میز مکانیکی از چوب و برنز
محل ساخت: فرانسه
تاریخ ساخت: از 1880
دوره: قرن 19 میلادی
ابعاد: 76 cmHx126 cmWx62 cmD
هنرمند: آلفرد امانوئل لوئیس بوردلی
پژوهشگر: بنفشه کهلایی، کارشناس ارشد موزه
این میز مکانیکی فوقالعاده مشهور فرانسوی اثر، آلفرد امانوئل لوئیس بوردلی است؛ که دو نمونه آن در اتاقخوابهای کاخ سبز نگهداری میشود.
بوردلی پاریس، از یک خانواده یونانی اصل بود که در ساخت مبلمان لوکس فرانسوی تخصص داشت، بوردلی کارهای خارقالعادهای را انجام داد که مدال طلا را در نمایشگاه پاریس Universelle در سال 1889 به دست آورد. او بسیار موردستایش هنرمندان قرن نوزدهم بود، تفسیرهای طراحی لوئیس XV و این میز باورنکردنی، نمونهای خیرهکننده از دیدگاه و توانایی وی است.
آلفرد بوردلی پس از چندین سال کار در کنار پدرش، در سال 1875 بهعنوان یکی از جانشینان شرکت بازرگانی مبلمان خانواده منتصب شد. این شرکت تخصصی باکیفیت بالا و احیاء هنر قرن 18 و سبکهای نادر و مهم Louis XV و Louis XIV، توجه پاریسیهای ثروتمند را که مشتاقانه تزئینات را به خود جلب میکردند، جلب کرد. بوردلی بعدها آثار خود را در نمایشگاه بینالمللی سال 1878، نمایشگاه آمستردام 1893، پسازآن Chevalier د لا لژیون D'Honneur و نمایشگاه پاریس Universelle در سال 1889 به نمایش گذارد و بلافاصله پس از به دست آوردن مدال طلا در نمایشگاه Beurdeley پاریس، فروشگاه خود را در سال 1895 بست و مجموعه معروف خود را فروخت و باقیمانده از زندگی خود را در انزوا گذراند. وی در طول مدت کوتاه 20 ساله، یک نشانه برجسته و غیرقابل تکرار در تاریخ هنری قرن نوزدهم فرانسه برجا گذاشت.
آلفرد امانوئل لوئیس بوردلی Alfred-Emmanuel-Louis BEURDELEY:
خانواده بوردلی که سه نسل آنان از نجاران مشهور فرانسه بودند از 1818 تا 1895 استانداردها، مهارت و فنون خود را گسترش دادند و این کارخانه بهطورکلی به دلیل فلزکاریهای استثناییاش شناخته میشود و بیشتر طرحهای عام و مهم خود را در قرن هجدهم ارائه کردند.
مطلا کاریهای متنوع و قلمزنی و مهارت بالای آنها کارشان را از بقیه آثار قبل از قرن هجدهم متمایز میسازد.
مؤسس این سلسله جین بوردلی (1772-1853) یک صنعتگر اهل بورگند بود که سرباز ارتش ناپلئون بود. بعد از جنگ در 1815 او مقیم پاریس شد و مغازهاش را افتتاح کرد و در سال 1840 هانیور پاویلیون معروف را خریداری کرد که توسط پسرش لوئیس آگوست آلفرد (1808-1882) اداره میشد.
این تجارت موفق و پرسود که به دلیل کارهای سفارشی بیشمار مانند تولید جعبه جواهرات برای ملکه اِجین در سال 1853، توسط پسرش آلفرد امانوئل بوردلی (1847-1919) ادامه پیدا کرد.
تا سال 1895 آلفرد به ادامه کار به همان سبک و سیاق سابق با تغییرات بسیار محدود ادامه داد و همراه با معروفترین هنرمندان آن زمان مانند دسن، گرو، سورسیو فردینانس در نمایشگاه یونیورسال پاریس در سال 1878 شرکت نمود و به مدال طلا دستیافت و پسازاین موفقیت مغازه در نیویورک افتتاح کرد.
حضور او در نمایشگاه بینالمللی آمستردام در 1883 باعث شد که توجه بیشتری را به خود جلب کند و درنتیجه بالاترین نشان رسمی فرانسه نشان لوژیون دونور را از آن خود کرد.
کیفیت بسیار مرغوب و باورنکردنی هر قطعه از کارهای کارخانه بوردلی سبب شد که در میان دیگر کارخانههای پاریسی بهترین و توانمندترین در ساخت اشیا لوکس باشد.