تاریخ خبر:چهارشنبه 27 دی 1396 - 10:42
کد خبر:5911
ماکت پل الیزابت

شی:ماکت پل الیزابت

سازنده پل اصلی: پال ساوولی ((Pál Sávoly

مشخصات

-         ابعاد پایه: 11×34 سانتی متر

-         ارتفاع جعبه پلکسی: 10 سانتی متر

-         جنس: فلز (احتمالا نقره)، پایه سنگ

محل نگهداری: مخزن اصلی، کاخ موزه ملت

پژوهشگر: سیده کبری پارساسادات، کارشناس کاخ موزه ملت

عکس: جواد نجفعلی زاده

 

معرفی شی:

    شی مورد بررسی، ماکت فلزی پلی است که برروی پایه سنگی ثابت شده است. برروی این ماکت لوحی با متن ذیل نصب شده است:

“PONT ÉLISABET, BUDAPEST PROJECT DE L`UVATERV, HONGRIE 12 SEPTEMBRE, 1966”

مفهوم متن فارسی لوح:

پروژه پل الیزابت، بوسیله شرکت اُواتقو بوداپست(UVATERV)  ، مجارستان، 12 سپتامبر 1966م.

این ماکت به احتمال زیاد در سفر خانواده پهلوی دوم به مجارستان در سال 1966 م. توسط ایستوان دوبی (István Dobi) رئیس جمهور وقت مجارستان اهداء گردید.

پل الیزابت، بوداپست (Pont ÉLISABET, BUDAPEST):

این پل بین سال های 1964 تا 1961 م. در کشور مجارستان توسط پال ساوولی  (Pál Sávoly) طراحی و ساخته شد. در آن زمان این مسیر ارتباطی به عنوان سومین پل جدید بوداپست معرفی گردید، که دو بخش بودا و پست (دو طرف رودخانه دانوب) را بهم متصل می نمود. این پل در باریک ترین بخش دانوب به طول تقریبی 290 متر قرار گرفته است. نام این پل از ملکه الیزابت بایرن(Elisabeth of Bavaria)  ملکه محبوب اتریش- مجارستان، (در سال 1898م. به قتل رسید)، اخذ شد.

پل الیزابت (Pont ÉLISABET) همراه با بسیاری از پل های دیگر در سرتاسر کشور در پایان جنگ جهانی دوم با عقب نشینی سرپرست های ارشد ارتش، منفجر شد. این پل بعد از جنگ مجدداً بازسازی گردید اما مکان بازسازی در قابل اولیه وجود نداشت بنابراین تصاویر و برخی از عناصر ذخیره شده از پل قدیمی را در چمن در مقابل موزه حمل و نقل   (Hungarian Technical and Transportation Museum)در پارک همین شهر به نمایش گذاشته شده است.

طراح وسازنده پل الیزابت:

پال ساوولی  (Pál Sávoly)طراحی و سازنده پل الیزابت(ÉLISABET)بین سال های 1986- 1893م. زندگی می کرد. به دلیل مهارت و تخصص وی، در سال 1965جایزه طراحی پل الیزابت (اولین پل کابلی در مجارستان) را دریافت نمود. او از سال 1948 م. تا زمان مرگش مهندس ارشد شرکت اُواتقو (UVATERV) بود. از مهمترین فعالیت های این شرکت می توان به انجام عملیات زیرساخت حمل و نقل مانند: فرودگاه ها، بزرگراه ها، جاده ها، راه آهن، پل ها، گذرگاه ها، تونل ها، سیستم های مترو، بندرهای رودخانه، کارهای تعمیر، گاراژ های زیرزمینی، پارک ها و ... اشاره نمود.