تاریخ خبر:دوشنبه 25 مرداد 1389 - 09:25
کد خبر:968
در نوزدهمین نشست انجمن علمی سعدآباد مورد بررسي قرار گرفت:جايگاه حيات موزه هاي ايران در دوران بعد از تولد

انجمن علمی مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد که با هدف گرد آوری مقالات علمی و ارائه مقالات برتر تشکیل شده است، نوزدهمین نشست خود را در روز یکشنبه مورخ دهم مردادماه با ارائه مقالات برتر کارکنان مجموعه...

 

انجمن علمی مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد که با هدف گرد آوری مقالات علمی و ارائه مقالات برتر تشکیل شده است، نوزدهمین نشست خود را در روز یکشنبه مورخ دهم مردادماه با ارائه مقالات برتر کارکنان مجموعه در سالن اجتماعات کاخ موزه ملت برگزار نمود.

در این نشست علمی فرامرز رنجبر، با ارائه مقاله خود با عنوان "پیری و جاودانگی نسبی موزه ها" به این پرسش اشاره نمود که  موزه های سعدآباد چه دوره ایی از حیات خود را از تولد تا پیری سپری می کنند؟ و در حال حاضر موزه های مجموعه در کدامین جایگاه می باشند؟

رنجبر، موزه ها را تجسم جاودانگی برای حکومت ها، تمدن ها و ملت ها دانست وگفت: تمدن ها، حکومت ها و ملتها در مسیرحیات تاریخی خود گریزی از پیری و زوال نداشته و نخواهند داشت آنگونه که بر حکومتهای روم شرقی و غربی، هخامنشی، ساسانی، رمانف های روسیه و... رفته و آنچنان که بر تمدنهای کهن مصر و یونان واقع شده و با ملت های هیتی، هور آشوری، لیدیایی و ... را فرا گرفته است. بالطبع این فرسودگی امتداد حیاتی خواهد بود که دوره های تولد، نوجوانی، بلوغ را پشت سر گذاشته و هر یک از آنان در بدترین حالت در هریک از دوره های زمانی زندگی به فراخور سرمایه های فکری، اجتماعی و مادی بالفعل و بالقوه خود فعالیتهایی را داشته اند.

وی افزود: اگرچه موزه ها می تواند تجسم جاودانگی باشد بر حیات هر یک از حکومت ها، تمدن ها و ملت ها، اما این تجسم گاه اگر خود به حیات خویش و برنامه ریزی هدفمند آتی نیاندیشد پیش از زمان مقرر به زوال و پیری دچار میگردد.

رنجبر با مطرح کردن این پرسش که "دوره های حیات موزه های ما بعد از دوران تولد در کدامین جایگاه می باشند؟ ادامه داد: موزه های ما مسیر حیاتی خود را از تولد تا پیری و زوال طی می کنند بدون اینکه به مراحل حیات توجه داشته باشیم. اثر منتشره از سوی شورای بین الملل موزه ها تحت عنوان "راهنمای علمی اداره کردن موزه ها" بیانگر این است که موزه های معاصر نه تنها ارائه خدمات به شاگردان جوان دبستان، دانش آموزان پیشرفته، بازدیدکنندگان عموم محلی، گردشگران ملی و بین المللی را در برنامه های کاری خود دارند بلکه ایجاد بستر مناسب با هدف حضور پژوهشگران و کارشناسان نیز بایستی در برنامه موزه ها قرار بگیرد.

در ادامه مهدیه منوچهری با ارائه نظر در مورد روش های نوین موزه داری گفت: موزه داری فقط به معنای نگهداری از یک شی نیست بلکه باید خاطره و پیامهای نهفته در اشیاء یادآوری و به نمایش گذاشته شود .متاسفانه مفهوم موزه در کشور ما از قرن نوزدهم میلادی هیچ تغییری نکرده در صورتیکه تفاوت در همه ابعاد موزه داری باید به چشم بخورد. اغلب موزه های ما شی محوری اند و فقط اثر موزه ای در معرض دید گذرای بازدیدکننده است، اگر به همین منوال موزه ها در حالت ایستایی باشند به نابودی کشیده می شوند.

منوچهری ضمن تشریح شیوه های صحیح چیدمان اشیاء موزه در رابطه با معماری مناسب و ایده ال در موزه ها به ارائه نظر پرداخت و افزود: اگر موزه ها به بخش خصوصی بپیوندند و درآمد هر موزه به خود آن اختصاص یابد پویایی در موزه ها افزایش می یابد.

معصومه رضوان فر نیز مقاله ایی در خصوص پوشش گیاهی و گونه های خاص موجود در سعدآباد، سیستم های بهینه آبیاری و تغذیه پوشش گیاهی و گونه های تزئینی گل و گیاه ارائه نمود.

حمید وکیل باشی ضمن معرفی عمده وظایفی که نمایشگاهها و جشنواره ها به عهده دارند، روش های برگزاری نمایشگاه و انواع سیستم های نمایشگاهی را بررسی کرد و اظهار داشت: در مرحله اول  برگزاری یک جشنواره یا نمایشگاه مناسبترین موضوع و شیوه برگزاری توسط یک تیم کارشناسی انتخاب و بر روی اهداف نمایشگاه تمرکز می گردد.