تاریخ خبر:يکشنبه 8 فروردين 1400 - 14:50
کد خبر:7683
مجسمه آرش کمانگیر / کاخ سبز

مجسمه آرش کمانگیر

اثر:استاد میرحسن ارژنگ نژاد (طراح،نقاش و مجسمه ساز)
سال ساخت:١٣٨٦
ارتفاع:پنج متر و هشتاد سانتیمتر
جنس:فایبر گلاس
محل نمایش:محوطه مجموعه فرهنگى تاریخى سعدآباد

گردآورنده:نوشین تدین طهماسبى(کارشناس ارشد کاخ موزه سبز)


🔸آرش معروف به کمانگیر، از پهلوان‌های باستانی و اسطوره‌ای ایران است که در تیراندازی بسیار زبردست و بی‌مانند بود. او پس از شکست ایرانیان از تورانیان برای تعیین مرز دو کشور تیری را از نقطه‌ی شکست، ساری یا آمل، پرتاب کرد. تیر آرش پس از زمان درازی بر تنه‌ی درختی در مرو فرود آمد. مرز ایران این گونه تعیین شد، اما پیکر آرش، که همه‌ی نیروی خود را برای پرتاب آن تیر گذاشته بود، پاره پاره شد و او جان خود را در راه میهن از دست داد. کهن‌ترین نوشته‌ای که در آن از آرش سخن رفته، کتاب اوستا(یشت هشتم، بند ششم) است که در آن از قهرمانی به نام ارخشه با ویژگی‌هایی مانند تیزتیر و تیزتیرترین ایرانیان، یاد شده است
معرفی اثر :
مجسمه آرش کمانگیر در مقابل کاخ موزه ملت مجموعه فرهنگی تاریخی سعداباد میباشد .جنس این مجسمه از فایبر گلاس است وبه رنگ برنز پتینه کاری شده است. ارتفاع خود اثر بدون پایه، 410 سانتیمتر است که با احتساب 170 سانتیمتر پایه که از جنس سنگ گرانیت است، به پنج متر و هشتاد سانتیمتر می رسد.
ساخت این اثر حدود شش ماه زمان برده است .
🔸معرفی هنرمند :
میرحسن ارژنگ نژاد، در چهارم دی ماه سال یکهزار و سیصد خورشیدی در شهر مشهد دیده به جهان گشود. وی در همان دوران کودکی جهت کار بهمراه خانواده و اقوام خویش به شهر تهران نقل مکان نمودند.
در آن زمان دولت وقت در تهران به مرحوم استاد رحیم زاده مسئولیت های متعددی در جهت زیباسازی شهری محول کرده بود که وی با همراهی ایشان به این امر مهم مبادرت ورزیدند.
میرحسن ارژنگ نژاد از همان دوران نوجوانی در کنار استاد رحیم زاده مشغول کار مجسمه سازی شدند و از همان سن بهمراه اسماعیل ارژنگ (پسرمرحوم رحیم زاده) در پروژه های مهمی در تهران همچون میدان حر، کاخ دادگستری، بانک ملی، میدان توپخانه و ... استاد رحیم زاده را همراهی کردند.
در سال یکهزار و سیصد و سی و هفت خورشیدی معادل با 1958 میلادی، مسئولیت طراحی و زیباسازی کوی مکانیر (سعادت آباد فعلی) را برعهده گرفتند و کارگاه شخصی خود را نیز در همان منطقه دائر کردند. این کارگاه تا اواخر دهه هفتاد شمسی برپا بود و تعداد بیشماری شاگردان توانمند را به دنیای هنر معرفی کرد.
از بیشمار آثار برجای مانده از ایشان در تهران و شهرستان های کشور، می توان به دوازده مشاهیر مشهد، مجسمه های حیوانات در دانشکده دامپزشکی تهران، تندیس فوتبالیست ها در دانشگاه جندی شاپور اهواز، تندیس یپرم خان در کلیسای وانک اصفهان و دختر قاسم آبادی در خانه هنرمندان تهران را نام برد. قابل ذکر است که استاد ارژنگ نژاد هم عصر هنرمندان بنامی چون ابوالحسن صدیقی، جلیل ضیاءپور و علی اکبر صنعتی است.
میرحسن ارژنگ نژاد از معدود هنرمندان دنیا دیده و توانایی است که توانسته سه دوره متفاوت تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و هنری ایران را تجربه کند. داستان زندگی ایشان از زبان خود
شان بسیار شگفت انگیز و شنیدنی است و در حال حاضر وی در سن 99 سالگی و ساکن تهران هستند ...
استاد میرحسن ارژنگ نژاد در واقع پس از بیست سال با اجرای پروژه آرش کمانگیردوباره به دنیای مجسمه سازی وارد شدند.
@saadabadpalace