در گالری سوم موزه استاد بهزاد تابلویی به نام "مردی در حال مسح کشیدن" به ابعاد 5/26*36 سانتیمتر با تکنیک آبرنگ و گواش روی مقوا موجود است.
این اثر جزء آن دسته از آثار استادحسین بهزاد می باشد که با تاثیر از فرهنگ عامه مردم به تصویر در آمده است .
مسح یکی از ترتیبات وضو برای بجا آوردن نماز است .در این اثر مردی را درمرکز تصویر می بینیم که بر زمین نشسته ،با لباسی ساده شامل پیراهن و شلوار و شالی به کمر و عمامه ای بر سر که در حال انجام مسح بر روی پای راستش است .از سمت چپ تا میانه پیش زمینه اثر در کنار پای او ساز نی ای بر روی زمین دیده می شود.
می توان چنین گفت که حضور ساز نی در این اثر ،حالتی عرفانی به کار بخشده چرا که این ساز جزء آن دسته از آلات موسیقی است که در مراسم عرفانی استفاده شده و نوایی روح بخش دارد.
همچنین در سمت راست، بوته ایی با برگهای پهن و دوغنچه گل که از دل زمین سر بر افراشته را می توان دید. بوته گل به تصویر درآمده ،علاوه بر نشانه ایی از حضور زندگی و زیبایی به جهت چرخش بصری نیز موثر بوده و چشم ببینده را از سمت چپ به سمت راست تصویر هدایت می کند.
در سمت چپ بالای تابلو تصویر نیم تنه مردی را می بینیم که دست راستش روی گوش و در حال اقامه اذان است . بدون اغراق بهترین کلمات در توصیف خالق هستی وابراز ارادت و عشق وعبودیت الهی را می توان در اذان یافت و شاید به همین دلیل در ساخت چهره اذان گو، تبحر،زیبایی و مهارت استاد بهزاد در اجرای لکه های ریز و درشت آبرنگ در جای درستش، حالتی خاص به چهره این مرد داده که تامل برانگیز است واین قسمت از تصویر، خود جای بررسی بیشتری دارد.
در این اثر استاد حسین بهزاد از سه درجه بندی مختلف رنگ کرم برای پیش زمینه ،پس زمینه و سوژه اصلی درکار استفاده کرده که این رنگ نمادی از بی آلایشی و سادگی و وارستگی است.
امضاءهنرمند در سمت چپ به تاریخ 11/10/36 نمایان می باشد.
نگارنده: میترا توتونچی کارشناس موزه بهزاد