بزرگداشت روز جهاني موزه با افتتاح موزهي مجازي ميراث معنوي ايران و اعطاي مجوز رسمي به مجموعهداران خصوصي در مجموعهي فرهنگي - هنري سعدآباد برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مجموعه سعدآباد و به نقل از میراث آریا ،مسعود علويان صدر معاون ميراث فرهنگي کشور در آيين بزرگداشت روز جهاني موزه با اشاره به شعار امسال موزه مبني بر حافظه+خلاقيت =تحولات اجتماعي خاطر نشان کرد: موزهها مکاني براي تغيير و تحولات اجتماعي و منشأ پويايي و نشاط در جامعه هستند.
او با اشاره به نمايشگاه آثار استردادي در موزه ملي ايران تاکيد کرد:آنچه به عنوان مفهوم کامل ميراث فرهنگي مي توان از آن بهره جست انديشه هايي است که به واسطه خلاقيت و نوع انسان در طول تاريخ پرورانده و رشد پيدا کرده و توانسته تمدني پر افتخار شکل دهد.
او با بيان اينکه اين تمدن و سير تحول و تطور آن، فرايندي است که يک ملت و انديشه را معرفي کند گفت:موزه مکان مقدسي است که بتواند مفهوم برگرفته از انديشه هاي انساني را که از دل جامعه و باورها و اعتقادات برخواسته است، معرفي کند.
وي تصريح کرد: موزه مکان مقدسي است چرا که مي تواند الگوساز و الگو دهنده باشد و آينده را بر مبناي آن ساخت.
علويانصدر موزهها را مکاني دانست که بازکنندهي مسير آيندهاند و گفت: هر جامعهاي که به خودباوري برسد، ميتواند پلهها را پشت سر بگذارد و موفق خواهد بود.
او با تأکيد بر اينکه با شناختن ارزشهاي مکانهاي تاريخي و هويتدار ميتوانيم به ايراني بودن خود برسيم اظهار کرد: امسال بعد از 70 سال، کشور تاجيکستان جشن نوروز را برگزار کرد. در تالاري که مراسم در آن برپا شد، ماکتي از تخت جمشيد قرار داشت. اين، بهترين شيوه براي معرفي ايران و فرهنگ آن به کشورهاي ديگر بود.
وي با اشاره به عضويت 9 کشور همسايه در جامعهي فرهنگي نوروز، ادامه داد: اکنون متقاضيان زيادي براي پيوستن به اين جامعه وجود دارند.
علويانصدر با تأکيد بر اينکه جهانيسازي، از بين بردن خردهفرهنگها نيست افزود: تا سال 1384تعداد 99موزه وابسته داشتيم و امروز 120 موزه وابسته داريم.21 موزه خصوصي ايجاد کرديم و 30موزه خصوصي داريم.همچنين تاکنون 65 موزه راه اندازي کرده ايم.در مجموع امروز 430 موزه داريم که از اين تعداد242 موزه در طول فعاليت دولت نهم و دهم راه اندازي شده است.
علويان صدر درپايان از افتتاح موزه هاي منطقه اي ميراث روستايي گيلان،خليج فارس و موزه منطقه اي خراسان بزرگ تا پايان دولت دهم خبر داد.
در اين مراسم سرپرست اداره کل موزههاي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري کشور نيز با اشاره به شعار روز جهاني موزه، اظهار کرد: اين شعار در طول سالهاي مختلف در قالبهاي متنوعي تکرار شده است و هر سال بهگونهاي به نقش موزهها در تحولات اجتماعي ميپردازد.
يحيي رحمتي با بيان اينکه موزهها مکاني براي نگهداري اسناد و مدارک تحولات اجتماعي است خاطر نشان کرد:بدون موزه ها به تغييرات اتماعي سالهاي گذشته دست پيدا نخواهيم کرد از اين رو بايد تلاش کنيم آثار جاوداني براي آيندگان برجاي بگذاريم.
عضو هيأت اجرايي ايکوم ايران نيز در سخناني با اشاره به آغاز فعاليت سازمان جهاني موزهها از 61 سال پيش، گفت: دههي جديد ميلادي به استمرار نقش موزهها در زندگي مردم اختصاص دارد و شعار جهاني موزهها براي امسال نيز دنبالهرو همين موضوع است.
سيداحمد محيط طباطبايي ايران را بزرگترين موزه در دنيا ناميد و افزود: بخشهاي مفهومي اين موزه از حيات بشري حفاظت ميکند و در واقع، جايگاه موزه نشانگر اهميتي است که جامعه به اين مجموعه ميدهد.
در اين مراسم بخشهايي از نخستين فيلم متعلق به کشور ايران که در دورهي مظفرالدينشاه ساخته شده است و چند سال پيش در انبار کاخ گلستان پيدا شد، بهنمايش درآمد. اين فيلم براي مرمت به فرانسه برده شده بود. همچنين نسخهي اصلي دستنويس نخستين آهنگ ملي ايران رونمايي شد و قطعاتي از آن که توسط يک آهنگساز فرانسوي ساخته شده است، پخش شد.
در ادامه از موزهداران، راهنمايان موزه، طراحان موزه، پژوهشگران در حوزهي موزه، موزههاي برتر خصوصي، مديران برتر موزهها، امين اموالهاي برتر و مرمتگران برتر آثار تاريخي در موزهها تقديرو توافقنامهاي ميان اداره کل موزهها و موزهي خصوصي «مبل» براي نمايش اشياي اين موزه امضا شد.
در مراسم بزرگداشت روز جهاني موزه نخستين مجوز رسمي موزههاي خصوصي کشور به چهار موزهدار خصوصي اهدا و آيين «بارانخواهي» نيز توسط گروهي از مردم کردستان و تربت جام در محوطه باغ موزه تاریخی سعدآباد اجرا شد.