نام شی : فسیل آمونیت (Ammonit Fossil)
محل نمایش: موزه برادران امیدوار،سالن سوم
پژوهشگر: ناهید زندی
معرفی شی :
فسیلهای آمونیت شناخته شده ترین نوع فسیلهای حلزونی شکل هستند،این موجودات دریایی کهن ،در حدفاصل65-240 میلیون سال پیش می زیستندو همزمان با انقراض دیناسورها منقرض می گردند. نام آمونیت (Ammonit)از خدای شاخدار یونانی که آمون (Ammon)نامیده می شود، نشات می گیرد.
آمونیتها متعلق به گروه موجودات همسفره خوار که به عنوان سرپایان (Cephalopods)شناخته می شوندو شامل گروه آبزیان من جمله ماهی مرکب(Cuttle fish)،اختاپوس (Octopus)و حلزون های گرمسیری مار پیچی جنوب اقیانوس آرام و هندمی شوند.
آمونیتها ،ساختارزندگی خود را از یک مخلوق بسیار کوچک تحت عنوان پلانکتون در اندازه ایی 1mmآغاز کردند،در دوران جنینی بسیار مورد حمله دیگر شکار چیان مانند ماهی ها قرار می گرفتند،به هر حال آنها به سرعت در پوشش ساختاریشان تغییراتی ایجاد گردیدو پوسته محافظتی سختی بدن آنها را پوشش داد.مدارک حاصله ازبقایای گو نه های آمونیتها حاکی از این امراست ،که رشد گونه های ماده آمو نیت ها 400برابر بیشترازگو نه های نر آنها بوده است.
نحوه حرکت آمونیت ها به گونه ای است که یک نیروی محرکه به صورت مکش، آب را وارد پوشش قیفی شکل آنها می نماید و از جهت مخالف خارج می گردد.
به صورت کلی آمونیت ها دو سال عمر می نمایند، اگرچه تعدادی از گونه های آنها دارای رشد سریع بوده و بیشتر عمر می کنند.
اکثرآمونیت ها در آب های گرم کم عمق به سر می بردند البته گفتنی است گونه های دیگری نیز در اعماق اقیانوس ها ساکن بوده اند که فشار آب و سنگینی اقیانوس را در حد فاصل صدمتر تا عمق اقیانوس تحمل می نموده و گونه هایی از آمونیت ها که در عمق آبهای اقیانوس ها به دست آمده اند دارای تزیینات پوشش بیشتر و متنوع ترهستند.