پژوهشگر: سیده کبری پارساسادات، کارشناس کاخ موزه ملت
عکس: جواد نجفعلی زاده
اثر: حجم بلوری
محل نمایش: موزه هنرملل، کاخ ملت
هنرمند: stanislav libensky
مشخصات اثر:
- ابعاد: 30× 20 سانتی متر
- جنس: کریستال
معرفی هنرمند:
استانیسلاو لیبنسکی (stanislav Libensky)و یاروسلاوا بریکتوا (Jaroslava Brychtová) ازهنرمندان معاصر چک و بسیار شناخته شده در جهان می باشند. آثار آن ها در بسیاری از مجموعه های بزرگ هنر مدرن دنیا مانند موزه هنر متروپولیتن و موزه ویکتوریا آلبرت گنجانده شده است.
یاروسلاوا بریکتوا مجسمه ساز و استانیسلاو لیبنسکی در اصل یک نقاش و به هنر شیشه گری نیز اشتغال داشت. استانیسلاو لیبنسکی تحصیلات خود را درزمینه ساخت شیشه در مدرسه تخصصی شیشه در Novy Bor چکسلواکی (یک منطقه شامل مرز چک و آلمان به نام زودتنلند) در سال 1937 آغاز کرد. هنگامی که ارتش آلمان زودتنلند را در سال 1938 اشغال کرد، لیبنسکی در ابتدا به مدرسه ای در Zelezny Brod نقل مکان کرد و سپس به آکادمی هنر všup ( vysoká škola umělecksoprůmysiová v praze، فرهنگستان هنر، معماری و طراحی پراگ) رفت. اولین سری کارهای قابل توجه وی در شیشه شامل ظروف کریستال نازک، که به طور ظریفی قلم زنی و لعاب کاری شده اند با موضوعاتی از قبیل انجیل و هنر رنسانس در Novy Bor بین سال های 1945 و 1948 ساخته شد.
لیبنسکی از سال 1948 در všup تحت نظر جوزف کاپلیکی، نقاش، مجسمه ساز و معمار که رئیس مدرسه نقاشی روی شیشه بود آموزش دید. در سال 1953 لیبنسکی به Zelezny Brod (شهری در نزدیکی پایتخت کشور چک) بازگشت تا سمت مدیریت مدرسه تخصصی شیشه را برعهده گیرد. در این زمان بود که او (یاروسلاوا بریکتوا) دختر یکی از بنیانگذاران مدرسه به نام (یاروسلاو بریکتا ) را ملاقات کرد.
یاروسلاوا بریکتوا شروع به آزمایش با ریخته گری و کنده کاری شیشه نمود و در اواخر دهه 40 میلادی او مرکزی برای کاربرد معماری در شیشه در مدرسه تخصصی شیشه تاسیس کرد. در سال 1950 مانند لیبنسکی، بریکتوا در všup شروع به تحصیل نمود. برای اولین بار آنها در سال 1954 با یکدیگر ملاقات کردند سپس در سال 1963 این آشنایی به ازدواج انجامید. این زوج با یکدیگر تا پایان عمر لیبنسکی (24 فوریه 2002) کار می کردند. به نقل لیبنسکی آن دو تیم بسیار خوبی را با یکدیگر تشکیل داده بودند زیرا لیبنسکی به عنوان یک نقاش و همسرش به عنوان یک مجسمه ساز آموزش دیده بودند. روش کار آنها بدین ترتیب بود که آماده سازی نقاشی و طرح های اولیه برعهده لیبنسکی و ساخت مجسمه های گلی از طرح های اولیه وظیفه بریکتوا بود. پس از مرگ لیبنسکی بریکتوا همچنان به تولید محصولات ریخته گری خود ادامه می دهد. شناخت آثار هنری خلق شده آنها از طربق اشکال توده ای ساده که رنگ های لطیف و نکات دقیق را با خود به همراه داشت بسیار آسان است.
بسیاری از کارهای لیبنسکی و بریکتوا به صورت سفارشی برای کاربرد در زمینه های معماری چکسلواکی انجام شد، از آن جمله دو پنجره، نصب شده در کلیسای جامع سنت ونسسلاس کاپل در سنت پراگ ویتوس لیبنسکی و بریکتوا می توان نام برد. کارهای این زوج همواره یک از اصلی ترین آثار موجود در نمایشگاه های برگزار شده از سوی سفارت خانه های کشور چک در نقاط مختلف دنیا بود. برای نمونه: آثار آنها در نمایشگاه اکسپو '67 (مونترال کانادا) شامل سه اثر حجمی بزرگ با عناوین ترکیب آبی، خورشید قرن و مخروط بزرگ شرکت داده شد.
جوایز تعلق گرفته به این هنرمندان:
- دریافت جایزه نمایشگاه دوسالانه سائو پائولو – برزیل (سال 1965)، لیبنسکی و بریکتوا
- دریافت مدال طلای نمایشگاه بین المللی صنایع دستی مونیخ- آلمان (سال1967)، لیبنسکی و بریکتوا
- دریافت مدال طلای نمایشگاه بین المللی صنایع دستی اشتوتگارت - آلمان ( سال 1969)، لیبنسکی و بریکتوا
- دریافت جایزه هِردِر از دانشگاه وین، اتریش (سال 1975)، لیبنسکی
- دریافت جایزه Rakow "برتری در هنر شیشه گری" از سوی موزه کورنینگ شیشه ای (سال 1984)، لیبنسکی و بریکتوا
- دریافت عنوان شوالیه ی هنر از وزارت فرهنگ پاریس – فرانسه، لیبنسکی (سال 1985)
- دریافت دکترای افتخاری کالج سلطنتی هنر لندن، لیبنسکی (سال 1994)
- دریافت جایزه دولتی باواریا (سال 1995)، لیبنسکی و بریکتوا
- دریافت جوایزی از سوی بروکلین، نیویورک و انجمن هنر شیشه ای (به ترتیب در سال های 1997 و 1996)، لیبنسکی و بریکتوا
- دریافت جایزه از سوی دانشگاه ساندرلند (سال 1999)، لیبنسکی
- دریافت جایزه از سوی مدرسه طراحی رود آیلند (سال 2000)، لیبنسکی
- دریافت جایزه فرهنگستان هنر، معماری و طراحی در پراگ به لیبنسکی (سال 2001)
مجموعه آثار:
کارهای خلق شده توسط لیبنسکی و بریکتوا را می توان در مکان های مختلف سراسر دنیا از جمله: گالری هنر غرب استرالیا – پرت (Perth)، موزه ملی پراگ- چکسلواکی، موزه هنر afesjian ایروان- ارمنستان، موزه Bellriva زوریخ- سوئیس، موزه شیشه ای فنلاند Riihimäki، موزه ویکتوریا و آلبرت لندن، موزه هنر مدرن هوکایدو – شهر ساپورو و موزه ملی هنر مدرن توکیو کشور ژاپن، موزه امپراتوری آمستردام، موزه شیشه ای کورنینگ – نیویورک، موزه هنر لس آنجلس- کالیفرنیا و موزه هنر تولِدو- اوهایو مشاهده نمود.
منابع:
- Www.Hellergallery.com
- Www.Gallery.cz/cgi
- www.wikipedia.com