نقش اشرف پهلوی در سیاست های خارجی ایران

  • کد مطلب: 5197
  • تاریخ انتشار: يکشنبه 20 فروردين 1396 - 12:57

نقش اشرف پهلوی در سیاست های خارجی ایران

اشرف پهلوی ( زهرا ) درچهارم آبان ماه 1298 ه.ش در محله سنگلج تهران بدنیا آمد. پدرش رضا خان پهلوی و مادرش تاج الملوک آیرملو بود.

از نظر سیاسی، در دهه دوم پهلوی اشرف یکی از مهمترین وزنه های اقتدار آمریکا درایران بود. نقش اشرف پهلوی بعد از روی کار آمدن محمدرضا شاه پهلوی بسیار پررنگ می شود به طوری که بین سالهای 1322 تا 1328 یکی از مهمترین عوامل روی کارآمدن یا سقوط دولت هایی که در ایران تشکیل یا ساقط می شد اشرف پهلوی بوده است که نمونه بارز آن دولت هژیر است تا جائیکه وقتی دکتر مصدق به قدرت رسید ایشان و مادرش را به مدت سه سال ( یعنی تا کودتای 28 مرداد ) به خاطر دخالت های بیش از حد در امور دولت ها از ایران به فرانسه تبعید کرد.

همچنین نقش اصلی اشرف در کودتای 28 مرداد 1332 به وضوح معلوم است.به طوری که در دهه چهل سفرهای اشرف به آمریکا منجر به تحکیم رابطه ایران و آمریکا گردید و از این زمان به بعد است که رابطه اشرف با راکفلر و کسینجر و دیگر فعالان آمریکا تقویت شد.

اشرف در سال 1325 ه.ش از طرف دربار ایران با استالین دیدار کرد و نتیجه این دیدار به طور یقین باعث بر چیده شدن حکومت خودمختار آذربایجان و دیگر قیامهای مردمی از جمله قیام مهاباد گردید و این باعث شد تا وی نقش پررنگ تری درسیاست داخلی و خارجی ایران بگیرد به طوری که همه مقام های مهم سیاسی حتی وزرا و سفرا با نظر او تایید و تعیین می شدند.

 وی یک دیدار با ترومن رئیس جمهور آمریکا درسال 1326 و همچنین دیدار با شخصیتهای مهم جهان مانند: جان اف کندی (رئیس جمهور آمریکا ) ملکه الیزابت دوم، گاندی، ایدی امین ( رئیس جمهور اوگاندا ) و ملاقات با کورت والدیم دبیر کل سازمان ملل متحد، رئیس جمهور کره شمالی و ... داشته است. ازدیگر سفرهای وی دیدار از جمهوری خلق چین بود که منجر به بهبود و برقراری رابطه بین دو کشور شد.

پژوهشگر: غلامرضا منصوری

 

دسته بندی ها