بزرگترين فرش عمواوغلی همچنان زينت بخش تالار سفره خانه کاخ ملت سعدآباد

بزرگترين فرش عمواوغلی همچنان زينت بخش تالار سفره خانه کاخ ملت سعدآباد

بزرگترین فرش عمواوغلی با طرح شیخ صفی در ناهار خوری بزرگ کاخ ملت سعدآباد در معرض ديد علاقمندان قرار دارد. به گزارش روابط عمومي مجموعه فرهنگي تاريخي سعدآباد،مسوول كاخ موزه ملت ضمن معرفي ويژگيهاي منحصر به فرد اين فرش نفيس گفت: به نظر می رسد فرش سفره خانه بزرگ ...

  • کد مطلب: 1538
  • تاریخ انتشار: دوشنبه 29 فروردين 1390 - 10:08

بزرگترین فرش عمواوغلی با طرح شیخ صفی در ناهار خوری بزرگ کاخ ملت سعدآباد در معرض ديد علاقمندان قرار دارد.

به گزارش روابط عمومي مجموعه فرهنگي تاريخي سعدآباد،مسوول كاخ موزه ملت ضمن معرفي ويژگيهاي منحصر به فرد اين فرش نفيس گفت: به نظر می رسد فرش سفره خانه بزرگ  کاخ ملت در اندازه 145 متر مربع متناسب با فضاي اين سالن بافته شده باشد.

 وي ادامه داد: بافت این فرش با گره فارسی و نوع مواد مصرفی پرز فرش و تارو پود آن، نخ و پنبه است. رنگ زمینه فرش سرمه ای با حاشیه لاکی است و طراح آن عبدالحمید صنعت نگار، یکی از طراحان معروف کرمانی در آن زمان بود.

مهديه منوچــهري با اشاره به انجام بررسي هاي متعدد كارشناسان خـبره بر روي اين فرش افـــزود:  تعــداد گره هاي اين فرش در دسی متر مربع 10 هــزار است و تاریخ بافت حدود سال 1310 تخمــین زده شده و انــــــدازه آن 14/10 . 10/25 است .

 در مرکز ترنج فرش یک ستاره 8 پر قرار دارد و اطراف آن یک گل شاه عباسی ترسیم شده و بر فراز آنها 4 گل شاه عباسی دیگر نقش بسته ، سطح اصلی ترنج از سه طرح : شامل اسلیمی های دهن اژدر  ، اسلیمی ماری یا ابر چینی و شاخه پیچها با یک ریشه با گلهای شاه عباسی و شاخه برگها در متن ترنج جلوه گری می کند.

وي با بيان اينكه اين فرش هنر دست عمواوغلی ها است،اضافه كرد:محمد کهنمويی اهل کهنمویی آذربایجان روستایی مابین اسکو و کندوان با اشتغال در حرفه نساجی و ابریشم بافی و تجارت از تولید کنندگان صاحب نام تبریزی بود . در سال 1250 هجری قمری وارد مشهد شد و ضمن تغییر شهرت خود از کهنمویی به عمواغلی حرفه نساجی را رها کرد و به کار تولید و بافت قالی روی آورد . محمد اوغلی صاحب دو پسر به نام عبدالمحمد وعلیجان شد که هر دو فرزند او نیز در امر تولید قالی در مشهد به فعاليت پرداختند.

استاد عبدالحمید عمواغلی در کنار بزرگان تولید و طراحی قالی ایران از چهره های انگشت شمار است که به هنر قالیبافی ارزش و اعتلاي ویژه ای بخشید .

 وی به همراه برادرش در کارگاههای متعدد قالی بافی بکار پرداخت وبیشتر کارگاههای او در روستاهای محمودآباد طرقبه،درخش و شاندیز قرار داشت . استاد عبدالمحمد عمواغلی در تهیه نقشه های منحصر به فرد و رنگ آمیزی مواد مورد استفاده در قالیبافی تبحر خاصی داشت. طراحانی نظیر عبدالکریم اهل کرمان و استاد عبدالحمید صنعت نگار، به روی این قالی ها طرح های بدیعی را نقش کردند .

منوچهري در ادامه گفت: در مورد رنگرزی و استفاده از رنگ های گیاهی کمتر کسی را می توان هم طراز او یافت مواد رنگرزی استاد معمولاً قرمز دانه ، نیل پرطاووسی ، برگ مو و پوست گردو بود که بنابر میزان استفاده رنگ مورد نظر تهیه می کرد تا در زمان بافت از دو رنگی و رگه دار شدن قالی جلوگیری شود .

رج شمار قالی های عمواغلی بین 40 رج تا 150 رج متغیر بود و اکثر قالی ها دارای حاشیه های طولی و عرضی بودند که گلیم بافی بصورت سراسر و متصل در آنها بافته می شد .

خاطرنشان مي شود:فرش نفيس عمواوغلي با طرح شيخ صفي،در وسيع ترين تالار كاخ ملت كه سفره خانه اي به وسعت 220متر مربع است،در معرض ديد عموم قرار دارد.

گفتني است،كاخ موزه ملت كه در گذشته به علت رنگ سفيد نماي آن به كاخ سفيد شهرت يافته بودعلاوه بر اينكه به امور اداري و تشريفاتي اختصاص داشته اقامتگاه تابستاني محمد رضا پهلوي و همسرش فرح نيز بوده است.

كاخ سفيد در زميني به مساحت 2164متر مربع در دو طبقه و زيرزميني با زير بناي حدود 5000متر مربع بنا شده است.در اين طبقات 54واحد مختلف از جمله 10تالار بزرگ تشريفاتي وجود داردكه مكان پذيرايي رسمي پهلوي دوم بوده است.

علاقمندان براي بازديد از اين كاخ موزه مي توانند همه روزه از ساعت 9صبح تا 18عصر به نشاني تهران-خيابان وليعصر(عج)خيابان شهيد فلاحي(زعفرانيه سابق)انتهاي خيابان شهيد طاهري،مجموعه فرهنگي تاريخي سعدآباد،واحد پژوهش و برنامه ريزي مراجعه كنند.

 

 

دسته بندی ها