معرفی اثر فردوسی موزه فرشچیان
بمناسبت بزرگداشت فردوسی حکیم سال ۱۴۰۰ه.خورشیدی
پژوهش، مهناز اسدالله
🔹یکی از آثار زیبای استاد فرشچیان که به صورت امانت آزین بخش سالن دوم موزه میباشد اثری بنام فردوسی است.
🔸 این اثر در سال 1387 به تصویر درآمده و در ابعاد 43×81 میباشد و جدیدترین اثر استاد فرشچیان در موضوع فردوسی و شاهنامه محسوب میشود، چرا که قبل از این اثر مجموعه آثاری در موضوع شاهنامه شامل بیست اثر همراه با نسخه خطی است کار کردند و این آثار در کتاب سیمای پهلوانان شیراوژن در شاهنامه توسط انتشارات نگار منتشر شد و به غیر از این کتاب شش اثر دیگر بصورت مستقل در این موضوع نقش آفرینی کردهاند و ما میتوانیم اعجاز هنر استاد فرشچیان را در نمایش داستانها و جنگاوری شخصیتهای شاهنامه شاهد باشیم.
اما آنچه در اثر فردوسی به تصویر درآمده حکایت الهامات و خلق شاهنامه از قلم فردوسی را روایت میکند.
🔹آنچه در تصویر نظر مخاطب را جلب میکند نقشی از بزرگ مرد خالق شاهنامه (فردوسی) است که با نگاه مسحورکننده به بالای اثر خیره شده و حکایت از ارتباط از طریق الهامات الهی در نگارش اشعار را گوشزد میکند و پشت سر آن تصویر پرندهای به نشان تعالی دیده میشود، در کنار فردوسی سیمای زنی به نمایش درآمده که حکم فرشته الهام را دارد و دو طرف کتاب را گرفته است، در زیر چهار پایه ای که فردوسی بر آن نشسته تصویری از ادوات جنگی مشاهده میشود که در سرودههای حماسی از دیدن این ابزار جنگی الهام گرفته است.
🔸در مرکز اثر شکل مدوری رویت میشود که در درون آن مجموعهای از نقوش به چشم میخورد. این تصاویر نمایش دهنده حیوانات و پرندگانیست که فردوسی در اشعار خود توصیف کرده است. در بطن اثر نیز هنرمند چهار عنصر اصلی «آب، باد، خاک، آتش) را به تصویر کشیده است.