آیین رونمایی از قرآن كریم به خط شكسته نستعلیق در سعدآباد برگزار شد

آیین رونمایی از قرآن كریم به خط شكسته نستعلیق در سعدآباد برگزار شد

به گزارش روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، مراسم رونمایی از قرآن کریم با کتابت استاد علیرضا بابایی به خط شکسته نستعلیق و تذهیب کاری استاد داریوش جلیلیان با ورق‌های طلا ،چهارشنبه 14 تیرماه...

  • کد مطلب: 2595
  • تاریخ انتشار: پنج‌شنبه 15 تير 1391 - 09:23

 به گزارش روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، مراسم رونمایی از قرآن کریم با کتابت استاد علیرضا بابایی به خط شکسته نستعلیق و تذهیب کاری استاد داریوش جلیلیان با ورق‌های طلا ، بعد از ظهر چهارشنبه 14 تیرماه، در موزه خط و کتابت میرعماد مجموعه سعدآباد برگزار شد. 

در این مراسم علاوه بر  مدیر مجموعه سعدآباد، استادانی چون غلامرضا مشعشعی، استاد عباس اخوین و دکتر محمدعلی رجبی حضور داشتند.
این مراسم از ساعت 15 و 30 دقیقه بعدازظهر با تلاوت آیاتی از کلام‌الله مجید برگزار شد. مجری برنامه این قرآن را در جهان اسلام یگانه خواند و گفت: این اثر با اسلوب خط شکسته به قلم استاد بابایی نوشته شده و داریوش جلالیان آن را پیراسته و آراسته است.
مهندس علی عبدالله‌نژاد، مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، در ابتدای سخنانش از حاضران در این نشست، استادان و هنرمندانی که حضور به هم رسانده بودند تشکر کرد و گفت: مجموعه کاخ سعدآباد وظیفه فرهنگی خود می‌داند که در حوزه‌های مختلف میزبان هنرمندان باشد و توانسته در این سال‌ها محفلی برای حضور خوشنویسان فراهم کند.
وی این قرآن کریم را اثری مهم از نگاه هنری دانست و گفت: ایران بعد از اسلام افتخارات زیادی را کسب کرده اما امروزه هنر ایرانی کاملا با قرآن، این کتاب اعتقادی و اسلامی ما، پیوند دارد و می‌توان گفت که بسیاری از جوامع تاکنون به کتاب آسمانی خود، این‌چنین نگاهی نداشته‌اند.
عبدالله‌نژاد حفظ آثار تاریخی و تمدنی را یکی از وظایف مسوولان و هنرمندان کشور دانست و توجه ویژه به کتاب آسمانی را ضروری خواند.
غلامرضا مشعشعی، استاد ارشد خوشنویسی، در ادامه و در ابتدای سخنانش به مشکلاتی اشاره کرد که موزه‌های کشور با آن دست به گریبانند و بحث پیرامون این موضوع را نیازمند نشستی جداگانه خواند.
عضو شورای ارزشیابی هنری انجمن خوشنویسان ایران در ادامه سخنانش، تاریخچه مختصری از خط و خوشنویسی را بیان کرد و گفت: دلیل حضور در این نشست، رونمایی از قرآنی است که به زیبایی نگاشته شده و باید بدانیم که این خط از قداست برخوردار است و قرآن دلیلی است بر اصالت خط و خوشنویسی.

وی از تجربیات هنرمندان ایرانی در خوشنویسی و چگونگی ورود خط کوفی به ایران سخن گفت و افزود: کاری که استاد بابایی در نگارش این کتاب آسمانی انجام داده، در طول تاریخ 400 ساله خوشنویسی خط شکسته، وسوسه‌ای همیشگی بوده و هنرمندان بسیاری مایل بودند قرآن را با این خط بنویسند.
مشعشعی در ادامه به مراسم دیگری اشاره کرد که چندی پیش برگزار شده بود و در آن پس از 35 سال تحقیق، کتاب و آثار استاد بزرگ خط شکسته و شاعر قرن 12 درویش عبدالمجید طالقانی رونمایی شد. این کتاب به کوشش مشعشعی در چند فصل جداگانه، به مسایلی چون سیر خط فارسی، پیدایش شکسته‌نویسی، زندگی و آثار درویش عبدالمجید می‌پردازد.
وی در ادامه از تاثیر قرآن کریم بر ماندگاری نام هنرمندان ایران زمین اشاره کرد و گفت: همه خوشنویسان به شیوه‌ای سعی دارند خود را تثبیت کنند و برخی با توسل به کلام وحی، آثار بی‌نظیری از خود بر جای می‌گذارند. در واقع کلام کتاب آسمانی مسلمانان، راهی بود تا خوشنویسان از گمنامی خارج شوند و به واسطه این کتاب آسمانی نامشان را به یادگار باقی بگذارند. 
رجبی، استاد نگارگری، سخنران دیگر این مجلس بود. وی در ابتدای سخنان خود، در کنار هم قرار گرفتن هنر و کتاب آسمانی را مایه مباهات و خوشحالی دانست و گفت: با کمی تامل در می‌یابیم که کلام کتاب آسمانی عین هنر است و از سویی اگر به شناخت درستی از هنر حقیقی دست یابیم در واقع قرآن را دریافته‌ایم.
نویسنده کتاب «بهزاد در گلستان» تلاش انسان برای حرکت به سوی انسان کامل را رسیدن به هنر و هنرمندی دانست و افزود: بابایی و جلالیان با تالیف این اثر ارزشمند، در بالاترین سطح کار کردند و لازم است از استادانی که در این راه آن‌ها را تربیت کرده‌اند هم تشکر کنیم.
عضو هیات موسس و هیات امنای انجمن هنرهای تجسمی، در ادامه از لزوم توجه به کتاب آسمانی مسلمانان و هنر سخن گفت و افزود: خداوند در قرآن فرموده‌ قلب جایگاه من است و هنرمندان هم همیشه به سوی قلب خود در حرکتند. از سویی پیامبر (ص) در توصیف خوشنویسی گفته‌اند: «خط زیبا حقیقت را آشکارتر می‌کند» و با استناد به همین عبارت می‌توانیم دریابیم که اهمیت تالیف چنین کتابی تا چه حد است.

وی که دارای نشان درجه یک هنری در هنرهای تجسمی است گفت: حقیقت اصل است و جز حقیقت همه چیز از بین‌رفتنی است؛ آنچه باقی می‌ماند خداوند، کلام و کتاب اوست و تلاش هنرمند در این بخش، همواره زنده خواهد بود.

این مدرس دانشگاه در ادامه از هنر تذهیب، موسیقی و نگارگری سخن گفت و گفت: تذهیب این اثر سبب ارزش هنری بیشتر آن شده. در تذهیب بر خلاف بسیاری دیگر از هنرها، نام هنرمند باید محو شود و همین موضوع سبب می‌شود که تذهیب توانسته در کنار قرآن، این کتاب آسمانی، جای خود را باز کند.

نویسنده کتاب «طراحی نگارگری» درباره نوشتن این اثر با خط شکسته گفت: قرآن کتابی است که باید درست خوانده شود و دلیل این‌که خوشنویس‌ها، کلام خدا را به خط شکسته نمی‌نویسند همین موضوع است زیرا هم باید درست خوانده شود و هم زیبایی داشته باشد.

وی این کتاب را اثری بر اساس اصول قدیم و در عین حال امروزی خواند و گفت: همین ترکیب و وجود روح هنر اصیل ایرانی سبب شده بتوانیم این اثر را ماندگار بدانیم زیرا خط و تذهیب در این قرآن یکدیگر را تکمیل می‌کنند. 

این قرآن کریم در قطع رحلی در کاغذ دست‌ساز آهار مهره کتابت شده و هر صفحه از آن از هشت سطر دارد. جلد این اثر چرمی ضربی و معرق است و در تذهیب تمامی صفحات این کتاب آسمانی، از آرایه‌های دوران ایلخانی، صفوی و قاجار استفاده شده است.

در پایان سخنرانی‌های این مراسم، علاقه‌مندان از نمایشگاه موزه خط و کتابت میرعماد کاخ سعدآباد دیدار کردند.

علاقه‌مندان می‌توانند تا 25 تیرماه، به غیر از روزهای دوشنبه، از ساعت 9 تا 16 و 30 دقیقه از نمایشگاه دیدن کنند.

 

گزارش تصویری

دسته بندی ها