تاریخ خبر:چهارشنبه 14 آذر 1397 - 14:34
کد خبر:6549
مرمت یکی از لباس های نفیس موزه پوشاک سلطنتی سعدآباد

پس از چندین ماه تلاش مداوم تخصصی، لباس عروس نفیس و فاخر موجود در موزه پوشاک سلطنتی سعدآباد، مرمت، شستشو و حفاظت شده در موزه ی پوشاک سلطنتی واقع در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، دوباره در معرض نمایش عموم علاقمندان قرار گرفت قرار گرفت.

پس از چندین ماه تلاش مداوم تخصصی، لباس عروس نفیس و فاخر موجود در موزه پوشاک سلطنتی سعدآباد، مرمت و حفاظت شده و در موزه ی پوشاک سلطنتی واقع در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، بار دیگر در معرض نمایش عموم  علاقمندان قرار گرفت قرار گرفت.

 

به گزارش روابط عمومی سعدآباد، این لباس که در سال 1338 توسط مزون فرانسوی کریستین دیور جهت استفاده فرح پهلوی طراحی و دوخته شده است، توسط واحد حفاظت  و مرمت و تزیینات وابسته به معماری سعدآباد، مرمت و حفاظت پیشگیرانه شد.

 

این پروژه در راستای تغییرات در شیوه نمایش اثر مذکور در موزه پوشاک تعریف گردیده که شامل:  مطالعات مختلف ریخت شناسی میکروسکوپی الیاف و بافت، شناسایی آزمایشگاهی الیاف فلزی،  شناسایی الیاف غیر فلزی به شیوه تست بویایی، تست سوخت، شیمی تر، مطالعات SEM  الیاف فلزی و تزیینات فلزی در آزمایشگاه رازی، مطالعات کشت قارچ دربیمارستان دی، تست جابجایی رنگ می باشد.

 

عملیات حفاظت و مرمت این لباس نیز شامل: باز نمودن الحاقات و لایه های نگهدارنده، پاکسازی خشک به روش دستگاه وکیوم مخصوص آثار موزه ای با قدرت مکش مناسب  و قابل کنترل در بین لایه های جمع کننده آلودگی ها، استحکام بخشی اتصالات، تزئینات فلزی و استحکام بخشی در بخش دوخت های ضعیف شستشو بر روی میز مخصوص و خشک نمودن با باد سرد، لکه برداری موضعی آثار بجا مانده از چسبهای مرمتی نامناسب گذشته، باز نمودن کلیه وصالی های انجام شده به روش چسب، ساپورت دهی در بخش الیاف ضعیف، وصالی به روش ساپورت حریر و اتصال با الیاف ابریشمی، ساپورت دهی در بخش تحمل بار و تنش، پر نمودن بخش پارگی، موزون سازی رنگی الیاف، استحکام بخشی و دوخت مجدد تزیینات فلزی و مروارید و غیره همراه با لحاظ موارد حفاظت پیشگیرانه در نمایش مانند ساخت بدنه مانکن توسط مجسمه ساز، اجرای پوشش جهت ممانعت نشست خاک و آلودگی  و غیره جهت نمایش اثر مذکور می باشد.

 

 

موزه پوشاک سلطنتی نیز با ساخت مانکن استاندارد و همچنین اختصاص یک گالری مناسب، به نمایش این لباس دنباله دار فاخر به صورت ایستاده و در تن مانکن جهت نمایش تمام جزئیات و ظرایف لباس با زاویه ای بهتر اقدام نمود.

 

این لباس  شامل دو تکه : پیراهن آستین حلقه ای و یک کت با آستین سه ربع با دنباله ی نسبتاَ بلند می باشد جنس آن از ابریشم است و قسمت بالا تنه با دوختهای تزیینی متراکم با نقوش سنتی ایرانی به شکل بته جقه با نخهای گلابتون سیمین، نقده دوزی شده و سایر قسمتهای پیراهن نیز با سنگ دوزی و مروارید دوزی به شکل پراکنده با نقش گلهای پنج پر و هشت پر تزیین شده است.کت بلند لباس نیزدر قسمت بالا تنه و همچنان در دو طرف حاشیه به شکل سراسری با نقوش بته جقه با الیاف نقره نقده دوزی شده است و مانند پیراهن در متن لباس با سنگ دوزی و مروارید دوزی به شکل گلهای پنج پر و هشت پر تزیین شده است.

 

یادآور میشود ساختمان موزۀ پوشاک سلطنتی، کاخ تابستانی شمس پهلوی بوده که پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، این ساختمان جهت برپایی موزۀ مردم شناسی در نظر گرفته شد و در بهمن ماه سال 1388 موزه تغییر کاربری داده و با عنوان تاریخ معاصر و سپس موزه پوشاک سلطنتی فعالیت جدید خود را آغاز نمود.

 

این مجموعه شامل عکس و پوشاک برخی از اعضای خانوادۀ پهلوی به خصوص فرح دیبا، محّمد رضا پهلوی، اشرف و شهناز پهلوی بوده و نیز برخی از اشیاء تزیینی مربوط به دورۀ  پهلوی دوّم در گوشه و کنار موزه به نمایش گذاشته شده است.

 

 

@saadabadpalace