مردم و شاهنامه منتشر گردید .
این کتاب چهار بخش دارد که به ترتیب روایاتی است درباره زندگی و شخصیت فردوسی ، پهلوانان و نبردها یا روایت هایی مختص به پهلوانان شاهنامه و نبردهای آنان و دو نمونه از طومارهای نقالان و سرانجام منظومه ای محلی از لرستان به نام دارجنگه .