تابلو نقاشی " صحنه نبرد The sight of war"
اثر هنرمند اتریشی "فرانس خاورگوول Franz Xaver Gaul"
موزه هنرهای زیبا
پژوهشگر: رقیه مغانی قهرمانلوئی، کارشناس ارشد موزه هنرهای زیبا
مقدمه
نقاشی، نگارگری یا رسم، فرایندی است که طی آن رنگ بر روی یک سطح مانند کاغذ یا بوم ایجاد نقش میکند و اثری خلق میشود. این کار توسط یک نقاش انجام می شود. قدمت نقاشی در بین انسانها ، شش برابر قدمت استفاده از زبان نوشتاری است. نقاشی از نظر بسیاری افراد، در زمره مهمترین شکلهای هنر تجسمی، قرار دارد. قدیمی ترین نقاشی ها در دنیا متعلق به گروته شاوه فرانسه در حدود 32000 هزار سال قبل می باشد.
معرفی هنرمند :
فرانس خاورگوول Franz Xaver Gaul، کاریکاتوریست، نقاش پرتره نگار، صحنه های تاریخی و ژانر، طراح لباس و نقاش اتریشی در سال 1837 میلادی در وین متولد و در همان شهر در تاریخ 1906 میلادی فوت کرد. علاقه وی در ابتدا به تصویر کشاندن صحنه های نبرد بوده و بین سالهای 1900-1867 میلادی وارد حیطه تئاتر گردید وپیرو این علاقه طراحی لباس، رئیس بخش دکور و لباس اپرا، بازرس فنی ارشد تعدادی از صحنه های باله و جشنواره ها را به عهده داشت .
لازم به ذکر است که وی در خانواده هنرمند رشد کرده و فرزند ارشد هنرمند نقاش، طراح، حکاک و مدالیست اتریشی به نام فرانس گوول Franz Gaul (1874-1802میلادی ، یکی از شاهکارهای وی طراحی و حکاکی هشت مدالیون صلیبی شکل از جنس طلا برای فرماندهان امپراطوری اتریش است) و برادربزرگتر نقاش معروف اتریشی به نام گوستاو گوول Gustav Gaul (1888-1836میلادی) بود.
معرفی اثر :
سبک به کار رفته در این اثر، سبک واقع گرایی تاریخی ژانر است. سبک هنری – تاریخی ژانر، گویا و راوی یک لحظه و صحنه خاص واقع گرایانه از یک داستان یا رویداد تاریخی ، مذهبی و زندگی روزمره است و اساساً به معنای "نقاشی داستان یا نقاشی روایت" شناخته می شود، این سبک از قرن نوزدهم میلادی متداول بوده است. تکنیک به کار رفته در این اثر، تکنیک رنگ روغن است .این تکنیک یکی از روشهای معمول در هنر نقاشی از قرن 14 میلادی محسوب می شود. در پایین سمت راست تابلو، نام هنرمند و تاریخ "1865" نقش بسته شده است. با توجه به اینکه این اثر فاقد عنوان می باشد و توسط هنرمند نامگذاری نشده ، به طور قطع نمی توان نامی برای آن انتخاب کرد. با استناد به تصاویرتابلو و اسناد تاریخی موجود ، شباهت های پوششی جنگنده ها به لباس های سربازان عثمانی و فرانسه در تصویر و اسناد تاریخی موجود در خصوص برخوردهای میان عثمانی و فرانسه، میان سالهای 1848-1831 میلادی ،احتمالا این تابلو مربوط به نبرد و فتح الجزایر در سال 1830میلادی و پیروزی فرانسه برعثمانی و در نهایت خارج شدن الجزایر از دست عثمانی و واگذاری آن به فرانسه، می باشد.
تاریخچه جنگ الجزایر :
از سال ۱۵۱۷م، الجزایر در زمان پادشاهی سلطان سلیم یکم عثمانی تحت سلطه حکومت، دریانوردی، کنترل روابط دریایی، داد و ستدهای تجارتی و... امپراطوری عثمانی بود و عاقبت در سال ۱۸۳۷ میلادی، جنگ الجزایر بین فرانسویان و حکومت مستقر عثمانی در الجزایر رخ داد و در پی آن فرانسویان پیروز و حاکم الجزایر شدند. سرانجام در سوم جولای ۱۹۶۲ پس از ۱۳۲ سال بهطور کامل از استعمار فرانسه خارج گردید.