پاراوان تزیینی ساخت پنجاب

پاراوان تزیینی ساخت پنجاب
  • کد مطلب: 5293
  • تاریخ انتشار: دوشنبه 29 خرداد 1396 - 10:51

پاراوان تزیینی ساخت پنجاب

پژوهشگر: کبری پارساسادات -کارشناس ارشد کاخ موزه ملت

عکس: جواد نجفعلی زاده

اثر: پاراوان

محل نگهداری: مخزن اصلی کاخ موزه ملت

مشخصات اثر:

-         ابعاد: 202×186 سانتی متر

-         جنس: چوب

-         تعداد لت: 4 قطعه

 

تاریخچه پاراوان:

ریشه اصلی و اولیه پاراوان یا پرده های تاشو به کشور چین و تمدن غنی آنها بازمی گردد، پرده های تاشو بیشتر جنبه کاربردی داشته و دارند. اروپائی ها فرم این پرده ها را با توجه به نیازهای خویش سازگار نمودند. لازم به ذکر است که ترکیب اصلی پرده های کاغذی غربی کاملا با پرده های تاشوی شرقی متفاوت است. یکی از مهم ترین کاربری های پاراوان ایجاد حریم خصوصی، تقسیم بندی فضای های بزرگ تر و ایجاد فضاهای کوچک تر داخلی به شمار می رود. امروزه به دلیل اینکه این آثار دارای طراحی های هنری زیبایی هستند آنها را می توان به عنوان اشیاء تزئینی در فضاهای داخلی خانه ها نیز دسته بندی نمود.

معرفی اثر:

اثر مورد بررسی پاراوان چهار لت چوبی است، هنر به کار رفته در این اثر شامل: مشبک کاری، منبت کاری و معرق کاری (احتمالاً تکه هایی از استخوان یا عاج) می باشد. همچنین این شی دارای کتیبه ای با مضمون : یادگاری به نشان محبت از طرف: مردم، دولت و فرماندار پنجاب است. لازم به یادآوری است که پنجاب منطقه‌ای است جغرافیایی در آسیای جنوبی،  که اراضی وسیعی را در شرق پاکستان و شمال هند شامل می‌گردد.

نقوش تزئینی :

برخی از نقوش تزئینی موجود برروی این پاراوان شامل تصاویر حیوانات و پرندگان، اشکال هندسی و گیاهی نظیر: فیل، طاووس، درخت نخل و بامبو و ..... می باشد.

     نقش فیل: بیشتر بومی هندوستان و آفریقا می‌باشد. از مشخصات بارز فیل های آسیایی می توان به داشتن پیشانی متورم، عاج های سبک، گوش‌های کوچک‌تر، قد کوتاه تر اشاره نمود.

    نقش طاووس: این حیوان در کشور هند به عنوان پرنده ملی به‌شمار می‌رود. اما دراصل بومی کشورهای هند، پاکستان و سری‌لانکا است و جزو دسته قرقاولیان محسوب می شود. طاووس دارای دو گونه نر و ماده کاملاً متمایز از یکدیگر است، که جنس نر آن دارای  پرهای بسیار زیبایی به ‌ویژه در ناحیه دم می باشد.