نقش برجسته درب ورودی کاخ موزه سبز
منبت:استاد علی مختاری گلپایگانی
گردآورنده: مرجان رفیعا
عکس:آرشیو موزه
🔹نقش منبت کاری شده بر روی درب اصلی کاخ سبز، دو سرباز مادی و پارسی را به تصویر میکشد.
🔸در این اثر ساده و بی پیرایه، هنرمند توانسته با بهره گیری از خطوط ساده و فرم، شباهت کاملی از مدل اصلی اثر ارائه دهد.
🔸چنانچه مشاهده میکنیم بلندی پیراهن سرباز مادی تا سر زانو بدون درز با آستین تنگ و یقه های ساده میباشد که از سر پوشیده میشده، اما در سرباز پارسی لباس کاملاً بلند و چینداری را که تا روی کفش ادامه دارد.
یکی از ابداعات ایرانیان شلوار بوده است که در مادها شلوارهای تنگ رکابدار بوده اما در نقوش تخت جمشید و پاسارگاد شلوارها کمی گشادتر و بلندتر بوده است که روی کفش را می گرفته و با رکابی در زیر کفش دیده میشده.
کلاه در هر دو قوم از جنس نمد بوده بجز کلاه های جنگی پارسیان که از جنس آهن و مفرغ بوده است.
کمربند در هر دو یکسان بوده که برای نگهداری سلاحهای مختلف و یا تیردان به کار میرفته و
نهایتاً پاپوش در هر دو قوم مادی و پارسی از جنس چرم یک تکه بوده که قالب پا دوخته میشده که خدمتگزاران و درباریان از پاپوشهای سه بنده استفاده میکردند و پاپوشهای شاه و ولیعهد بدون بند و سرخرنگ بوده است.
...
سلسله هخامنشی در ایران به دنیای غرب نخستین نمونه آنچه که تشکیل دولت و امپراطوری بود را نشان داد .
مقدمات تشکیل این دولت پادشاهی مقتدر توسط مادها پایه گذاری شد .
مادها مردمانی بودند از نواحی شمال ایران که به گفته هرودوت به ۶ قبیله تقسیم میشدند : (بوسها ،پارتاکنها ، ستروخانها ، آری سانتها ، بودیها ، مغها ) . سرزمین مادها از امیر نشین های نیمه مستقلی تشکیل شده بود .
در سال ۷۴۴ قبل از میلاد پادشاه آشور ( تیگلات پلسر ) به مادها تاخت . او از مادها ۶۰ هزار اسیر جنگی بدست آورد .مقدمات تشکیل این دولت پادشاهی مقتدر توسط مادها پایه گذاری شد .
پس از آن به سال ۵۵۰ قبل از میلاد شخصی از خاندان پارسیان پرچم طغیان را برافراشت و در نتیجه برای نخستین بار در جهان امپراطوری و شاهنشاهی را پی ریزی کرد که بعدها مرزهای ایران را به چندین میلیون کیلومتر گسترش داد.