مشخصات ظرف:گلدان کتیبهدار ساخت چین
ارتفاع:41 سانتیمتر
ابعاد دهانه :14x14سانتیمتر
قطرهای دهانه:18x14سانتیمتر
جنس :لاک شنگرفی(صمغ) و پرسلین
محل نمایش : تالار ناهار خوری زیرزمین کاخ سبز
زمان ساخت: احتمالن دوره پس از انقلاب چین( یا بعد از 1900)
پژوهشگر: ماندانا کرمی ، کارشناس ارشد کاخ سبز
عکس:جواد نجفعلی زاده
معرفی شی ء:
این شی ء یک گلدان لاکی شنگرفی(cinnabar lacquer) با فرم بدنه لوزی شکل است که سطح داخلی آن با رنگ سیاه یکپارچه و براق پوشیده شده است. با لمس و ضربه برسطح ظرف ، چوبی بودن ظرف احساس می شود، ولی باتوجه به نمونه های مشابه در طی پژوهش، این ظرف لاکی شنگرفی است . سطح خارجی ظرف با رنگ قرمز شنگرفی رنگ آمیزی شده است. بر روی لبه پهن و چهارگوش ظرف ، از زاویه بالا و همچنین پهلو ، نقش خطوط زاویه دار گره خورده شبیه زنجیره یونانی کنده کاری شده است . بر روی لبه پایینی ظرف نیز همین وضعیت تکرار شده است. نقوش هندسی زاویه دار بر روی گردن و پایه ظرف به طور مشابهی کنده کاری شده است . یعنی در مجموع نقوش بر روی لبه بالایی و لبه پایینی و همچنین گردن و پایه تکراری است و تنوع نقش چندانی بر سطح ظرف دیده نمی شود. پایه و گردن ظرف کاملن شبیه هم هستند ، با این تفاوت که پایه کمی کم ارتفاع تر از گردن است.
بر روی چهار وجه ظرف، چهار تکه پرسلین سفید و مستطیلی شکل با مهارت تمام به بدنه ظرف ، اتصال داده شده است .هر کدام از این صفحات پرسلینی حاوی نقاشی از گیاه و درخت است . در کنار هر کدام از نقاشی ها نوشته ای به خط چینی و با رنگ سیاه با چهار رسم الخط مختلف همراه با امضا به رنگ قرمز دیده می شود. نقش گیاهان عبارتند از :درخت هلو(تصویر1) ، گل داوودی(تصویر2) ، گل صد تومانی(تصویر3) و نیلوفر آبی (تصویر4) .محتوی نوشته ها اشعاری با مضمون طبیعت است .
تکنیک لاک شنگرفی:
تکنیک لاکی شنگرفی ، استفاده از لایه های متعدد لاک یا صمغ درخت برروی یک هسته از مواد مختلف مانند فلز، چوب و ... که کنده کاری پس از خشک شدن کامل لایه های صمغ ، با ابزار نوک تیز ایجاد می شود. این تکنیک از زمانهای کهن در چین مورد استفاده بوده است.در دوره پس از انقلاب چین نیز این تکنیک ادامه یافت.