تاریخ خبر:دوشنبه 29 خرداد 1396 - 10:26
کد خبر:5291
پاراوان دست ساز چوبی چهار لتی ایرانی

پژوهشگران: رقیه مغانی قهرمانلوئی- علی نصیری کارشناسان کاخ موزه ملت

عکس: جواد نجفعلی زاده

اثر: پاراوان دورویه

محل نگهداری: تالار بیلیارد- سرسرای اول کاخ موزه ملت

مشخصات اثر:

-           ابعاد: 186×252 سانتی متر

-           جنس: چوب و پارچه

-           تعداد لت: 4 قطعه

-       هنر تزئینی: معرق و ترمه

-      کتیبه دار

 

تاریخچه پاراوان:

ریشه اصلی و اولیه پاراوان یا پرده های تاشو به کشور چین و تمدن غنی آنها بازمی گردد، پرده های تاشو بیشتر جنبه کاربردی داشته و دارند. اروپائی ها فرم این پرده ها را با توجه به نیازهای خویش سازگار نمودند. لازم به ذکر است که ترکیب اصلی پرده های کاغذی غربی کاملا با پرده های تاشوی شرقی متفاوت است. یکی از مهم ترین کاربری های پاراوان ایجاد حریم خصوصی، تقسیم بندی فضای های بزرگ تر و ایجاد فضاهای کوچک تر داخلی به شمار می رود. امروزه به دلیل اینکه این آثار دارای طراحی های هنری زیبایی هستند آنها را می توان به عنوان اشیاء تزئینی در فضاهای داخلی خانه ها نیز دسته بندی نمود.

 

معرفی اثر:

اثر مورد نظر پاراوان دست ساز چوبی چهار لتی است که، توسط هنرمندان ایرانی خلق گردیده است.  این اثر دورویه (یک روی آن هنر معرق و روی دیگر هنر بافت پارچه ترمه) دارای کتیبه ای: " وزارت فرهنگ و هنر کارگاه منبت کاری مهر ماه 1344 شمسی" می باشد.  طرح های به کار رفته در هنر معرق آن  گل - مرغ ایرانی (استخوان، عاج  و صدف)  و  نقوش پارچه ترمه آن شامل گل های شاه عباسی، اسلیمی و... است.

 

توضیحات اثر:

باتوجه به تاریخ موجود برروی خود اثر، و اشاره مستقیم در تاریخچه فعالیت ها و آثار ساخته شده توسط استاد محمد طاهر امامی، نتیجه می توان گرفت که به احتمال زیاد این شی ساخته دست این هنرمند فقید می باشد.  لازم به توضیح است که استاد محمد طاهر امامی (1391- 1308 ش) متولد آباده شیراز، مدرس، صاحب سبک در شناسائی بیش از صد رنگ موجود چوب گردو، انجام مطالعاتی برروی چوب و عناصر دیگر در هنر معرق، هنر ابر و باد، مرمت ضریح اماکن متبرکه، و ... بود. همچنین وی جزو صاحبان رتبه درجه یک اساتید معرق‌کار و منبت‌ساز ایرانی گردید.