درختان تاریخی سعدآباد با نشاط تر از همیشه ایستاده اند

درختان تاریخی سعدآباد با نشاط تر  از همیشه ایستاده اند

مدیر روابط عمومی سعدآباد با احترام به پیشکسوتان متین عرصه اطلاع رسانی و خبر و علی رغم جوابیه رسمی صادره از ریاست محترم مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور اظهار داشت...

  • کد مطلب: 4246
  • تاریخ انتشار: يکشنبه 27 دی 1394 - 13:57

مدیر روابط عمومی سعدآباد با احترام به پیشکسوتان متین عرصه اطلاع رسانی و خبر و علی رغم جوابیه رسمی صادره از ریاست محترم مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور اظهار داشت،چندیست متأسفانه برخی از رسانه های نو پا در کاری غیر حرفه ای با تولید و نشر و بازنشر اخباری کاملا ً وارونه در خصوص قطع و قلع و قمع درختان سعدآباد و درج فیلم و تصاویری کاملا  غیر مرتبط از قطع درختان تنومند مناطق تندرا و تایگا در سیبری و جنگلهای کانادا، درصدد تشویش و تهییج دوستداران محیط زیست و اذهان عمومی برآمده و از هیچ کوششی فروگذار نبودند و ناخودآگاه این ظن را در پس افکار منصف جامعه متبادر ساختند که مأموریتی جز این در پوشش رسانه و قلم که برعکس حریم امانتداریست ندارند.

محمد حیدری با بیان اینکه مجموعه بزرگ و تاریخی سعدآباد،با وسعتی معادل 114 هکتار که قریب به 90 هکتار از آن مملو از باغات و پوشش گیاهی منحصر بفرد در آسیا و ایران است، همواره بعنوان نگین گردشگری شمیران و به تعبیر ظریف کارشناسان محترم محیط زیست ، ریه های تنفسی شمال تهران ، مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی بوده و هست .

او همچنین اضافه کرد: عمارات و کاخ های موجود در مجموعه سعدآباد حاصل تلاش و ذهن خلاق هنرمندان و معماران چیره دستی است  که هنر ایران و ایرانی را در سه مقطع تاریخی قاجاریه ،پهلوی اول و دوم برای هنردوستان و آیندگان به میراث نهاده اند و هر ساله پذیرای خیل کثیری از گردشگران داخلی و خارجی می باشد.

وی گفت:بیان این نکته ضروری است که ویژگی منحصر بفرد این مجموعه که آن را از سایر مجموعه ها متمایز می سازد اتلاق نام( باغ موزه) است و نه( موزه تنها) . و این بدان معناست که قدمت تاریخی باغات و درختان متنوع سعدآباد نه تنها کم از دیرینه تاریخی کاخ ها و بناهای موجود ندارد بلکه بعضاً قدمت تاریخی گونه چنار شمیران و برخی از گونه های مشابه بیشتر از سن تقریبی عمر بناهای موجود است. لذا بر اساس ضوابط مندرج در قوانین بین المللی و آئین نامه های علم موزه و موزه داری آنجا که صحبت از (باغ موزه) به میان می آید همان مؤلفه ها و قوانینی که در خصوص حفظ، صیانت، مرمت و نگهداری از بناهای تاریخی ملحوظ است بر درختان تاریخی نیز مترتب است. خصوصاً کاخ موزه و باغ موزه سعدآباد که ثبت ملی نیز می باشد.

حیدری اظهار داشت:شاید برای مخاطبین گرامی جالب است که بدانند مجموعه باغات سعدآباد از آن جهت دیدنی و حائز اهمیت است که در طول تاریخ معاصر علم و هنر باغداری و باغبانی ،اعم از شناخت اقلیمی گونه های درختان کاشته شده سعدآباد ،شیوه آبیاری ،مسیر قنوات منظم ،زه کشی ها و تراس بندی ها و همه آنچه علم باغبانی در خود دارد ،همپای هنر اصیل و معماری جذاب و شگرف عمارتها و بنای کاخهای سعدآباد و در طول تاریخ معاصر رخ نموده است. باغاتی نظیر:سیبستان، بهستان، توتستان، شاتوتستان و اولین گلخانه پرورش موز در  ایران و در سعدآباد،و از سوی دیگر اصالت زیبای چنارهای قد برافراشته در معابر اصلی سعدآباد، همگی موید قدمت و پیشینه دیرپای باغات مجموعه است.

علاوه بر این همه موهبت الهی،برخورداری مجموعه سعدآباد از چهارصد گونه گیاهان دارویی را بدان بیفزائید.

مسئول روابط عمومی سعدآباد ادامه داد: کشور ما در دهه معاصر،صرف نظر از اینکه در قلمرو اقلیمی خشک و نیمه خشک واقع گردیده،دورانی بحرانی را به لحاظ کم آبی و کاهش نزولات آسمانی و افت چشمگیر سطح سفره های آبهای زیرزمینی را سپری می نماید. بحرانی که طبیعتاً مجموعه باغات سعدآباد را نیز دستخوش ناملایمات طبیعی و جبری نمود. در این میان سرعت عمل و تدابیر جدی مسئولین ذیربط در احیاء،حفاظت،بهسازی قنوات،آبراهها و طرح مطالعاتی و عملیاتی آبیاری مکانیزه و قطره ای ،شناسنامه دار نمودن بیش از 6000 اصله از درختان تاریخی مجموعه اعم از پلاک کوبی،بهره گیری از آخرین سیستم و تکنولوژی کدگذاری دیجیتالی ،جهت احراز هویت تک تک درختان با عمری بیش از یک قرن ،لایروبی سپتیک های بالادستی جهت ذخیره آب،در فصول پر بارش ، تثبیت و تحکیم ریشه های درختان در معرض سقوط ناشی از بادهای موسمی شمیران، تنها گوشه ای از تلاشهای شبانه روزی، عاشقانه و طاقت فرسای واحد های کارشناسی ذیربط در مجموعه سعدآباد است ( به جرأت، کاری شبانه روزی  و بی وقفه قریب به 24 ماه )

وی با تأکید بر این موضوع که  امروزه به دلیل گسترش فرهنگ آپارتمان نشینی، متأسفانه، کمتر خانواده ای از موهبت باغچه و باغ برخوردار است گفت: بر کسی پوشیده نیست که اگر در باغچه ای با مساحت 20 – 30متری ، درختانی با هویت قد کشیده اند، مرهون رعایت تک تک نکات کاردانی و کارشناسی علم باغبانی (اعم از وجین، سم پاشی، هرس به موقع و حذف نباتات مزاحم و به اصطلاح آفت زا و مهاجم است، که اگر نبود این مراقبه ها، طبیعتاً باغچه و باغی هم نبود و ایضاً مقایسه فرمایید وسعت کار در عرصه گسترده و بیش از 90 هکتاری باغ و باغچه های مجموعه بزرگ  سعدآباد. در این راستا کارشناسان ساعی و مسئولین و کارکنان خدوم مجموعه فضای سبز ، واحد فنی و عمرانی مجموعه سعدآباد با رعایت تمامی این ضوابط و طی سالیان متمادی کوشیده اند بعنوان صیانت گران این عرصه سبز و کهن خود را همواره مکلف، موظف و مسئول بدانند.

 

وی ادامه داد: یکی از نکات بسیار مهم و حائز اهمیت در مجموعه  سعدآباد، همزیستی تاریخی بنای     کاخ ها، موزه ها  و فضای سبز و درختان آن می باشد که در طول تاریخ به موازات هم عمر گذرانده اند و برای مسئولین و حافظان میراث فرهنگی کشور همانقدر درختان تاریخی بار تکلیفی داشته و مسئولیت بار است که بناها و عمارتهای تاریخی. و در عین حال گاهی در این همزیستی تاریخی وجود برخی از درختچه های خودرو و مهاجم، درست در کنار پی ساختمان تاریخی و از طریق دانه پراکنی و گرد افشانی رشد  می نمایند،که آسیب جدی و جبران ناپذیری را در تخریب و مستهلک نمودن اساس بنا بر جای می گذارد. این یعنی بدترین شرایطی که ممکن است تأسیسات زیربنائی و اصطلاحاً فونداسیون بنا را توسط ریشه پراکنی درختچه های مهاجم بر ساختمان و عمارت تاریخی تحمیل نماید.

وی با گریزی به ماهیت درختان خودرو و مهاجم افزود: ریشه درخت عرعر بانام علمی (آیلان) از مهاجم ترین گونه های شناخته شده دنیا محسوب می شود که با سرعت رشد باورنکردنی و ریشه های پنجه ای و قطور آن، چنانچه در مجاورت دیوار بناها رشد نماید بی تردید پایه و بن آن دیوار و بنا در معرض خطر جدیست (لطفاً خصوصیات درختچه مذکور را به راحتی در گوگل جستجو نمائید)

حیدری با گلایه از معدود و اندک رسانه های غیر مطلع در خبر سازی های غیر صحیح، عنوان داشت :  اخیراً واحد فنی و فضای سبز مجموعه بر اساس مسئولیت وشرح وظایف ذاتی خود طبق روال معمول و متعارف، نسبت به حذف حدودا 7یا 8 درختچه خودروی عرعر اقدام نمود. درختچه هایی که قطری کمتر از 15 سانتی متر و عمری نزدیک به 7یا 6 سال داشتند و در مجاورت یکی از بناهای تاریخی در ضلع شمالی مجموعه (دربند) که در کنار پارکینگ یگان حفاظت واقع گردیده است .

 وی گفت : مکان مورد نظر مقرر است در آینده و در راستای طرح مطالعه و ساماندهی عرصه های بلا استفاده مجموعه به (باغ زیبای ترکیبی ایرانی با گونه های تزئینی و اصیل، بومی و سازگار با محیط ، همچنین گالری محصولات صنایع دستی شاخص و فاخر ایران و به منظور بهره مندی گردشگران رو به تزاید خارجی و داخلی تبدیل گردد). بیان این نکته بسیار ضروریست که محل مورد نظر ، فاصله و مسافت قابل توجهی تا عرصه اصلی فضای سبز باغات مجموعه و آنچه در ذهن مخاطبین از فضای سبز سعدآباد وجود دارد قرار گرفته و کاملاً منفک از این عرصه می باشد و در محل مورد نظر سه درخت چنار قدیمی و قطور وجود دارد که در سالیان بسیار دور به دلیل کم آبی متأسفانه خشک شده اند، ولی به دلیل پیشینه تاریخی درختان مذکور و علی رغم خشکیدگی کامل، واحد فنی و فضای سبز مجموعه هیچگاه حذف و یا قطع درختان مورد اشاره را در دستور کار نداشته است.

مسئول روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد در پایان اظهار داشت : امیدوارم عزیزان و   رسانه های محترمی که بعنوان وجدان بیدار و آگاه در جامعه، رسالتی جز بیان حقایق مستند و موثق ندارد همواره ما را در اجرای مسئولیت خطیرمان یاری رسانند . این مجموعه ،گنجینه و موهبتی تاریخی و ملی است و بی تردید تک تک مسئولین، تشکل های مردم نهاد و مردم  در قبال حفظ ، صیانت و نگهداری از این میراث کهن و ارزشمند که متعلق به آحاد جامعه بالنده و فهیم  ایران عزیز است مسئولیم.

دسته بندی ها