به گزارش روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، در ایام نوروز حدود 100 اجرای محیطی در مجموعه سعدآباد برگزار میشود که شامل عروسکهای غولپیکر، نمایش تریلی سیار کانون، ارکستر سازها و عروسکگردانی است.
این اجراها همهروزه تا 12 فروردین در نوبتهای مختلف، مقابل ورودیهای زعفرانیه و دربند و همچنین کاخموزههای ملت و سبز برپا هستند.
* ریزهمیزهای به نام «عموبِلفِنجَک»
یکی از اجراهای هرروزه مقابل کاخموزههای ملت و سبز، عروسک «عموبلفنجک» است. وحید خسروی عروسکگردان و صداپیشه این عروسک درباره آن میگوید: «بلفنجک» به معنای «ریزه میزه» یک عروسک ماپِت (دارای فک متحرک) و سنتی کرمانشاهی است که پیشینه درازی دارد و در ایام قدیم برای جشنها و مراسمی نظیر آشتی دادن استفاده میشد. اجرایی که برای این عروسک در نظر گرفتهام، قصه مواجهه ننهسرما و عمونوروز است که چون ننهسرما خواب میماند، این دو موفق به دیدن هم نمیشوند.
شروع این نمایش با موسیقی کُردی و حرکات آیینی عروسک همراه است تا توجه کودکان را جلب کند. «عموبلفنجک» در طول اجرای 15 دقیقهای با عروسکگردان خودش هم شوخی میکند و شیرینکاریهایی دارد که کودکان را سر ذوق میآورد.
* عروسکهای غولپیکری از اقوام ایرانی
در مقابل عروسک ریزهمیزه «عموبلفنجک»، چند عروسک غولپیکر هم در مجموعه سعدآباد قرار دارند که مزین به لباسهای قومیتهای بلوچ، کُرد و خراسانی هستند.
این عروسکها که ساخته کارگاه «خارَک» در آبادان هستند، روزانه 4 اجرا در ورودیهای زعفرانیه و دربند دارند. فاطمه بحرینی، سرپرست این گروه میگوید: لیسانس گرافیک دارم و به واسطه شرکت در یک ورکشاپ در منطقه آزاد اروند، با روند ساخت مجسمههای غولپیکر آشنا شدم. عروسکسازی هنری است که هنرهای دیگر را هم به خدمت میگیرد و موجود بیجانی را خلق کند که به نوعی جان دارد. این جذابیت هنر عروسکسازی است.
در ساخت عروسکهای غولپیکر از مادهای به نام «پاپیه ماشه» استفاده میشود. این عروسکها دو نوع هستند؛ برخی متحرکاند و برخی اتصالات ثابتی دارند. بحرینی توضیح میدهد: در کشورمان تعداد کسانی که عروسک غولپیکر میسازند بسیار محدود است؛ شاید کمتر از انگشتان دو دست. بنابراین ما نمیخواهیم این هنر، انحصاری شود و تلاش میکنیم عروسکهایمان را به دیگران هم عرضه کنیم. در حال حاضر کارگاه ما 30 عروسک غولپیکر دارد که شامل اقوام ایرانی و بومیان منطقه اروند هستند و علاوه بر تهران و مجموعه سعدآباد، برخی از آنها در استانهای اصفهان و خوزستان هم اجرای برنامه دارند.
* سازهایی که لباس شدند!
روی پلههای کاخ ملت، 5 جوان با لباسهای یکدست سفید و سازهایی که بخشی از لباسشان را تشکیل میدهند، ایستادهاند و هماهنگ با موسیقی، حرکاتی را انجام میدهند.
میثم یوسفی، سرپرست « ارکستر سازها» که از سال 76 فعالیت هنریاش را به عنوان بازیگر و کارگردان در تئاتر آغاز کرده است، درباره اجرای گروهش میگوید: اجرایی که پیش روی بازدیدکنندگان است، ابتدا در بستر دیگری طراحی شده بود و تئاتر عروسکی بود. اما برای فضای میدانی نوروز بهتر دیدیم که موسیقی-نمایش را طراحی کنیم که برای مخاطبان جذابتر باشد. ضمن اینکه سعی کردیم برای مخاطب بینالمللی و غیرفارسی زبان هم قابل فهم باشد.
در این اجرا، ترکیبی از سازهای کلاسیک و ایرانی نظیر ویولن و تار روی صحنه حضور دارند و بازیگران متناسب با موسیقی پخششده به نواختن آنها میپردازند. گاهی اتفاقات بامزهای هم برای گروه رخ میدهد و بازدیدکنندگان به آنها عیدی میدهند.
اجرای گروههای نمایشی تا دوازدهم فروردین در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد برقرار است.