سلاح هجومی ژ3، ساخت عربستان

سلاح هجومی ژ3، ساخت عربستان
  • کد مطلب: 7131
  • تاریخ انتشار: سه شنبه 6 اسفند 1398 - 10:46

سلاح هجومی ژ3، ساخت عربستان

پژوهشگر: اعظم رضایی انزهائی

کارشناس سلاح: علیرضا قربانی

عکس: جواد نجفعلی زاده

 

اهدائی از سوی سلطان بن عبدالعزیز در سمت وزیر دفاع و هوانوردی و بازرس کل کشور  وقت عربستان سعودی به پهلوی دوم در تاریخ 3 جمادی الاول 1398 ﻫ.. (10 آوریل 1978م.)

مشخصات

-        جنس: بدنه از ورق فولاد زاج کاری شده که در برخی از قسمت های آن به منظور تزئین بیشتر، از آبکاری طلا استفاده گردیده است. قنداق و بچه قنداق از چوب کنده کاری شده، قبضه از پلاستیک سیاه سخت

-        طول کامل سلاح:حدود102 سانتی متر

-        جنس جعبه: چوب با روکش چرم قهوه ای و داخل آن دارای روکشی از مخمل سبز

-        ابعاد جعبه: 8×32×111 سانتی متر

-        محل نمایش: ویترین یکی از سالن های طبقه فوقانی موزه سلاح های دربار

 

سلاح ژ3 (G3)

طرح اولیه سلاح ژ3 جنگی اتوماتیک توسط دکتر لودویگ ورگیملر (Dr. Ludwig Vorgrimler)  یکی از مهندسین شرکت اسلحه سازی ماوزر (Mauser) آلمان، که پس از پایان جنگ جهانی دوم توسط شرکت اسپانیایی سی ئی تی ام ئی/CETME (Centro de Estudios Tecnicos de Materiales Especiales) به استخدام درآمد، ارائه گردید. اما تفنگ ژ3 دراصل یک نسخه آلمانی برگرفته از طرح اولیه بود، که درنتیجه همکاری مهندسین آلمانی شرکت اسلحه سازی آلمانی هکلر و کخ/Heckler & Koch و شرکت اسپانیایی سی ئی تی ام ئی/ CETMEبه دنیای امروزی سلاح وارد گردید. این جنگ ‌افزار در سال ۱۹۵9م. به عنوان سلاح سازمانی ارتش آلمان انتخاب شد و از آن پس در طی چهل سال بیش از شصت کشور دنیا ازجمله ترکیه، ایران، یونان، سوئد، پاکستان، استونی، پرتغال، مکزیک و ... آن را برای تجهیز نیروهای مسلح خود بکار گرفتند.

 

معرفی شی

براساس متن حک شده برروی بخشی از بدنه آن، سلاح هجومی ژ3 ساخت عربستان از سوی سلطان بن عبدالعزیز (پانزدهمین فرزند عبدالعزیز آل سعود بنیانگذار عربستان جدید و برادر ناتنی ملک عبدالله پادشاه سابق عربستان و ششمین پادشاه این کشور از خاندان آل سعود درمیان سال ‌های ۲۰1۵-۲۰05م.) که در آن زمان سمت وزیر دفاع و هوانوردی و بازرس کل کشور عربستان سعودی را دارا بود به پهلوی دوم در تاریخ 3 جمادی الاول 1398 ﻫ.. (10 آوریل 1978م.) یعنی تقریبا یک سال پیش از انقلاب اسلامی داده شده است.

برخی از مشخصات فنی آن

-        کالیبر: 308/0 وینچستر ( 62/7 ناتو )

-        طراح: سی ئی تی ام ئی اسپانیا و ماوزر آلمان در دهه 1950م.

-        ساخت شرکت الخرج عربستان سعودی/ Military Industries Corporation (MIC)تحت لیسانس هکلر و کخ آلمان (واقع در شهر الخرج این کشور) 

-        سیستم مسلح شدن: فشار مستقیم گاز – تاخیری غلطکی

-        طول لوله 450 میلی متر

-        وزن380/4 کیلوگرم

-        جنس بدنه از ورق فولاد زاج کاری شده با قبضه ای که در برخی از قسمت ها به منظور تزئین از آبکاری طلا استفاده گردیده، قنداق و بچه قنداق از چوب کنده کاری شده، قبضه از پلاستیک سیاه سخت

-        روزنه دید (قسمت نشانه روی عقبی) قابل تنظیم و مگسک در قسمت جلویی لوله

-        برگه ناظم آتش در قسمت چپ سلاح داری قابلیت انتخاب ضامن، تک تیر و رگبار

-        برگه آزاد کننده خشاب در قسمت جلوی حافظ ماشه و پشت خشاب

-       دارای خشاب جدا شونده با ظرفیت 20 تیر

-       دسته مسلح کننده در قسمت چپ سلاح

-       شماره سریال اف13377 (F13377)

-       متون و حروف (سمت چپ بدنه سلاح) حک شده در بخش بالایی قبضه: حضره صاحب الجلاله الامبراطور محمدرضا بهلوی اریامهر شاهنشاه ایران المعظم، 3 جمادالاول 1398 ﻫ.. 10 ابریل 1978م.، حروف اس (S)، ئی (E)، اف (F) که بیانگر حالت های مختلف برگه ناظم آتش در قابلیت انتخاب ضامن، تک تیر و رگبار، برروی بدنه آن و دقیقا بالای ماشه تصویر درخت نخل در بالای دو شمشیر متقاطع (نشان ملی عربستان که  در سال 1950 به تصویب رسید. درخت نخل نمایانگر دارایی های پادشاهی است که به عنوان مردم، میراث، تاریخ و منابع طبیعی و غیر طبیعی می باشد. دو شمشیر نمایانگر پادشاهی حجاز و سلطان نجد و وابستگی های آن به یکدیگر می باشد.) در زیر آن نوشته المملکه العربیه السعودیه و Kingdom of Saudi Arabia، در بالای بخش قرارگرفتن خشاب در بدنه متن سلطان بن عبدالعزیز وزیر الدفاع والطیران والمفتش العام به چشم می خورد.

-       علائم و شماره سریال (سمت چپ بدنه سلاح) حک شده برروی سطح اصلی خشاب: حرف ﺟ  درکنار نشان ملی عربستان (درخت نخل و دو شمشیر متقاطع) و در زیر آن 1397

-       حروف (سمت راست بدنه سلاح) حک شده درکنار برگه ناظم آتش و بالای قبضه: حروف اس (S)، ئی (E)، اف (F) که بیانگر حالت های مختلف برگه ناظم آتش در قابلیت انتخاب ضامن، تک تیر و رگبارمی باشد.

در اینجا باید یادآوری نمود که، چنانچه شما خواننده محترم نیازمند دستیابی به اطلاعات بیشتری در این زمینه می باشید، لطفا به مقاله ای "اسلحه ژ3 (G3) در موزه سلاح های دربار"، در بخش آزاد مقالات پژوهشی سایت مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد به آدرس: www.sadmu.ir  مراجعه نمایید.