نمایشگاه مجازی 🔹دست ساخته هائی هنری، از جنس عاج ▫️کاخ موزه ملت ▫️مجموعه سعدآباد

  • کد مطلب: 7469
  • تاریخ انتشار: يکشنبه 23 آذر 1399 - 12:47

نمایشگاه مجازی

🔹دست ساخته هائی هنری، از جنس عاج

▫️کاخ موزه ملت
▫️مجموعه سعدآباد

عاج ماده سختی از دندان حیواناتی چون فیل، ماموت، گراز و ... است. به دلیل قابلیت های مختلف، جسم مناسبی جهت بروز هنرآفرینی و خلاقیت صنعت گران محسوب می گردید. حکاکی بر این ماده دارای پیشینه ای کهن است. مصریان، رومیان و یونان باستان نیز از عاج برای ساخت اشیإ مختلف با جنبه های تزئینی – کاربردی- اقتصادی بهره می جستند. در قرون 14 و 15 میلادی به حکاکی روی عاج توجه خاصی شد و در قرن 17 به اوج شکوفایی رسید و در قرن 19 و 20 استفاده سودجویانه از عاج صورت گرفت.
در ایتدا از عاج فیل های آسیایی جهت ساخت اشیإ استفاده میشد لیکن با شناخت سختی مواد موجود در آن، عاج های قاره آفریقا مورد توجه هنرمندان قرار گرفت که همین امر در رونق تجارت عاج نقش به سزایی داشت.
فرآیند کار بر این جسم به دلیل دارا بودن سختی زیاد بدین صورت انجام می گردیدکه؛ ابتدا ناصافی های سطح آنرا در جهت بافت جسم از بین برده و بنا به اندازه مورد نظر، عاج را برش می دادند و پس از پیاده کردن طرح اصلی به اجرای ریزه کاری ها می پرداختند. برش های ریز با اره های کمانی و نواری و دیگر ایزار مخصوص انجام می شد، جهت جلوگیری از خردشدن قطعات بر روی تیغه اره آب می پاشیدند، سپس با سنباده آن را پرداخت کرده و در انتها با خاک چینی، شی را به نرمی می ساییدند تا شفافیت لازم را حاصل کند.
ترکیب شیمیایی عاج 70 % از مواد معدنی و 30 % مواد آلی می باشد در زمانی که در محیط خشک قرار گیرد 20 % از آب درون بافتی را از دست داده و باعث ایجاد ترک در سطح شی می شود. تغییر رنگ در عاج های مختلف به دلیل درصد متفاوت مواد تشکیل دهنده آن و نیز کهنگی عاج می باشد.
در سال 1989 میلادی به علت وضع مقررات بازدارنده از سوی دولت ها جهت جلوگیری از کشتار و انقراض حیوانات، تجارت عاج در سراسر جهان ممنوع اعلام گردید.
نمایشگاه مجازی حاضر، معرفی تعدادی از عاج های موجود درمخازن موزه ملت است.