مسعود سلطانی فر با حضور در نشست سفرای کشورهای حوزه آسیای غربی و مرکزی که با موضوع همکاری های فی مابین عصر چهارشنبه 24 دیماه در موزه ظروف مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد برگزار شد در خصوص ارتقای میراث فرهنگی ناملموس با نمایندگان کشورهای این منطقه گفنگو کرد.
به گزارش روابط عمومی مجموعه سعدآباد ، معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی در این نشست از 21 کشور دیگر منطقه شامل قرقیزستان، گرجستان، آذرربایجان، ارمنستان، افغانستان، اردن، سوریه، فلسطین، لبنان، ازبکستان، پاکستان، ترکیه، یمن، عراق، عمان، عربستان، قطر، بحرین، کویت، امارات و ترکمنستان برای عضویت در این مرکز دعوت کرد.
معاون رییس جمهوری و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: مرکز میراث فرهنگی ناملموس تهران با حضور کشورهای آسیای غربی و مرکزی، گام های استواری را در راه پاسداری از این میراث در منطقه خواهد برداشت.
«مسعود سلطانی فر» به کنوانسیون پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس اشاره و خاطر نشان کرد: این کنوانسیون به سرعت نظر کشورهای جهان را به خود جلب کرده است.
وی افزود: با آن که تنها 11 سال از عمر این کنوانسیون می گذرد اکنون 161 کشور در عضویت آن هستند که نشان از محبوبیت بالای این کنوانسیون نزد جهانیان دارد.
وی ادامه داد: البته آن گونه که از وضعیت کنونی مشخص است در این کنوانسیون تمامی جنبه ها به یک میزان مورد توجه قرار نگرفته و از سویی شاهد افزایش سالانه آمار ثبت جهانی هستیم.
وی اضافه کرد: مواردی از جمله عملیاتی کردن کنوانسیون، ظرفیت سازی در سطوح محلی، کشوری یا منطقه ای، شناسایی برنامه های پاسداری موفق و ترویج آنها و برنامه ریزی اقدامات مشترک بین کشورها برای پاسداری از مواریث ناملموس مشترک چندان مورد توجه نبوده و دستیابی به تعادل در گرو ظرفیت سازی و آگاهی افزایی است.
رییس سازمان میراث فرهنگی، هدف از برگزاری نشست سفرا و نمایندگان کشورهای آسیای غربی و مرکزی را معرفی مرکز میراث ناملموس تهران و استفاده از ظرفیت ایجاد شده برای ارتقای فرهنگی در سطح منطقه جغرافیایی آسیای غربی و مرکزی عنوان کرد.
سلطانی فر، با اشاره به وظایف مراکز مقوله 2 میراث فرهنگی ناملموس تحت نظارت یونسکو گفت: این مراکز به رغم آنکه در کشوری خاص مستقر هستند و آن کشور مسوولیت تامین بودجه و پشتیبانی از آنها را پذیرفته به هیچ وجه مراکزی کشوری یا دولتی به شمار نمی آیند و حوزه علایق تعریف شده برای آنها منطقه ای است.
رییس سازمان میراث فرهنگی، ترویج کنوانسیون 2003 و عملیاتی کردن آن در آسیای غربی و مرکزی، ظرفیت سازی در سطح منطقه و زمینه های شناسایی، فهرست برداری، مستند سازی و مطالعه میراث فرهنگی ناملموس، توسعه برنامه های پاسدارانه موفق در سطح منطقه را از جمله وظایف مرکز میراث فرهنگی ناملموس تهران عنوان کرد.
سلطانی فر تصریح کرد: اهداف این مرکز زمانی محقق می شود که همه کشورهای منطقه مشارکت داشته باشند.
معاون رییس جمهوری با بیان این که برهه کنونی دوران نقش آفرینی فرهنگ در تقویت صلح، دوستی، همکاری، نزدیکی و توسعه پایدار است، اظهار کرد: ملل و اقوام به ظاهر پراکنده در لباس جغرافیایی اشتراکات فراوانی دارند، از یکدیگر دور نیستند و این موضوع مردم را به یکدیگر پیوند می دهد.
وی خاطرنشان کرد: در میان حوزه های فرهنگ، میراث فرهنگی ناملموس از جنبه اشتراکات فرهنگی پرتوان ترین مقوله به شمار می آید، چرا که این میراث مرزها را درمی نوردد و با حرکتی موج مانند در جغرافیای اطراف خود پراکنده می شود.
سلطانی فر افزود: فرهنگ ریشه دار و زنده ما فرصتی را ایجاد می کند تا دست به دست یکدیگر داده و در مسیر توسعه پایدار و تحکیم صلح در منطقه گام های موثری برداریم.
یدالله پرمون رئیس مرکز میراث ناملموس آسیای غربی و مرکزی نیز در نشست سفرای کشورهای خارجی با رئیس سازمان میراث فرهنگی گفت: موافقت نامه ای با یونسکو و معاون I.C.H.H.T.O در سال ۲۰۱۰ داشتیم و یونسکو در اصل در نوامبر سال ۲۰۱۲ به صورت لفظی با آن موافقت کرد و ما مرکز میراث ناملموس را به صورت عینی تشکیل دادیم.
وی گفت: ایران پیشنهاد تشکیل این مرکز را به یونسکو ارائه کرد و موافقت نامه ای بین ایران و طرف دیگر امضا شد آن هم با هدف حفظ میراث فرهنگی ناملموس در آسیای میانه و غربی و به ایران اجازه داده شد کارهای خود را در چارچوب این سازمان انجام دهد.
پرمون ادامه داد: سازمان میراث فرهنگی نیز از این موضوع استقبال کرد و توانست همکاری کند. این سازمان برای مرکز میراث ناملموس، بودجه سالانه ای تخصیص داد و ما آماده آغاز فعالیت ها و همکاری با کشورهای هدف هستیم. مقر دائمی مرکز میراث ناملموس نیز همزمان با حضور خانم بوکوا افتتاح شد.
پرمون در ادامه به شرح فعالیت های مرکز میراث ناملموس پرداخت و گفت: سازمان میراث فرهنگی در سایر فعالیت های مربوط به آماده سازی برنامه ها، مستندسازی و تهیه برنامه های مربوط به میراث فرهنگی ناملموس به کمک این مرکز آمده است. همچنین مرکز اطلس ملی زبان شناختی نیز دارای بیش از ۴۵ هزار زبان است.
وی گفت: عضویت در کمیته اصلی و فرعی، اجرای پروژه های ظرفیت سازی، راه اندازی وب سایت از جمله اقدامات ما بوده است.
رئیس مرکز میراث ناملموس آسیای غربی و مرکزی گفت: ما همکاری خود را با مراکز و اقیانوسیه آغاز کرده ایم. امیدواریم بتوانیم این همکاری را با کره، چین و ژاپن نیز ادامه دهیم. هر چند که باید فعالیت هایمان را در حوزه کشورهای آسیای غرب و میانه بیشتر کنیم.
وی گفت: یکی از طرح ها ما ایجاد ظرفیت سازی در سطح پرسنل مرکز است. کشورها علاقه مندند بتوانند در زمینه میراث ناملموس فعالیت هایی انجام دهند. در عین حال می خواهیم تا کتابهای یونسکو به زبان فارسی نیز منتشر شود که نام تمامی آنها در وب سایت یونسکو آمده است.
پرمون خطاب به سفرای حاضر در این نشست گفت: اگر شما به این مرکز ملحق شوید ایران آماده است تا موارد را به شما ارائه دهد. بر اساس قوانین یونسکو نیازی نیست کشوری درباره مسئله بودجه نگران باشد چون بودجه این مرکز از طریق ایران تامین شده است.
رییس مرکز میراث فرهنگی ناملموس منطقه آسیای غربی و مرکزی در تهران با بیان اینکه بودجه این مرکز توسط ایران تامین شده است، گفت: کشورهای منطقه برای عضویت در آن نگران بودجه نباشند.
گفتنی است میراث فرهنگی ناملموس به جنبه های غیر فیزیکی یک فرهنگ گفته می شود و اغلب آداب و رسوم جامعه در یک دورهٔ زمانی را دربر می گیرد یا راه و روش رفتار در جامعه که معمولاً قوانین رسمی عمومی برای کارکرد در یک فضای فرهنگی خاص هستند. به عبارت دیگر میراث معنوی شامل بخشی از فرهنگ ماست که به شکل شفاهی و سینه به سینه به ما به ارث رسیده است.
یادآور می شود این موارد شامل ارزش های اجتماعی، سنت ها، آداب و رسوم و روش ها، باورهای زیبایی شناسانه و معنوی، بیان هنری، زبان و دیگر جنبه های کارکردهای انسانی است. به طور کلی حفظ میراث معنوی دشوارتر از حفظ میراث فرهنگی مادی است.