یکی از آثار نفیسی که در موزه هنر و مردم به نمایش درآمده است لباسی است مجلل که متعلق به تاج الملوک همسر دوم رضا خان پهلوی، ملقب به ملکه مادر می باشد. تاج الملوک از این لباس به مناسبت ازدواج شاه و ثریا اسفندیاری بختیاری در سال 1329 استفاده نموده است.
این لباس فاخر که از مخمل سرمه ای رنگ دوخته شده به شکل یک پیراهن با آستینهای حلقه ای است که در قسمت کمر از یک دامن دیگر به شکل والان که در قسمت جلو کوتاه و در قسمت پشت دارای دنباله ای بلند می باشد،تشکیل شده است.و تمام قسمت بالا تنه وحاشیه دو طرف دامن و همین طور دنباله آن سرمه دوزی شده است.اشکال دوخته شده درلباس، بیشتر طرحهای اسلیمی است وعلاوه بر سرمه دوزی در بیشتر قسمتها از منجوق و سنگ نیز استفاده گردیده است .یکی از قسمتهای برجسته این لباس حاشیه نفیس خز آن می باشد که به صورت نواری پهن تمام دنباله و جلوی لباس را در بر گرفته است،این حاشیه از پوست قاقم می باشد. لباس به سبک لباسهای تاجگذاری ملکه های غربی است،ضمناً توسط کارشناسان محترم میراث فرهنگی مرمت گردیده و مفتولهای نقره آن پاکسازی گردیده است.
تاج الملوک در اردیبهشت 1276 ه.ش در بادکوبه (باکو) متولد شد وی فرزند تیمور خان آیرملو افسر مهاجر قفقاز بود و در فروردین 1294 با رضا خان میر پنج ازدواج کرد.حاصل این ازدواج چهار فرزند به نامهای شمس،اشرف،محمد رضا و علی رضا پهلوی می باشد.تاج الملوک بعد از انقلاب اسلامی به آمریکا رفت ودر مارس 1979(1358) در بیمارستان مرکزی نیویورک در گذشت. جنازه همسر پهلوی اول به سبب امتناع فرزندانش از پرداخت هزینه دفن،توسط شهرداری نیویورک در یک گور دسته جمعی در کنار افراد معتاد،ولگرد،بی خانمان و جنازه های فاقد هویت دفن گردید.
تهیه و تنظیم:صدیقه صمدی - موزه پوشاک سلطنتی