معرفی کترینگ در آشپزخانه سلطنتی

معرفی کترینگ در آشپزخانه سلطنتی
  • کد مطلب: 5915
  • تاریخ انتشار: چهارشنبه 27 دی 1396 - 11:42

در سال ۱۳۵۴ از  طرف  یک شرکت آلمانی  با تمام  امکانات آشپزخانه تغییر و به مدرن ترین تجهیزات آشپزخانه ای مجهزشد.

بخصوص سیستم برقی فر که ترکیبی ازانواع فروگریل، سرخ کن، گرم خانه و قابلمه های برقی میباشد که در قسمت وسط ودر مرکز سالن آشپزخانه  نصب  گردید که  تا  پیش از آن اجاق های  چدنی گازوئیلی  بوده است و اما  نمونه ای از این  فرها در دو بخش  از سالن آشپزخانه به شکل قرینه هنوزموجود است که دراصل اجاقهای زغال سنگی بوده که از دوره پهلوی  اول  به جا  مانده  و  در زیر صفحه های  چدنی آنها  قسمت گرم  خانه است  که  داخل  آن را با زغال سنگ  پر می کردند و در دوره پهلوی دوم  این  اجاق ها  از شکل  زغال سنگی  به گازوئیلی  تبدیل شد  و از دهه چهل  در این مکان  از گاز مایع  استفاده می شده است  که لوله های گاز همچنان در این مکان  موجود  است در بخش  زیر زمین مخزن مخصوص گازمایع موجود بوده که از آن قسمت به داخل لوله ها تزریق می شد ودر بین اسناد باقیمانده  نامه هایی موجود  است که از حوادث ناشی از استفاده از گاز مایع  را مطلع  می کند و اکثرا آشپزها  استفاده از اجاق های  گازوئیلی و برقی را به تجهیزات گازی ترجیح می دادند آشپزهایی  که در این  ساختمان  مشغول بودند ایرانی وصرفا جهت شاه، فرح  وفرزندان  آنها غذا  طبخ  می کردند  و در اکثر  زمان ها (مسافرت های داخلی و خارجی)همراه شاه بودند۰

در آشپزخانه انواع وارمر(گرم نگه دارنده غذا ) موجود بود که در داخل آنها چراغ های الکلی  تعبیه  شده که غذای آماده  شده  پس از سرو در داخل ظروف  مخصوص یا با انواع وارمر گرم نگه داشته می شد و یا برروی ظروف های مخصوص آب جوش گذاشته می شد تا با بخار آب جوش مانع از سرد شدن غذا شوند۰

انواع ظروف مخصوص پخت غذا (مانند قابلمه ها ) پس از استفاده در زیر  زمین  آشپزخانه مورد شستشو قرار می گرفت  (که هنوز وان های  قدیمی  آن  در  بخش زیر زمین موجود است) و ظروف پذیرایی در خود کاخ اصلی به وسیله ماشین های ظرفشویی شسته و تمیز می شد  و غذای  پرسنل و کارمندان آشپزخانه(آشپزها)در قبلمه های مجزا طبخ می شد۰

انواع دستگاه های برقی یخ ساز، پیتزا پز،غذا ساز، چرخ گوشت،سیب زمینی پوست کن،رنده برقی، قهوه ساز و کباب پز و۰۰۰در این آشپزخانه استفاده می شد ۰انواع نان،  شیرینی، کیک، دسر های فرنگی به وسیله ی آشپزهای متخصص ودرفرهای مخصوص در این آشپزخانه تهیه می شد۰از این آشپزخانه در سال حدوده پنجاه به شصت روزاستفاده می شد چرا که مجموعه سعد آباد درواقع ییلاق تابستانی خانواده پهلوی بود که چیزی درحدود سی یا چهل روز ازتعطیلات تابستانی را در شمال ایران و ما بقی را در این مجموعه میگذراندند۰در خرداد ماه سال ۱۳۹۰  طرح احیاء و بازسازی آشپزخانه سلطنتی سعد آباد ادامه گردید که یکی ازبزرگترین اهداف آن احیای یکی دیگرازبناهای مجموعه سعد آباد با همان کاربری گذشته خود (البته در قالب موزه) با حداقل دخل و تصرف در فضای داخلی بود۰ زیر زمین موزه همچنان بدون بازسازی دخل و تصرف به شکل متروکه از زمان گذشته (پهلوی) باقی مانده که نیاز مبرم به رسیدگی و نو سازی مرمت دارد۰ این دستگاه هر طرف نه شبکه می باشد و هر کدام مخصوص انجام پخت وسرخ کردن غذا وهواکش وهود بزرگ در دو طرف تعبیه شده است و روکش آن تمام استیل استن هست که هم مقاومت زیاد و زیبایی خاصی را به دستگاه داده  است ودر کناره این کترینگ بزرگ مارک سیلبرهرترل همبورگ دیده می شود با ورق مشکی مارک به کناره کارچسبیده شده است.

 

پژوهشگر: سید مسلم مجرد، راهنمای موزه آشپزخانه سلطنتی