تاریخ خبر:شنبه 29 ارديبهشت 1403 - 17:16
کد خبر:8513
گالری شماره 3 موزه استاد بهزاد میزبان حکیم عمر خیام
نمایش آثار استاد بهزاد در وصف اشعار خیام

28 اردیبهشت ماه روز بزرگداشت عمر خیام نیشابوری.

حکیم عمر خیام نیشابوری(قرن پنجم و ششم ه.ق) از شاعران پر آوازه وبرجسته ایران زمین در عرصه ادبیات می باشد که شاهکارهای ادبی بیشماری در زمینه شعر و رباعیات از خود بجای گذاشته است. نگارگران بسیاری از اشعار این شاعر بنام ایرانی در هنر نگارگری خود استفاده کرده اند، استاد حسین بهزاد مینیاتور (1347_1273) نیز از جمله نگارگران برجسته ایرانی است که آثار نگارگری معنایی و زیبایی رادر وصف اشعار خیام خلق کرده است .

28 اردیبهشت ماه روز بزرگداشت عمر خیام نیشابوری نامگذاری شده است وبه همین مناسبت  موزه استاد بهزاد چند اثر از آثار منتخب استاد حسین بهزاد مینیاتور را  «با مضمون اشعار خیام» در یکی از گالری های خود بنمایش گذاشته است .

یکی از این آثار «راز پس پرده» است که نسبت به بقیه قدیمی‌تر  واز رباعی 7 خیام الهام گرفته شده است، که با تکنیک قلمگیری سفید بر روی مقوای سیاه در سال 1321 کشیده شده است، وبر گرفته از شعر:

اسرار ازل را نه تو دانی و نه من
این حرف معما نه تو دانی و نه من
هست در پس پرده گفتگوی من وتو
چون پرده برافتد نه تو مانی و نه من

می باشد که اشاره به اسرار هستی و آفرینش دارد.

یکی دیگر از آثار بنمایش گذاشته شده«آنانکه محیط فضل اداب شدند» است که درسال 1344 باتکنیک آبرنگ و گواش روی فیبر کشیده شده است که از رباعی54 خیام اقتباس شده است:

آنانکه که محیط فضل اداب شدند
درکشف کمال شمع اصحاب شدند
ره زین شب تاریک نبردندبرون
گفتند فسانه و درخواب شدند

در این اثر 124 چهره نقاشی شده است «به سبک نگارگری» که هیچ یک شبیه دیگری نمی‌باشد که درنهایت سادگی و با کمترین استفاده از رنگ اجراشده است و کنایه به این دارد که حتی عالمان و فیلسوفانی که برهمه آداب و علوم احاطه دارند هم حقیقت این جهان راچنانچه باید درک نکردند و در آخر مرگ را پذیرفتند و تنها افسانه ای از آنان بجای مانده است.
لازم به ذکر است که این آثار مربوط به دوره دوم کار هنری استاد حسین بهزاد میباشد و  اشعار نوشته شده در تابلو ها به قلم یکی از شاگردان و دوستان نزدیک استاد بهزاد مرحوم استاد مصطفی سهرابی می باشد.

 

نگارش متن: فریبا امیدی نیا

موزه استاد بهزاد